Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές Cavusoglu: Δεχθείτε την πρόταση Akinci για να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Νέες απειλές Cavusoglu: Δεχθείτε την πρόταση Akinci για να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Eάν απορριφθεί η πρόταση για από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη 
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό να εντείνει τις πιέσεις στις δύο πλευρές, εξαπέλυσε και σήμερα ο Τούρκος υπουργών Εξωτερικών M. Cavusoglu λέγοντας ότι «εάν Αθήνα και Λευκωσία δεν δεχθούν την πρόταση Akinci η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».
O Τούρκος ΥΠΕΞ, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post), όπου αναφέρεται εφ' όλης της ύλης στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκρηπίδα και την επίλυση του Κυπριακού.
Επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας σχετικά με την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, αξιώνοντας απαιτήσεις που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης διαμηνύει πως εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση».
Ο Cavusoglu αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, λέγοντας ότι «βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα» ενώ η ελληνοκυπριακή Δημοκρατία κάνει φασαρία, καθώς δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης».
Στο άρθρο του ο Cavusoglu σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης