Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένας σουλτάνος «ανατέλλει» και «φλερτάρει» με τον αναδυόμενο κινεζικό δράκο

tags :
Ένας σουλτάνος «ανατέλλει» και «φλερτάρει» με τον αναδυόμενο κινεζικό δράκο
Η εικόνα της Τουρκίας που απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ προς τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή της όταν ο Erdogan επισκέφθηκε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στο Πεκίνο
Η εικόνα της Τουρκίας που απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ προς τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή της όταν ο Τούρκος Πρόεδρο Tayyip Erdogan επισκέφθηκε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping στο Πεκίνο αμέσως μετά τη G20 στην Οσάκα.
Η Τουρκία αποτελεί βασικό κόμβο σημείο στον αναδυόμενο νέο «δρόμο του μεταξιού» ή της Πρωτοβουλίας «Belt and Road».
Ο Erdogan είναι ασυναγώνιστος στο να «πουλάει» την Τουρκία ως το απόλυτο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης.
Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), με επικεφαλής τη Ρωσία-Κίνα, της οποίας η ετήσια σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Μπισκέκ λίγες μέρες πριν από την Οσάκα.
Παρά τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Erdogan έκανε πίσω στην αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.
Ο Xi Jinping, όπως καλωσόρισε τον Erdogan στο Πεκίνο, τονίζοντας το μήνυμα που δημιούργησε μαζί με τον Putin στις προηγούμενες συναντήσεις τους.
H Κίνα και η Τουρκία θα πρέπει «να υποστηρίξουν μια πολυμερή παγκόσμια τάξη με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της και το διεθνές δίκαιο».
Στόχος του Erdogan είναι να εδραιώσει τις κινεζικές επενδύσεις σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πρωτοβουλία Belt and Road.
Παράλληλα ο Erdogan προχώρησε σε μια εξαιρετική διπλωματική «πιρουέτα» μιλώντας για το ευαίσθητο θέμα των Ουιγούρων (τουρκογενής εθνική ομάδα που στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα.)
Απέφυγε να υιοθετήσει τη στάση του τουρκικού ΥΠΕΞ  ότι οι Ουιγούροι «βασανίζονται και δέχονται πολιτικά πλύση εγκεφάλου» σε στρατόπεδα κράτησης και ανέφερε πως οι Ουιγούροι «ζουν ευτυχισμένα» στην Κίνα.
«Είναι γεγονός ότι οι λαοί της περιοχής του Xinjiang της Κίνας ζουν ευτυχισμένα στην ανάπτυξη και την ευημερία της Κίνας.
Η Τουρκία δεν επιτρέπει σε κανέναν να υποκινήσει δυσαρμονία στη σχέση Τουρκίας-Κίνας».
Αυτό είναι ακόμη πιο εκπληκτικό, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Erdogan, κατά την τελευταία δεκαετία, είχε κατηγορήσει το Πεκίνο για γενοκτονία. Και σε μια περίφημη υπόθεση του 2015, εκατοντάδες Ουιγούροι που πρόκειται να απελαθούν από την Ταϊλάνδη πίσω στην Κίνα κατέληξαν, να εγκατασταθούν στην Τουρκία.

Νέο γεωπολιτικό καραβάνι

Ο Erdogan φαίνεται τελικά να συνειδητοποίησε ότι οι «νέοι δρόμοι του μεταξιού» είναι η δεύτερη ψηφιακή εκδοχή των αρχαίων δρόμων του μεταξιού, οι οποίοι συνέδεαν το Μέσο Βασίλειο (Κίνα) μέσω του εμπορίου με πολλαπλά εδάφη του Ισλάμ - από την Ινδονησία στην Τουρκία και από το Ιράν έως το Πακιστάν.
Πριν από τον 16ο αιώνα, η κύρια γραμμή επικοινωνίας σε όλη την Ευρασία δεν ήταν ναυτική, αλλά η αλυσίδα των στέππων και των ερήμων από τη Σαχάρα στη Μογγολία. Στους τότε δρόμους του μεταξιού μπορούσε κανείς να συνετίσει εμπόρους, ιεραπόστολους, ταξιδιώτες, μελετητές, σε όλη τη διαδρομή προς τους Τούρκους-Μογγόλους από την Κεντρική Ασία που μεταναστεύουν στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Όλοι αποτελούσαν το υλικό της διασύνδεσης και της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας - που ασχολείται άμεσα με τη σύνδεση της ζώνης Belt and Road με την Οικονομική Ένωση Ευρασίας καθώς και με τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου - θεωρεί την Τουρκία και το Ιράν ως απολύτως απαραίτητους βασικούς κόμβους για τη συνεχιζόμενη, πολυεπίπεδη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρασίας.
Ένας νέος γεωπολιτικός και οικονομικός άξονας Τουρκίας-Ιράν-Κατάρ εξελίσσεται σιγά σιγά αλλά σίγουρα στη Νοτιοδυτική Ασία, όλο και περισσότερο συνδεδεμένος με Ρωσία και Κίνα.
Η ώθηση είναι η ενσωμάτωση στην Ευρασία, είναι ορατή, για παράδειγμα, από τη «φρενίτιδα» κατασκευής κτιριακών υποδομών και σιδηροδρόμων που σχεδιάστηκαν για να συνδέσει τους νέους «δρόμους του μεταξιού» και τον διάδρομο μεταφοράς Ρωσίας-Ιράν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και, προς ανατολάς, τον διάδρομο Ιράν-Πακιστάν
Ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Πακιστάν, ένα από τα κυριότερα σημεία της πρωτοβουλίας Belt and Road.
Όλα αυτά υποστηρίζονται από τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, στις οποίες συμμετέχουν η Τουρκία-Ιράν-Κατάρ και το Ιράν-Ιράκ-Συρία.
Το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο ενοποιεί το Ιράν ως βασικό κόμβο σύνδεσης της ζώνης και του οδικού δικτύου και στρατηγικό εταίρο της Κίνας, αλλά και από την κοντινή Τουρκία - τη γέφυρα προς την Ευρώπη.
Καθώς το Xinjiang είναι ο βασικός κόμβος στη Δυτική Κίνα που συνδέεται με πολλούς διαδρόμους Belt και Road, ο Erdpgan ψάχνει να βρει την μέση λύση, ελαχιστοποιώντας, σε μεγάλο βαθμό, τα κύματα παραπληροφόρησης και τη κινεζο-φοβία.
Εφαρμόζοντας τη σκέψη του Xi Jinping, θα λέγαμε ότι ο Erdogan επέλεξε την προνομιακή πολιτισμική κατανόηση και την ανταλλαγή ανθρώπων σε έναν ιδεολογικό αγώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης