AFP: Ursula von der Le, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας

AFP: Ursula von der Le, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας
Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen
Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα πρέπει τώρα να δηλώσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα κράτη μέλη και να σχηματίσει μία πλειοψηφία για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ursula von der Leyen έκανε μία πολύ ωραία ομιλία, πολύ ευρωπαϊκή, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία», δηλώνει στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας E. Letta, πρόεδρος του Institut Jacques Delors.
«Αυτό κινδυνεύει να βαρύνει σε όλη την κοινοβουλευτική περίοδο.
Πρέπει να κερδίσει τους Πράσινους και όλους τους σοσιαλιστές", προειδοποιεί.
Οι Πράσινοι (74 έδρες) και περί το ένα τρίτο των 154 ευρωβουλευτών της ομάδας των σοσιαλιστών αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.
Η Ursula von der Leyen έχει συναίσθηση της στάσης των βουλευτών.
«Κατανοώ και αποδέχομαι την πικρία και την απογοήτευση», δήλωσε μετά την χθεσινή ψηφοφορία, καλώντας τους ευρωβουλευτές να ξεπεράσουν την οργή που προκάλεσε η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να την επιβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτοντας τους δικούς του spitzekandikaten.
«Θέλω να εργασθώ μαζί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό μίας σταθερής πλειοψηφίας.
Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», είπε.
Θα είναι δύσκολο, γιατί οι Πράσινοι είναι πολύ σκληροί», παραδέχεται ωστόσο το περιβάλλον της.
Η Ursula von der Leyen αποφάσισε χθες να πάρει την κατάσταση σε χέρια της και να ποντάρει στην υποστήριξη των τριών άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων: των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της δικής της πολιτικής οικογένειας, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων-κεντρώων του Renew Europe, εξηγούν στελέχη του ΕΛΚ.

Προδοσίες

Αυτές οι τρεις ευρωομάδες, που μετρούν συνολικά 444 έδρες, προδόθηκαν μεταξύ τους και συνέβαλαν στον αποκλεισμό των υποψηφίων αλλήλων, στερώντας σε όλους την πλειοψηφία.
Επέτρεψαν έτσι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης να επιβάλουν την Ursula von der Leyen ως υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν.
Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν 375 έδρες.
Η Ursula von der Leyen συγκέντρωσε 383 ψήφους και εξελέγη με οριακή πλειοψηφία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περί τους 60 φιλοευρωπαίοι βουλευτές την καταψήφισαν.
Οι ομάδες αλληλοκατηγορούνταν χθες και οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν καθιστούν αβέβαιη την συγκρότηση φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θα έλθει προς εμάς, διότι δεν έχει σταθερή πλειοψηφία χωρίς τους Πράσινους», δήλωσε σήμερα ο εκ των προέδρων τους ο F. Laberc.
«Εάν θέλουν να διαπραγματευθούν μαζί μας, δεν θα φθηνό», προειδοποίησε.
Οι Πράσινοι απαιτούν «τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαίους επιτρόπους στην ομάδα που θα συγκροτήσει η Ursula von der Le, ανακοίνωσε ο Laberc.
Η συγκρότηση της ομάδας των 27 επιτρόπων -ένας για κάθε κράτος μέλος- και η παρουσίασή τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση τον Οκτώβριο θα είναι σημαντικό βήμα, δήλωνε σήμερα υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Εάν διευρύνει την πλειοψηφία της, θα έχει νικήσει».
Όμως, οι απαιτήσεις των Πρασίνων περιπλέκουν το έργο της, διότι οι απαιτήσεις αυτές είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν δεκτές από τα κράτη μέλη.
«Αν η Ursula von der Leyen δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζήσουμε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια", δήλωσε στο AFP άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να κατονομασθεί.
Όμως, αυτή η απαισιοδοξία δεν είναι γενικευμένη.
«Η ψήφος εκλογής της δεν είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα εργασθεί το Κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον E. Morris, της Fondation Schuman.
«Πολλές αρνητικές ψήφοι δεν έχουν σχέση με την προσωπικότητα και το πρόγραμμά της", εξηγεί.
Η Ursula von der Le θα πρέπει να σβήσει την στάμπα της Merkel, της οποίας έχει υπάρξει στενή συνεργάτης, και του Macron, ο οποίος διεκδικεί τον διορισμό της από το Συμβούλιο.
Άλλωστε η ίδια δηλώνει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν: «Επιλέχθηκα από 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», απάντησε στο AFP κατά την διάρκεια συνέντευξης, πριν διορθώσει: «Όχι, από 27, διότι η καγκελάριος δεν με ψήφισε...».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS