Πως οι «καραμπόλες» στον κλάδο της πληροφορικής ευνοούν μία μικρή αλλά ποιοτική εταιρεία την ΕΝ.Α

Πως οι «καραμπόλες» στον κλάδο της πληροφορικής ευνοούν μία μικρή αλλά ποιοτική εταιρεία την ΕΝ.Α
Με σημαντική χρονική καθυστέρηση ακολουθεί το ράλι των εταιρειών πληροφορικής η Performance Technologies
Ισχυρές επιδόσεις καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής ενώ και τα μεγέθη που έχουν δημοσιεύσει δείχνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται σε καλύτερη περίοδο από ότι παλαιότερα με τις προοπτικές να βελτιώνονται.
Η ανάκαμψη των τιμών δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά έχει ξεκινήσει πριν από 2,5 έτη περίπου.
Η αρχή στον κλάδο έγινε από την Space και την Profile.
Η Space στις αρχές του 2017 ήταν στα 0,60 ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 5 ευρώ ενώ πριν λίγους μήνες ήταν και πάνω από τα 7 ευρώ.
H Profile την ίδια χρονική περίοδο ξεκινούσε από τα 0,50 ευρώ περίπου και σήμερα βρίσκεται στα 3,50 ευρώ.
Σταδιακά άρχισαν να αποκτούν αγοραστές και άλλες μετοχές του κλάδου όπως η Byte αλλά με κάποια καθυστέρηση.
Η μετοχή από τα 0,50 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει βρεθεί στα πάνω από τα 1,20 ευρώ.
Εσχάτως αύξηση όγκο και αποτίμηση και μία μετοχή της Εναλλακτικής Αγοράς, η οποία αγορά δε συγκεντρώνει πολλά επενδυτικά βλέμματα λόγω χαμηλού όγκου αλλά και μικρού μεγέθους εταιρειών χωρίς σημαντικό τζίρο και κέρδη.
Ο λόγος για την Performance Technologies, η οποία ξεκίνησε τη χρονιά από τα 2,24 ευρώ, αλλά έκανε την πρώτη πράξη για το 2019 στις 24 Απριλίου.
Ακολούθησε άλλο ένα διάστημα χωρίς πράξης και από 19 Ιουνίου έχει αποκτήσει δυναμικότερη παρουσία και βελτίωσε τον όγκο συναλλαγών.
Η μετοχή έχει μικρή απόδοση μέσα στο 2019 αν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της 16/7 αλλά και ελάχιστη μπροστά στο ράλι των εταιρειών του κλάδου.
Ωστόσο, τα θεμελιώδη της είναι θετικά.
Στη χρήση 2018 εμφάνισε πωλήσεις 21,3 εκατ. ευρώ από 17,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ από 0,4 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι στα 4 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις στα 2,6 εκατ. ευρώ οι οποίες ήταν και βραχυπρόθεσμες.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές επέτρεψαν τη μείωση του δανεισμού.
Σχετικά καθαρή η εισηγμένη που αποτιμάται στα 12,2 εκατ. ευρώ μετά το εντυπωσιακό +20% χθες (16/7) και πλέον παίζει με p/e 8,7 φορές που μάλλον είναι το χαμηλότερο στον κλάδο.
Ο δείκτης p/bv είναι υψηλός αλλά η εισηγμένη δε μπήκε με αύξηση κεφαλαίου στην Εναλλακτική Αγορά και βασίζεται στην κερδοφορία της προκειμένου να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS