Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας μετά το… δείπνο με τους αστακούς

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας μετά το… δείπνο με τους αστακούς
Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας στη Γαλλία
Παρελθόν από την κυβέρνηση Μακρόν είναι πλέον ο Φρανσουά ντε Ρουζί , το «νούμερο 3» της γαλλικής κυβέρνησης που βρέθηκε στο στόχαστρο των γαλλικών ΜΜΕ μετά τις αποκαλύψεις ότι παρέθετε σε φίλους του πολυτελή δείπνα με αστακούς με χρήματα του δημοσίου.
Ο 45χρονος Γάλλος υπουργός-που προέρχεται από τους κόλπους των Οικολόγων- είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παραιτηθεί.
Επιπλέον, είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα από τις τυχόν καταχρηστικές δαπάνες που έκανε για να παραθέτει πολυτελή δείπνα με αστακούς και ακριβά κρασιά όταν ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου (2017- 2018.
Τελικά, όμως, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει διαφάνεια στην υπόθεση, ο Ντε Ρουζί αποφάσισε να παραιτηθεί.
Στις αρχές της εβδομάδες, ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart, είχε αποκαλύψει ότι, ο Φρανσουά ντε Ρουζί και η σύζυγός του παρέθεσαν περίπου 12 πολυτελή δείπνα, κυρίως σε φίλους τους, στην επίσημη κατοικία του προέδρου του κοινοβουλίου στο κεντρικό Παρίσι -που θυμίζει κάστρο- από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.
Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, o Γάλλος υπουργός είχε εκφράσει την οργή του για τα όσα λέγονται σε βάρος του επισημαίνοντας ότι έχει πέσει θύμα απάτης.
Όμως, οι φωτογραφίες με τους τεράστιους αστακούς υπό το φως των κεριών και τον ντε Ρουζί να απολαμβάνει το δείπνο του σε ένα τραπέζι στρωμένο με ροδοπέταλα με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου εξόργισαν πολλούς στη Γαλλία.
Το σκάνδαλο του αστακού είδε το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να βγάλει τη ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων», λόγω της πολιτικής του υπέρ των επιχειρήσεων.
Ο 45χρονος ντε Ρουζί, πρώην μέλος των Πρασίνων και ακτιβιστής, παντρεμένος με δημοσιογράφο του περιοδικού Gala, αρχικά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και χαρακτήρισε «παράξενες» τις κατηγορίες σε βάρος του.
Οι Γάλλοι φορολογούμενοι ήταν αυτοί που πλήρωσαν 63.000 ευρώ για την ανακαίνιση του διαμερίσματος που του παρείχε η κυβέρνηση στη λεωφόρο Σεν-Ζερμέν, πάνω στις όχθες του Σηκουάνα.
Ο κ. Μακρόν έχει ήδη χάσει ήδη δύο υπουργούς Περιβάλλοντος, εκτός από τον Φρανσουά Ρουζί και τον Νικολά Ιλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης