Το Ιράν διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Το Ιράν διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μόλις η κυβέρνηση Trump άρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, το περιθώριο διαπραγματεύσεων θα είναι ορθάνοικτο
Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα, διαψεύδοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αλλά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. 
Ο Pompeo σημείωσε ότι το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, στο οποίο οTrump δήλωσε: «Θα δούμε τι θα συμβεί.
Αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».
Ο Pompeo εμφανίστηκε να αντιδρά σε σχόλιο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα αφού η Ουάσινγκτον σταματήσει να εξοπλίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που οι ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να κάνουν.
Η εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε την άμεση διάψευση του εκπροσώπου της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ, ο οποίος ανήρητησε στο Twitter: «Οι πύραυλοι του Ιράν δεν είναι σε καμία περίπτωση και υπό κανέναν όρο ζήτημα διαπραγμάτευσης με κανέναν και καμία χώρα, τελεία».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφού ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei, ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να αποχωρεί από τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη σύλληψη στο Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ.
Μετά τις προειδοποιήσεις του Khamenei ο Trump υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν το Ιράν.
«Θα είμαστε καλοί μαζί τους και θα συνεργαστούμε μαζί τους.
Θα τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα.
Δεν επιζητούμε, παρεμπιπτόντως, αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο.
«Επίσης δεν μπορούν να κάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Pompeo δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το Ιράν «για πρώτη φορά» άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί το πρόγραμμά του βαλλιστικών πυραύλων, υπονοώντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής πίεσης που ασκούν στη χώρα οι ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός φαινόταν να αναφέρεται στις δηλώσεις Zarif τη Δευτέρα 15/7/2019 όταν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και την εκπομπή “Nightly News with Lester Holt”, ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα μόνο αφού οι ΗΠΑ σταματήσουν να εξοπλίζουν τους περιφερειακούς της αντιπάλους.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι μόλις η κυβέρνηση Trump άρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, «το περιθώριο διαπραγματεύσεων θα είναι ορθάνοικτο».
Όταν ρωτήθηκε αν στις διαπραγματεύσεις μπορεί να περιληφθεί το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Zarif απάντησε: «Αν θέλουν να συζητήσουν για τους πυραύλους μας πρέπει πρώτα να σταματήσουν να πωλούν αυτά τα όπλα, περιλαμβανομένων πυραύλων, στην περιοχή μας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS