Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για την Κομισιόν - Ερωτηματικό για την Ursula von der Leyen

Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για την Κομισιόν - Ερωτηματικό για την Ursula von der Leyen
Ζητά να λάβει τουλάχιστον 374 ψήφους
(upd) Να ψηφίσει για νέα πρόεδρο της Κομισιόν την Ursula von den Leyen καλείται σήμερα Τρίτη 16/7 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την ίδια την ΕΕ.
Τυχόν απόρριψη της υποψηφιότητας της Ursula von den Leyen, η οποία επιλέχθηκε στο πλαίσιο του συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες για το «μοίρασμα» των εξουσιών, αγνοώντας την μέχρι σήμερα πρακτική, θα σημάνει αυτομάτως ένα ηχηρό «χτύπημα» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η Ursula von den Leyen θα χρειαστεί κατά τη σημερινή ψηφοφορία να λάβει όχι 376 αλλά 374 ψήφους, δεδομένου ότι θα απουσιάζουν 4 μέλη από τα συνολικά 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ursula von den Leyen μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ωστόσο είναι προφανές ότι θα χρειαστεί πολλές από τις ψήφους των 153 μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των 108 μελών της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.
Πράσινοι και Αριστερά (GUE/NGL) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την υποψηφιότητά της.
Οι σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι.
Οι Γάλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ Ισπανοί και Ιταλοί τείνουν στο να στηρίξουν την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.
Ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της εμφανίζονται οι Βέλγοι σοσιαλιστές.
Την ίδια ώρα, τριβές υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του ΕΛΚ, καθώς κάποια μέλη παραμένουν ενοχλημένα από το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε ο επικεφαλής υποψήφιος Manfred Weber.

Και το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν θα καταφέρει να λάβει αυτές τις 374 ψήφους, αλλά και πόσο μεγάλη θα είναι και το ποια σύνθεση θα έχει αυτή η υποστήριξη, διότι αν για παράδειγμα λάβει τη στήριξη από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί κι εθνικιστές από την ανατολική Ευρώπη και βρετανοί ευρωβουλευτές, ενδέχεται να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη νομιμοποίησή της.
Η μυστική ψηφοφορία των μελών του σώματος θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά ότι η Ursula von der Leyen θα εκλεγεί οριακά, με λιγότερες ψήφους από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ο οποίος είχε εκλεγεί με 422 ψήφους.
Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής της, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να αναδείξουν νέο υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ομιλία στο Κοινοβούλιο

Κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το πρωί η Ursula von der Leyen δεσμεύθηκε ότι κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον θα εκλεγεί, είναι μια «πράσινη συμφωνία» για την ΕΕ.
«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» είπε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποσχέθηκε να θεσπίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα με ορίζοντα το 2050.
Αναφερόμενη στο Brexit, είπε πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια νέα παράταση, εάν χρειασθεί και εάν είναι για καλό λόγο, τοποθέτηση πάντως που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Βρετανών ευρωβουλευτών.
Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση».
«Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα» τόνισε η Ursula von der Leyen σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Δεσμεύσεις με στόχο να πειστούν Σοσιαλιστές και Φιλελεέυθεροι

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους ευρωβουλευτές να τη στηρίξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία, η Ursula von der Layen, προχώρησε σε σειρά δεσμεύσεων. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει σε επιστολές που απέστειλε σε ευρωβουλευτές εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας για την επικύρωση ή μη του διορισμού της ότι θα προτείνει εγγυημένο κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας.
Σε μία προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές, η von der Layen δηλώνει ότι θα υποστηρίξει επίσης την μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 και την εισαγωγή «συνοριακού φόρου άνθρακα» και να επεκτείνει το σχήμα ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Υπόσχεται επίσης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εποπτεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και την αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων με την αρχή της πλειοψηφίας.
Ως προς την πολιτική του ασύλου, η von der Layen δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα προσέγγιση κατανομής των βαρών.
Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια διάδοχος του Jean Claude Juncker, δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την διάθεση περισσότερου χρόνου στο Λονδίνο για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν εκλεγώ, είμαι έτοιμη να ανοίξω τον δρόμο για μία φιλόδοξη και στρατηγική σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν χρειασθεί περισσότερος χρόνος και αν οι αιτίες γι΄αυτό είναι εύλογες, θα υποστηρίξω περαιτέρω παράταση», αναφέρει στις επιστολές της προς τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.
 
(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 16/7 07:48)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης