Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τον Καναδά, σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τον Καναδά, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις του Καναδά από τη Fitch Ratings
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη αξιολόγηση- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αξιολόγηση «ΑΑΑ» αντανακλά τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα της χώρας έναντι του σχετικά υψηλού δημοσίου χρέους.
«Η αξιολόγηση αποκομίζει στήριξη από την προηγμένη, διαφοροποιημένη και υψηλής οικονομίας της.
Η πολιτική σταθερότητα, η ισχυρή διακυβέρνηση και τα θεσμικά πλεονεκτήματα του Καναδά υποστηρίζουν επίσης την αξιολόγηση.
Το συνολικό πολιτικό πλαίσιο παραμένει ισχυρό και έχει επιτύχει σταθερή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.
Οι μακροοικονομικές επιδόσεις του Καναδά είναι ισχυρές, παρόλο που ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά πέντε έτη για το έτος 2015 έως το 2019 είναι κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας ΑΑΑ -2,2%.
Η οικονομία του Καναδά επεκτάθηκε με αργό ρυθμό 1,9% το 2018 έναντι 3% το 2017, αντικατοπτρίζοντας τις εξωτερικές προκλήσεις από τη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και τις εγχώριες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που παρεμπόδιζαν τις εξαγωγές αγαθών και τις επενδύσεις στην ενέργεια», σχολιάζει η Fitch, η οποία αναμένει η οικονομία του Καναδά να αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2019 και να προσεγγίσει το δυνητικό ποσοστό της τάξης του 1,7% κατά την περίοδο 2020-2021.
Η αγορά κατοικιών της χώρας αντιμετωπίζει μια ήπια προσγείωση (2018-2019) μετά την επιτάχυνση των τιμών στο Βανκούβερ και το Τορόντο (2015-2017), αλλά το υψηλό χρέος των νοικοκυριών (178% του διαθέσιμου εισοδήματος το πρώτο τρίμηνο του 2019) παραμένει μια ευπάθεια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπογραμμίζεται.
Οι έξι συστηματικά σημαντικές καναδικές τράπεζες που αξιολογεί η Fitch είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες (μέσος δείκτης Common Equity Tier 1 11,5% τον Απρίλιο 2019) με χαμηλά μερίδια NPLs (κατά μέσο όρο 0,5%), κερδοφορία (μέσο ROE 15,8%) και ικανοποιητική ρευστότητα πέραν των κανονιστικών απαιτήσεων.
Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 89,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018 και θα υποχωρήσει οριακά το 2019, στο 89,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης