ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αναστέλλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο αναστέλλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως ότι απομακρύνουν την Τουρκία απο το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F 35
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως απόψε (17/7) ότι απομακρύνουν την Τουρκία απο το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35, μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη αφού η Αγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα πρώτα κομμάτια του ρωσικού συστήματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αεροπορική βάση Μουρτέντ, στα βορειοδυτικά της Άγκυρας, την περασμένη Παρασκευή, σφραγίζοντας έτσι τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον, επί μήνες, να εμποδίσει την υλοποίησή της.
"Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν (τη συμμετοχή) της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα", δήλωσε η E. Lord, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταΝ ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβερνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.
Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα.
Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία.
Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35.
Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση στα αγγλικά

Statement by the Press Secretary Unfortunately, Turkey’s decision to purchase Russian S-400 air defense systems renders its continued involvement with the F-35 impossible.
The F-35 cannot coexist with a Russian intelligence collection platform that will be used to learn about its advanced capabilities.
The United States has been actively working with Turkey to provide air defense solutions to meet its legitimate air defense needs, and this Administration has made multiple offers to move Turkey to the front of the line to receive the U.S. PATRIOT air defense system.
Turkey has been a longstanding and trusted partner and NATO Ally for over 65 years, but accepting the S-400 undermines the commitments all NATO Allies made to each other to move away from Russian systems.
This will have detrimental impacts on Turkish interoperability with the Alliance.
The United States still greatly values our strategic relationship with Turkey.
As NATO Allies, our relationship is multi-layered, and not solely focused on the F-35.
Our military-to-military relationship is strong, and we will continue to cooperate with Turkey extensively, mindful of constraints due to the presence of the S-400 system in Turkey.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS