Το πρωτογενές πλεόνασμα απομακρύνεται, πιέσεις στο ΧΑ -0,82% στις 851 μον. - Εκδίδεται 7ετές στο 1,90% - Άνοιξε short στην Alpha η BlackRock

Το πρωτογενές πλεόνασμα απομακρύνεται, πιέσεις στο ΧΑ -0,82% στις 851 μον. -  Εκδίδεται 7ετές στο 1,90% - Άνοιξε short στην Alpha η BlackRock
Με έντονα τα σημάδια κόπωσης η χρηματιστηριακή αγορά, ενώ έδειξε ότι οι 840 μονάδες αποτελούν ισχυρό σημείο στήριξης
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αρχικές απώλειες, με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με πτώση -3,85% ενώ ήπια κέρδη +0,31% κατέγραψε τελικά η δεικτοβαρής Alpha Bank..
Από την άλλη, με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips όπως Τιτάν -4,4%, ΟΛΠ -4,14%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,36%...ενώ κέρδη κατέγραψαν Lamda +1,28% και ΑΔΜΗΕ +1,19%..
Είναι αξιοσημείωτο ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει επιδείξει αρνητική εικόνα μετά τις εκλογές με τον Γενικό Δείκτη να έχει σωρευτικές απώλειες -4,85% και τον Τραπεζικό Δείκτη -12,53%....ενώ η BlackRock που κατέχει 5,52% στην Alpha bank άνοιξε short θέση...
Ειδικότερα στις τράπεζες τις μεγαλύτερες σωρευτικές απώλειες στην μετεκλογική περίοδο έχει καταγράψει η Πειραιώς -18,21% και ακολούθούν Attica Bank -15,88%,  Alpha Bank -13,28%, Εθνική -12,58% και Eurobank -9,21%

Η βασική αιτία της πτώσης είναι ότι ενισχύεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει αλλαγές στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Συν τοις άλλοις το αμερικανικό fund που πουλούσε μετοχές συνέχισε και σήμερα ενώ ολοκληρώθηκαν μάλλον σε αυτή την φάση οι πωλήσεις, πιθανότατα σήμερα να ήταν η τελευταία ημέρα πωλήσεων.

H χρηματιστηριακή αγορά διέψευσε τις προσδοκίες ότι με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία θα ανοίξει μια περίοδος ράλι στις μετοχές.
Η αγορά επειδή βλέπει καλές προθέσεις από την ΝΔ αλλά πολλά εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδιασμών, π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα, Ελληνικό, ΔΕΗ και άλλα οπότε εύλογα μετά από μια μακρά ανοδική περίοδο να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης στις τράπεζες αλλά και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25.
Να σημειωθεί ότι συνολικά τόσο οι τράπεζες P/E 33 όσο και οι μη τραπεζικές μετοχές P/E 18 θεωρούνται ήδη ακριβές και χρήζουν μεγάλης προσοχής.

Βραχυπρόθεσμα τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street λόγω της πιθανής μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την FED δημιουργούν προϋποθέσεις διατήρησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην εγχώρια αγορά όπως και στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία +0,6%...
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στράμμένο στην έκδοση 7ετούς ομολόγου αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 1,90%.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνάντηση στις 18:00 του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του ΕSM Regling.
Ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τη νέα οικονομική πολιτική, όπως αυτή θα ανακοινωθεί από το βήμα της Βουλής  και θα έχει ως βασικό στόχο την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών.
Σε θετική ατμόσφαιρα διεξήχθη σήμερα (15/7) η συνάντηση του Klaus Regling με τον Χρήστο Σταϊκούρα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών και στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας».
Ωστόσο, η υλοποίηση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης για αλλαγή στα πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από 3,5% του ΑΕΠ προς το 2,5% τουλάχιστον για φέτος αλλά και για το 2020, δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά την καλλιεργηθείσα προσδοκία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται  στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων. 
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση Πειραιώς -3,85% και Attica Bank -2,2% και ακολούθησαν με οριακή πτώση Eurobank -0,31% και Εθνική -0,09% ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε τελικά η Alpha Bank +0,31%..
Και ενώ, η BlackRock κατέχει ποσοστό 5,52% στην Alpha Bank ως long επενδυτής, ωστόσο το fund BlackRock Investment Management UK Limited άνοιξε για πρώτη φορά short θέση στη μετοχή, της τάξεως του 0,72%.
Από την άλλη, το Oceanwood μείωσε ελαφρώς την ανοιχτή του θέση στη Eurobank, στο 0,99%, από 1,01% προηγουμένως ενώ παράλληλα και το Marshall Wace LLP μείωσε την θέση του στην Εθνική στο 0,55% από 0,61% προηγουμένως.

Νέες επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών θα έχει αυτήν τη εβδομάδα και πάλι ο SSM με βασικά θέματα την πορεία των πωλήσεων τιτλοποιήσεων των NPEs, τον συνδυασμό των δύο προτάσεων για τα κόκκινα δάνεια, καΙ την προετοιμασία για το SREP (για την αξιολόγηση).
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες αναμένουν το κρίσιμο γεγονός της έκδοσης 7ετούς ομολόγου καθώς η έκδοση αυτή θεωρείται πολύ κρίσιμη για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται κυρίως με την τιμολόγησή της.
Επίσης, στις 17-18 Ιουλίου ο ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax, Pr. Watsa, θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Eurobank και της Eurolife. και Eurobank, Eurolife.
Σημειώνετυαι ότι το Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με περίπου 33% ενώ με την κίνησή του αυτή ο Watsa δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις επενδύσεις που έχει στην Ελλάδα, καθώς και στο management της Eurobank και της Eurolife.
Εν τω μεταξύ, οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται  στο 2,31% και το ιταλικό 10ετές στο 1,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 68 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 171 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 238 μονάδες βάσης από 237 μονάδες βάσης χθες.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση Tiιτάν, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola ενώ ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Lamda, ΑΔΜΗΕ....
Εισήχθησαν σήμερα προς διαπραγμάτευση οι 2.62 εκατ. νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος χρήσεως 2018, από 2.684 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €9,56016 ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν στο άνοιγμά τους οι βασικοί δείκτες της αγοράς με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,02% και τον Γενικό Δείκτη με οριακή πτώση -0,01%.
Περί τις 10:45 αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,66% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +0,56%.
Περί τις 13:40 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Attica bank -6,85 και Πειραοιώς -4,86%% αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips, όπως ΔΕΗ -5,41%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,64%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,1% και ο Γενικός Δείκτης -2,09%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 732,78 μονάδες με πτώση -0,50%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,82% στις 851 μονάδες έχοντας υψηλό στις 863,13 μονάδες και χαμηλό στις 840,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,38 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,38 εκατ. ευρώ και όγκου 732 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 144 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 284 χιλ. τεμάχια αξίας 2,72 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo διακίνησε 126 χιλ.τεμάχια αξίας 2,22 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 69 χιλ. τεμάχια αξίας 503 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 852 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων .
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 732 μονάδες με την πρώτη στήριξη  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 790-800 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Με γοργούς ρυθμούς εργάζονται στην κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν συντονισμένα όπως διακήρυξε από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, όλες τις μάχες που απαιτούνται έτσι ώστε να επιστρέψει γρήγορα η χώρα στην κανονικότητα και να βελτιωθεί άμεσα η καθημερινότητα των πολιτών.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνουν τις προετοιμασίες για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας καθώς το προσεχές Σάββατο θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Τις αμέσως επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη είναι έτοιμα.
Εν αναμονή των κινήσεων Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της Αθήνας, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ωστόσο περιμένει να δει ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική της ΝΔ.
Σε σειρά δεσμεύσεων προκειμένου να πείσει τους ευρωβουλευτές να τη στηρίξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία της 16ης Ιουλίου 2019, προχώρησε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Layen.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει σε επιστολές που απέστειλε σε ευρωβουλευτές εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας για την επικύρωση ή μη του διορισμού της ότι θα προτείνει εγγυημένο κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας.
Σε μία προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές, η von der Layen δηλώνει ότι θα υποστηρίξει επίσης την μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 και την εισαγωγή «συνοριακού φόρου άνθρακα» και να επεκτείνει το σχήμα ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump θα επιδιώξει ο Boris Johnson, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, ο Johnson θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσα στους δύο πρώτους μήνες της θητείας του για να διαπραγματευθεί μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των στοιχείων που αφορούν την οικονομία της Κίνας καθώς όπως  ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας «Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις της εθνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο ήταν μέσα σε ένα εύλογο εύρος, ενώ διατηρήθηκε η δυναμική της συνολικής σταθερότητας»,
ενώ πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου θέτει καλά θεμέλια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης για το σύνολο του έτους».
Ειδικότερα ο δείκτης ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,40% στις 2942,19 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη +0,23% στις 28536 μονάδες, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,20% στις 2.082,48 μονάδες, ενώ κλειστές είναι οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω Εθνικής αργίας

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις από την Κίνα, περιόρισαν κάπως τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,6%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,4% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,35%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,01%, ο S&P στο -0,06%, ο Nasdaq στο -0,02% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,11% (9,47 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Πειραιώς 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές έχοντας όμως περιορίσει τις αρχικές ισχυρές πιέσεις  με χαμηλή συνακλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς και ακολούθησε η Attica Bank, με οριακή πτώση Eurobank και Εθνική και με οριακή άνοδο η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1680 ευρώ με πτώση -0,09% με όγκο 2,65 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,60 ευρώ με άνοδο +0,31% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,65 ευρώ με πτώση -3,85% με όγκο 2,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8080 ευρώ με πτώση -0,31%  με όγκο 4,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6680 ευρώ με πτώση -1,07%  και κεφαλαιοποίηση 744 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,40 ευρώ με πτώση -2,2% με όγκο 1,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 185 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,16 ευρώ με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Tiιτάν, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Lamda, ΑΔΜΗΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,22 με πτώση -1,53% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,20 ευρώ με πτώση -2,4% και αποτίμηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0650 ευρώ με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 479 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,72 ευρώ με άνοδο +0,26% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,38 με πτώση -4,4% και  κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,12 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,20 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,63 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,92 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,41 ευρώ με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,55 ευρώ έκλεισε με πτώση -1,25% και με κεφαλαιοποίηση στα 288 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1248 ευρώ με πτώση -0,95% και αιοποίηση 117 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,31% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 68 μ.β. και την Πορτογαλία 171 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα ενώ εκτιμάται ότι οι δανειστές δεν θα δεχθούν αλλαγές στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. 
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 68 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,63% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,83 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,76% με απόδοση αγοράς 0,78% και απόδοση πώλησης 0,74%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,86 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% με απόδοση αγοράς 2,25% και απόδοση πώλησης 2,17%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,13 μονάδες βάσης και απόδοση 2,29% με απόδοση αγοράς 2,31% και απόδοση πώλησης 2,27%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,76%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 113,75  μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 115,92  μονάδες βάσης και απόδοση 3,20%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 260 μονάδες βάσης από 251 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,38% ή 238 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,67%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2019 στο -0,29% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,77%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS