Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ελβετικές αρχές θα ρυθμίσουν το κρυπτονόμισμα «Libra» της Facebook

Οι ελβετικές αρχές θα ρυθμίσουν το κρυπτονόμισμα «Libra» της Facebook
Οι ελβετικές αρχές θα ρυθμίσουν «Libra»
Οι ελβετικές αρχές θα ρυθμίσουν τη λειτουργία του κρυπτονομίσματος «Libra» που έχει προαναγγείλει η Facebook, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα σήμερα (15/7), ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι το Libra θα μπορούσε να υιοθετηθεί ως εργαλείο για ξέπλυμα χρήματος και για τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, σχετικά με το αν το Facebook χρειάζεται τραπεζική άδεια για τη λειτουργία του ψηφιακού νομίσματος Libra, θα πρέπει να αποφασιστεί από ρυθμιστικές αρχές και όχι από νομοθέτες, σύμφωνα με τον Philip Hammond.
Αυτή την εβδομάδα οι επιτροπές της Γερουσίας και του Σώματος πρόκειται να εξετάσουν το νόμισμα Libra που προτείνει το Facebook και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές, τους επενδυτές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Το ψηφιακό νόμισμα του κοινωνικού δικτύου ξεκινάει ως λύση για τον αριθμό των ανθρώπων ανά τον κόσμο που λειτουργούν επί του παρόντος χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.
Θεωρείται επίσης ως πιθανός κατασκευαστής χρημάτων για το Facebook, ο οποίος πιθανότατα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταγωνιστή στην αγορά αποταμιεύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε πρόσφατα στο Twitter ότι το Facebook θα χρειαζόταν τραπεζική άδεια για τη λειτουργία του νομίσματος, αλλά μιλώντας στο "Squawk Box" του CNBC τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Philip Hammond δήλωσε ότι η απαίτηση να μετατραπεί το Facebook σε μια τράπεζα ήταν μια απόφαση που δεν πρέπει να ληφθεί από νομοθέτες.
"Αυτό είναι ένα θέμα για τους θεσμούς.
Υπάρχει ένα ανεξάρτητο θεσμικό σύστημα, το οποίο πρέπει να καθορίσει αυτό το ζήτημα, και όχι να καθοριστεί από τους πολιτικούς ", δήλωσε ο Hammond.
Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με το Libra, λέγοντας ότι εάν ρυθμιστεί σωστά θα μπορούσε να είναι "κάτι πολύ θετικό".
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι χωρίς την κατάλληλη εξέταση, η πρόταση του Facebook θα μπορούσε να εισάγει "μεγάλο κίνδυνο" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς θα μπορούσε γρήγορα να υιοθετηθεί ως εργαλείο για όσους ξεπλένουν χρήμα και για τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι θεωρούσε το Libra ως διαφορετικό από το Βitcoin, επειδή τα δύο νομίσματα είχαν αντίθεση στις ιδιοκτησιακές δομές.

O συνιδρυτής της Facebook προειδοποιεί για τις συνέπειες του Libra

Το κρυπτονόμισμα Libra θα μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε ιδιωτικές εταιρείες, ανέφερε πρόσφατα ο συνιδρυτής της εταιρίας Chris Hughes, σε άρθρο του στους Financial Times.
«Εάν οι παγκόσμιοι ρυθμιστικοί φορείς δεν ενεργήσουν τώρα, θα μπορούσε πολύ σύντομα να είναι πολύ αργά», σύμφωνα με τον Chris Hughes.
Aνέφερε επίσης ότι οι εταιρίες που θα εποπτεύουν το νέο νόμισμα θα θέσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα -κέρδη και επιρροή- πάνω από δημόσια.
Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά του να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, το Libra, και συνένωσε τις δυνάμεις του με 28 εταίρους σε μία οντότητα, τη Libra Association, με έδρα της τη Γενεύη που θα ελέγχει το νέο ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα κυκλοφορήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ο Chris Hughes, πρώην συγκάτοικος του διευθύνοντος συμβούλου της Facebook, Mark Zuckerberg, είχε ζητήσει τη διάσπαση του κοινωνικού δικτύου σε άρθρο γνώμης που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο στην εφημερίδα New York Times.
Η Facebook τότε είχε απορρίψει το αίτημα του Chris Hughes να διασπαστεί η εταιρία στα τρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης