Ξεπερνά τα 2000 MW η συνολική ισχύς της Μυτιληναίος με την επένδυση της General Electric - Ο έτερος μεγάλος παραγωγός μετα την ΔΕΗ

Ξεπερνά τα 2000 MW η συνολική ισχύς της Μυτιληναίος με την επένδυση της General Electric - Ο έτερος μεγάλος παραγωγός μετα την ΔΕΗ
Στον τομέα της θερμικής ενέργειας η Μυτιληναίος καθίσταται ο ισχυρός πόλος της αγοράς που αυξάνει σταθερά τα μεριδιά του
Ανακοινώνεται σήμερα (17/7) και επισήμως από τη Μυτιληναίος η συμφωνία της με την General Electric για την προμήθεια των δυο αεριοστρόβιλων του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας.
Ο σταθμός που έχει ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ θα περιλαμβάνει δυο μονάδες συνδυασμένου κύκλου (CCGT) συνολικής ισχύος 826 MW τελευταίας τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης 63% που θα είναι από τις πλέον σύγχρονες στην Ευρώπη.
Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωση του έργου η Μυτιληναίος θα αποτελεί το δεύτερο μεγάλο παραγωγό ρεύματος στη χώρα μετά τη ΔΕΗ.  
Η δημιουργία της νέας μονάδας που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της επόμενης τριετίας εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της Μυτιληναίος για την ενεργειακή αγορά, όπου θα αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης μέσω της Αλουμίνιον και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών.
Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Άλλωστε η Μυτιληναίος προχωρεί σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας και περιορίζοντας το κόστος παραγωγής ρεύματος.   
Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης στην χονδρεμπορική αγορά.
Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC - METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής.

Ξεπερνά  2.000 MW η ισχύς μετά τη λειτουργία της νέας μονάδας

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μυτιληναίος ελήφθη κατόπιν των προβλέψεών της για τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των επιλογών της Ε.Ε. για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς, πολιτική που έχει οδηγήσει ήδη το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων στα 28 ευρώ ανά τόνο.
Mε την ολοκλήρωση του σταθμού η εγκατεστημένη ισχύς της Μυτιληναίος από θερμικές μονάδες θα ανέρχεται σε περίπου 2.000 MW, πέραν των 200 MW εγκατεστημένης ισχύος σε έργα ΑΠΕ που ήδη διαθέτει.
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος είναι αποφασισμένη να δώσει το παρόν σε οποιαδήποτε εξέλιξη που να αφορά την πώληση πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς διαθέτει πρόσβαση στα  απαραίτητα κεφάλαια θα διευρύνει περεταίρω τη θέση της στην ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και γενικότερα στην αγορά της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Σημειώνεται ότι ήδη σήμερα η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ενέργειας με μερίδιο 11,5% στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά το α τρίμηνο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 και παράλληλα σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων Φυσικού Αερίου (κατά 35,6% σε σχέση με το 2018).
Η προοπτική αύξησης της παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο καθιστά τη συγκεκριμένη επένδυση εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη Μυτιληναίος όσο και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS