Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Monopoly στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο - Ζήτημα επιρροής και κύρους για Τουρκία και Κύπρο

Spiegel: Monopoly στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο - Ζήτημα επιρροής και κύρους για Τουρκία και Κύπρο
Οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της θαλάσσιας περιοχής, αναφέρει ο γερμαικός Τύπος
«Στην ανατολική Μεσόγειο διάφορες χώρες ερίζουν για τον έλεγχο τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ιδίως όμως μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας διακυβεύονται πολλά», μεταδίδει το Spiegel Onlibe σε άρθρο του με τίτλο «Monopoly στη Μεσόγειο».
«Την ώρα που στις ακτές της Μεσογείου εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκτυλίσσεται καθημερινά το προσφυγικό δράμα και στο παρασκήνιο οι θαλάσσιες περιοχές έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.
Από τη μια πλευρά η Τουρκία και η ευνοούμενή της τουρκοκυπριακή πλευρά και από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.
Οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της θαλάσσιας περιοχής.
Παράλληλα όμως η υπόθεση αποτελεί ζήτημα επιρροής και κύρους», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σημειώνει: "Οι κυρώσεις θα έπλητταν την εξασθενημένη τουρκική οικονομία. Ίσως για αυτό το λόγο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προτείνει τώρα μια συνεργασία.
Είναι όμως μάλλον απίθανο η πρόταση να οδηγήσει σε εκτόνωση. Διότι το ζητούμενο δεν είναι η συμμετοχή του Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από την εξόρυξη φυσικού αερίου, κάτι για το οποίο η Λευκωσία έχει ήδη δεσμευθεί στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Μεγαλονήσου.
Ο πυρήνας της διένεξης είναι οι απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία θα έπρεπε να διαπραγματευθεί με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, μιας και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία διατηρώντας σχέσεις μόνο με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου» στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης