Καλλιτζάντζης (CEO Ελλάκτωρ): Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πάντα το μεγάλο θύμα των πρωτογενών πλεόνασμάτων στην Ελλάδα

Καλλιτζάντζης (CEO Ελλάκτωρ): Οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πάντα το μεγάλο θύμα των πρωτογενών πλεόνασμάτων στην Ελλάδα
Καλλιτζάντζης (CEO Ελλάκτωρ): Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας κι εμείς είμαστε αυτοί που θα κάνουμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να μας στηρίξει
Ο Αναστάσιος Καλλιτζάντζης διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, είπε μιλώνταας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ότι οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πάντα το μεγάλο θύμα των πρωτογενών πλεόνασμάτων σε αυτή τη χώρα και συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η επαναφορά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στα παλιά τους επίπεδα.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ όταν βρέθηκαν μπροστά στην προοπτική ύφεσης ξεκίνησαν ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι: στην Ελλάδα περικόπτουν το προγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να δημιουργήσουμε υπερπλεονάσματα και να δώσουμε 50 ευρώ στους συνταξιούχους.
Αλλά αυτά δεν γεννούν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Αυτά τα 50 ευρώ που πράγματι λείπουν θα έρθουν από νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Καλό είναι, συνέχισε ο ίδιος, να διορθώσουμε τους θεσμούς αλλά να μην ασχολούμαστε μόνο με αυτό διότι το βασικό είναι να να στηθεί το προγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
«Σήμερα δεν υπάρχει ταμειακή ευχέρεια αλλά αν για κάθε δυο ευρώ προσελκύσουμε 3 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα μαζί αυτά θα προσελκύουν 4 ευρώ από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οπότε τότε θα αλλάξει το πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Καλλιτζάνζης.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι κολλημένα εδώ και χρόνια και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δυναμική που μπορεί να υπάρξει ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα το κλίμα είναι αυτό της απόλυτης δυσπιστίας για την ελληνική αγορά λόγω της ακύρωσης νόμιμων αδειών, ή των μονομερών παρεμβάσεων από τη Βουλή, λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη των έργων όπως στο Ελληνικό κλπ οπότε ποιος θα ρισκάρει σε τέτοιο περιβάλλον.
Πρέπει να χτιστεί η εμπιστοσύνη.
Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας κι εμείς είμαστε αυτοί που θα κάνουμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να μας στηρίξει.
Μεγάλο κομματι των μετόχων ελληνικών εταιρείων κατέχουν διεθνή φαντς αν αισθανθούν αυτοί εμπιστοσύνη τότε πολύ πιο γρήγορα θα έρθουν αποτελέσματα».
Δεν αισθανόμαστε άνετα με τις συμπεριφορές της πολιτείας, συνέχισε ο ίδιος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το 2017 και το 2018 κατέρρευσαν δυο γέφυρες στην Εγνατία ενώ υπάρχουν κι άλλες, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στην ανάγκη στοιχείωδους συντήρησης των έργων που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα.
«Αυτά τα τεχνικά έργα θα μπορούσαν να γίνουν με ΣΔΙΤ κι εκεί πιστεύω ότι αν το πλαίσιο είναι λογικό θα προσελκύσει επενδυτές διότι υπάρχουν έργα που μπορούν να ξεκινήσουν αύριο και αν είναι σωστές οι προτεραιότητες τότε πραγματικά κάτι θα αλλάξει και θα έρθουν πιο σύντομα θετικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιτζάντζης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS