Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με χαμηλή διάθεση για ανάληψη νέων επενδυτικών κινδύνων…

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με χαμηλή διάθεση για ανάληψη νέων επενδυτικών κινδύνων…
Θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τόσο το δημοσιονομικό και τραπεζικό τοπίο όσο και η  πειστική υλοποίηση ενός άλλου αφηγήματος
Η συμπλήρωση 10 ημερών μετά τη διενέργεια των εκλογών με το Γ.Δ. να καταγράφει απώλειες κατά 5% περίπου, οδηγεί σε αναθεώρηση των προσδοκιών για συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή ευφορία και μετεκλογικά.
Έτσι, η νέα κυβέρνηση οφείλει να πείσει με τις πράξεις της πλέον ότι μπορεί να διαμορφώσει πιο φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές τόσο με την θεσμοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει το φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 3,5%, όταν η ΤτΕ θεωρεί ότι η μέχρι τώρα δημοσιονομική διαχείριση θα οδηγήσει φέτος πιο κοντά στο 3%.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία ζητεί να επιταχυνθεί η συμμετοχή των ΜΕΔ από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών (στο 41,41% στο 1ο τρίμηνο).
Έτσι, στο επόμενο διάστημα θα δούμε την υλοποίηση των δύο λύσεων που είναι στο τραπέζι και που η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τις είχε αφήσει σε κατάσταση αναμονής: Τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για τη δρομολόγηση της τιτλοποίησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις ως προς τις αποδόσεις των τίτλων και τη δημιουργία άλλης εταιρείας (SPV) με μεταφορά μέρους του αναβαλλόμενου φόρου για τη μεταβίβαση μέρους των ΜΕΔ από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Και τα δύο σχήματα θα απαιτήσουν «κρατική βοήθεια», γεγονός που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για την υλοποίησή τους ώστε οι διαδικασίες να δρομολογηθούν χωρίς κραδασμούς.
Όπως την ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων καθώς προσδοκάτε ότι σύντομα η αυξημένη πιστωτική επέκταση θα βοηθήσει στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ ήδη οι εκδόσεις ομολόγων ενισχύουν τα εποπτικά κεφάλαια.
Είναι επομένως φανερό, ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τόσο το δημοσιονομικό και τραπεζικό τοπίο όσο και η  πειστική υλοποίηση ενός άλλου αφηγήματος, ώστε οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας να ξεπερνούν αισθητά το 2%. Μέχρι τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα πετύχει να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, αναμένοντας τους κατάλληλους καταλύτες, με την περιοχή των 825-830 μονάδων να συνιστά την κοντινότερη περιοχή στήριξης του Γ.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της άντλησης ποσού 2,5 δις για 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,90%  συνιστά θετική ψήφο εμπιστοσύνης ώστε τον Αύγουστο να συντελεστεί αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους Fitch και Moody’s.
Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη στάση υψηλής επαγρύπνησης σε σχέση με το χρόνο που θα επιλέξουν για να δρομολογήσουν κινήσεις χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.
Με περισσότερη σαφήνεια ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και πιο έμμεσα ο Πάουελ της Federal, που ωστόσο είναι πιθανό να προχωρήσει στο τέλος Ιουλίου σε μείωση επιτοκίων καθώς η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν προχωρεί ιδιαίτερα.
Με τους αναλυτές να διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός ψυχρού νομισματικού πολέμου ανάμεσα στα βασικά νομίσματα (δολάριο, ευρώ, γουάν) στην προσπάθεια για αυξημένα εμπορικά οφέλη από κάθε πλευρά. Ευλόγως, η διάθεση των διαχειριστών για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης