Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Regling (ESM) την Τρίτη 16/7 για πλεονάσματα και φορολογικό - Θετικές οι επαφές Σταϊκούρα με τους θεσμούς

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Regling (ESM) την Τρίτη 16/7 για πλεονάσματα και φορολογικό - Θετικές οι επαφές Σταϊκούρα με τους θεσμούς
Η ανησυχία των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα μεγάλη
(upd1) Ολοκληρώνεται αύριο στο Καβούρι, στη διευρυμένη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costelo και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρώτος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή στις Βρυξέλλες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη, όπως είναι για παράδειγμα οι παρεμβάσεις στην golden visa, leasing κ.α.
Ο κ. Σταϊκούρας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι παρών στη συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, ενώ πριν τη συνάντηση με τον Regling είδε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Peter Dolman.
Μάλιστα ο κ. Centeno με ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Στην ανάρτηση του προέδρου του Eurogroup αναφέρεται ότι «σήμερα επικοινώνησα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδασς, Χρήστο Σταϊκούρα, στο τηλέφωνο.
Είχαμε μία καλή και ανοιχτή συζήτηση για τις προκλήσεις της Ελλάδας.
Τον κάλεσα να παρουσιάσει τα πλάνα πολιτικής του στο επόμενο Eurogroup στο Ελσίνκι».


Θετική η πρώτη επαφή με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα


Σε  θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) κ. Klaus Regling, στο Υπουργείο Οικονομικών,  όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτή στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Regling συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ESM: Σε θετική ατμόσφαιρα η συνάντηση Regling με τον Χ. Σταϊκουρα

Σε θετική ατμόσφαιρα διεξήχθη σήμερα (15/7) η συνάντηση του Klaus Regling με τον Χρήστο Σταϊκούρα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών και στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο κ. Klaus Regling, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της χώρας.
Οι κκ. Σταϊκούρας  και Regling συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας, των πολιτών της και να προωθήσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.





Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Regling την Τρίτη 16/7

Στην άμεση εφαρμογή μέτρων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών προχωρεί η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό, νομοσχέδιο τις βασικές πτυχές του οποίου θα συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling. 
Η συνάντηση των δύο ανδρών είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Στην πρώτη επαφή με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling,  o ΄Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα ξεδιπλώσει τη νέα οικονομική πολιτική, όπως αυτή θα ανακοινωθεί από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και θα έχει ως βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα - που περιλαμβάνουν αλλαγές ακόμη και στη Golden Visa για να μπορέσει να τονωθεί η κτηματαγορά που υπέστη τρομακτική καθίζηση στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης - είναι το κλειδί για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να εξουδετερωθούν οι πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας που ασκούν οι Βρυξέλλες.
Η ανησυχία των πιστωτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Θωρούν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους μετά τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις με τον προϋπολογισμό του 2020.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Οκτωβρίου που θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή ώστε να πειστούν οι εταίροι για τη νέα αξιόπιστη προσέγγιση της ισχυρής ανάπτυξης και να «ξεχαστεί το δημοσιονομικό κενό που είναι ο μεγαλύτερος κάβος για την κυβέρνηση.
Αν τον ξεπεράσει θα κινηθεί απερίσπαστη για να υλοποιήσει των σχεδίων της και να θέσει σε άλλη βάση το πλαίσιο της συζήτησης για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία στην φάση την οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία τουλάχιστον για φέτος αλλά και για το 2020,δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Εξάλλου λόγω του περιορισμένου χρόνου ως την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και του μεγάλου όγκου των διατάξεων που θα φιλοξενεί, η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς θα συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη τους στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα βρίσκονται από αύριο στο Λαγονήσι για το ετήσιο συνέδριο του Economist.
Επαφές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών θα έχουν στο περιθώριο του συνεδρίου τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όσο και τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Σε ότι αφορά στο νέο φορολογικό αυτό θα προβλέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη , ενώ οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα περάσουν σε επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει αρχές του 2020 και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο».
Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις σχέσεις εφορία - πελάτη - επιχείρηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης