Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ έχει φτάσει στο παρά πέντε - Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας με κοινωνική ευαισθησία

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ έχει φτάσει στο παρά πέντε - Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας με κοινωνική ευαισθησία
"Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως", τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης

«Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας» για τη ΔΕΗ, η οποία έχει φτάσει στο παρά πέντε, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός κάνει λόγο για ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση και αναφέρει  «είχαμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που μας είπε ουσιαστικά ότι η επιχείρηση θα έχει άμεσα προβλήματα ρευστότητας στους επόμενους μήνες.
Και αυτή η έκθεση έχει ήδη δημοσιευθεί από τον Απρίλιο.
Είχαμε και τα μπλακ άουτ που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.
 Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως».
Ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα  στρατηγικού επενδυτή αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδιαφέρον στην αγορά.
«Είναι προφανές ότι κανένας δεν θέλει να γίνει διαχειριστής των ζημιών της ΔΕΗ, οι οποίες πέρυσι μόνο έφτασαν τα 900εκατ. ευρώ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.    
Κληθείς να μιλήσει για τον τρόπο σωτηρίας της επιχείρησης και αν αυτό σημαίνει αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απαντά πως «μιλάμε για ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης και των εργαζομένων.
Που θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην θιγούν οι καταναλωτές ρεύματος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παράμετροι στο σχέδιο αυτό.
Όπως, για παράδειγμα, η συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης -διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δισ.- με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών.
Όπως και με την αναδιοργάνωση της επιχείρησης με την υιοθέτηση ενός καινούριου business plan».
«Το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο κ, Χατζηδάκης.
Σχετικά με τους υπολογισμούς της Κομισιόν ότι θα έχουμε  απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος και πως αυτό θα καλυφθεί, ο  υπουργός αναφέρει ότι
 «οι υπολογισμοί της Κομισιόν βασίζονται σε μία στατική ανάλυση της κατάστασης πριν από τις εκλογές.
Πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη και τη δυναμική των πραγμάτων».
Συμπληρώνει ότι «όλο το διάστημα από τη νίκη της ΝΔ οι αγορές και οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά απέναντι στην πολιτική αλλαγή που πρεσβεύουμε.
 Αυτή η αλλαγή κλίματος, η θετική ψυχολογία που δημιουργείται γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί το “ συμπιεσμένο ελατήριο” της οικονομίας, για το οποίο έχουν μιλήσει αριστεροί και δεξιοί οικονομολόγοι.
Το ελατήριο δεν είχε μέχρι τώρα εκτιναχθεί , διότι η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούσε ως βαρίδι για τους επενδυτές και την αγορά.
Υπολογίζουμε, λοιπόν, πως οι όποιες αποκλίσεις από το στόχο του πλεονάσματος, θα εξισορροπηθούν από το θετικό αντίκτυπο που προκαλεί στην οικονομία ο σχηματισμός μια σοβαρής και ευρωπαϊκής κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις».
Σημειώνει μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κυρίως το πρώτο εξάμηνο, για να κερδηθεί "το στοίχημα της χαμένης εμπιστοσύνης για τη χώρα και την ελληνική οικονομία".

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS