Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Fed θα μειώσει μόνο μία φορά τα επιτόκια εντός του 2019, κατά 0,25%

Fitch: Η Fed θα μειώσει μόνο μία φορά τα επιτόκια εντός του 2019, κατά 0,25%
Η Fed θα μειώσει μόνο μία φορά τα επιτόκια εντός του 2019, εκτιμά η Fitch Ratings
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) ενδέχεται να μην προχωρήσει σε όλες τις μειώσεις επιτοκίων (στο 2,25%-2,50% το εύρος επί του παρόντος) που αναμένουν οι αγορές, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, «βλέποντας» μόνο μία περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης εντός του τρέχοντος έτους, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.
Η κατάθεση του Jerome Powell στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι η μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα συμβεί αργότερα το 2019.
«Τα σχόλια του κ. Powell περιείχαν μια εκπληκτικά σημαντική έμφαση στον χαμηλό πληθωρισμό, δεδομένου ότι αρκετοί δείκτες δείχνουν ότι παραμένει γύρω στο 2%.
Ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας επέκτασης και τις αβεβαιότητες σχετικά με το εμπόριο παραμένουν.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται ταχύτερα από το δυναμικό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι δείκτες καταναλωτικών δαπανών είναι σταθεροί και η αύξηση της απασχόλησης είναι ισχυρή στο πλαίσιο μιας ιστορικά στενής αγοράς εργασίας.
Επομένως, η επερχόμενη περικοπή φαίνεται πιθανόν να παρουσιαστεί ως μια κίνηση ασφάλειας που αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων και όχι σε μια απάντηση πολιτικής βάσει των δεδομένων.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις επιβραδύνουν ενόψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής και η παραγωγή έχει μειωθεί, αλλά το ΑΕΠ των ΗΠΑ φαίνεται να αυξάνεται κατά 2,4% για το σύνολο του 2019, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το επόμενο έτος», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ότι μια περαιτέρω απότομη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο απότομη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε αυτές τις περιπτώσεις πόσο χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν πραγματικά στην αντιστάθμιση των επιζήμιων επιπτώσεων στις εξαγωγές των ΗΠΑ, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τους πραγματικούς μισθούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης