Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Περιμένω τις κινήσεις Μητσοτάκη - Μικρό κράτος η Ελλάδα - Μέτρα κατά της Τουρκίας αποφασίζει η ΕΕ

Erdogan: Περιμένω τις κινήσεις Μητσοτάκη - Μικρό κράτος η Ελλάδα - Μέτρα κατά της Τουρκίας αποφασίζει η ΕΕ
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας - Το Fatih βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου
(upd6) Εν αναμονή των κινήσεων Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της Αθήνας, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος πάντως και παρά τις επικείμενες κυρώσεις από την ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει απτόητος στο σχεδιασμό του όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο ενώ δηλώνει παράλληλα ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα από την Αθήνα όσον αφορά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για σχέσεις με το δίκτυο του F. Gullen.
«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές, θα δούμε την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρχουν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θέλω να δω εάν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα μείνει πιστός στις εκφράσεις του και θα κάνει τα απαραίτητα βήματα» υπογράμμισε ο Tayyip Erdogan αναφέροντας πως «εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες.
Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές.
Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν.
Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα» τόνισε ο Erdogan, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ξεκαθάρισε πάντως πως το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz" και το σεισμογραφικό πλοίο "Barbaros" ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προχωρά με όλες τις αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτει.
«Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος προχώρησε και σε άλλους χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας.
«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα, δημιουργήθηκε με τις νίκες που καταγράψαμε εναντίον τεράστιων δυνάμεων που έστειλαν εναντίον μας.
Και οι δοκιμασίες μας δεν τελείωσαν ποτέ.
Παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που κάναμε με τη Δύση, είναι γεγονός ότι βλέπουμε και πάλι οι μεγαλύτερες απειλές να προέρχονται από εκείνη.
Πρόκειται για πολιτικές (απειλές), οικονομικές, πολιτισμικές, σε κάθε επίπεδο...
Η Ελλάδα και έπειτα η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου συνεχώς κουνούν τη Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από το κεφάλι μας» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος έστειλε  νέο μήνυμα για τους 8 στρατιωτικούς, διερωτώμενος αν έχει αλλάξει η στάση των ηγετών σχετικά με τους «γκιουλενιστές».
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα είπε πως «εκπέμπει θετικά μηνύματα» στο θέμα αυτό.
«Κάποιοι έχουν δείξει αλλαγή, κάποιοι όχι.
Μερικές χώρες είναι πιο αποφασιστικές.
Μάλιστα κάποιες έχουν συλλάβει αρχηγούς της οργάνωσης (FETO) και μας τους έχουν στείλει.
Στα Βαλκάνια υπάρχει μία θετική αλλαγή στάσης.
Χάνουν πολύ μεγάλη δύναμη και κύρος οι γκιουλενιστές.
Μιλήσαμε για αυτό το θέμα και στη σύνοδο των G-20.
Και υπάρχουν χώρες από τις οποίες έχουμε δει αποτελέσματα.
Και από την Ελλάδα τώρα λαμβάνουμε θετικά μηνύματα.
Αν υπάρξει μία σοβαρή ώθηση σε αυτό το θέμα από την Ελλάδα, τότε θα ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα και θετικά η λύση του ζητήματος»  τόνισε ο Erdogan.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Υπό αυτά τα δεδομένα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου θα επικεντρωθούν στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.
Στη συνεδρίαση παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.
Επιπλέον, οι 28 θα διαμηνύουν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Bahceli (Τούρκοι εθνικιστές): Ύπουλο και ξεδιάντροπο να μας λένε τι γυρεύουμε στην ανατολική Μεσόγειο

Την θέση ότι είναι ύπουλο και ξεδιάντροπο μια σειρά από χώρες να ρωτούν την Τουρκία τι δουλειά έχει στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, D. Bahceli, ο οποίος εν μέσω μιας ακόμα παραληρηματικής ομιλίας του, υπογράμμισε πως «αν αυτός ο λαός φουσκώσει από θυμό, θα πληρώσουν μέχρι τέλους τη θρασύτητα τους».
«Σήμερα η χώρα μας στριμώχνεται στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι δίκαιες και νόμιμες δραστηριότητες των γεωτρυπάνων μας  Φατίχ και το Γιαβούζ ενοχλούν τους ανταγωνιστικούς κύκλους.
Η Τουρκία είναι στην Μεσόγειο κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων της οι οποίες πηγάζουν από τα κυρίαρχα δικαιώματά της και το διεθνές δίκαιο.
Ενώ η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία και μάλιστα κάποιες χώρες του Κόλπου αλωνίζουν στην Μεσόγειο, είναι ύπουλο και ξεδιάντροπο να λένε στην Τουρκία ‘τι γυρεύεις εκεί’ και ‘εγκατέλειψε αυτή την υπόθεση’.
Ο κόσμος είναι κάτω από τη μύτη μας, τα πολεμικά πλοία γυρνάνε βουίζοντας γύρω μας και μας υπαγορεύουν από τα ψηλά δώματα να μείνουμε αδιάφοροι, να κλείσουμε τα αυτιά μας, και μάλιστα να αποδεχτούμε την άτυχη την μοίρα μας.
Υποχώρηση από την ανατολική Μεσόγειο σημαίνει υποχώρηση από την Αττάλεια, την Μερσίνα, την Λευκωσία.
Το να γυρίσουμε την πλάτη στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει να γυρίσουμε την πλάτη στους πολίτες, να σκύψουμε στην αιχμαλωσία» υποστήριξε ο Bahceli.

Ανησυχία στη Γερμανία για την αν. Μεσόγειο - Μήνυμα στην Τουρκία να απέχει από τις παράνομες γεωτρήσεις

Έκκληση προς την Τουρκία «να αποφύγει μια κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», απηύθυνε σήμερα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο «με μεγάλη ανησυχία».
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις, για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας.
Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει μια κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», δήλωσε o εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και παρέπεμψε τόσο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, «το οποίο καταδίκασε έντονα την διαρκή παράνομη πρακτική» της Τουρκίας, όσο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Μπρόιλ τόνισε ακόμη ότι αυτή η διένεξη μπορεί να επιλυθεί «μόνο μέσω διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε ότι ως προς αυτό, όλοι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και βεβαίως ιδιαίτερα προς την Τουρκία, να επιστρέψουν στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της 'Αγκυρας, ο κ. Μπρόιλ απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζει να ανακοινώνει λεπτομέρειες για τη θέση της «πριν από τις διαβουλεύσεις, κατά την διάρκεια του διαλείμματος για καφέ και στο τέλος», αλλά «διαβουλευόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην ΕΕ και θα υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, την οποία η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίζει πλήρως».

Επιτυχής η γεώτρηση του Fatih

Την ίδια στιγμή, για «επιτυχή γεώτρηση» του τουρκικού γεωτρύπανου Fatih στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάνει λόγο έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Το Fatih βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» από έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του εν λόγω γεωτρύπανου  και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Fatih», στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες, ενώ για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το philenews.com, ευρωπαϊκές υπηρεσίες μιλούν και για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός της Τουρκίας.
Πάντως, στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και μάλιστα, τις εκτιμήσεις αυτές συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Η πρόταση Akinci

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό "παιχνίδι" ο Τουρκοκύπριος ηγέτης M. Akinci κατέθεσε το περασμένο Σάββατο 13/7 πρόταση για συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Η πρόταση Akinci αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας, ενώ περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.
Περιγράφεται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για τη δημιουργία ταμείου και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί επωφελές.
Ο κ. Akinci απέστειλε την πρόταση του πέρα από τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και στον ΓΓ του ΟΗΕ A. Gutteres, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z.C.Juncker και στην Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ F. Mogherini, για ενημέρωσή τους.

Συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο Αναστασιάδης

Την επιστολή Akinci παρέλαβε χθες Κυριακή 14/7 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Sergiy Illarionov.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση Akinci έχει προκαλέσει κινητικότητα στην Λευκωσία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ετοιμάζεται για την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών J. Lutte στα τέλη Ιουλίου 2019 ή στις αρχές Αυγούστου.
Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου, έτσι ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.
Πληροφορίες πάντως από τα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Συμβούλιο θα απορρίψει την πρόταση Akinci.

Cavusoglu: Δεχθείτε την πρόταση Akinci για να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ M. Cavusoglu εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό να εντείνει τις πιέσεις στις δύο πλευρές λέγοντας ότι «εάν Αθήνα και Λευκωσία δεν δεχθούν την πρόταση Akinci η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».
O Τούρκος ΥΠΕΞ, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post), όπου αναφέρεται εφ' όλης της ύλης στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκρηπίδα και την επίλυση του Κυπριακού.
Επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας σχετικά με την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, αξιώνοντας απαιτήσεις που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης διαμηνύει πως εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση».
Ο Cavusoglu αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, λέγοντας ότι «βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα» ενώ η ελληνοκυπριακή Δημοκρατία κάνει φασαρία, καθώς δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης».
Στο άρθρο του ο Cavusoglu σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης