Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lidington (Βρετανία): Μυστική πρόταση της ΕΕ για 5ετή αναστολή του Brexit - Barnier: Δεν μας εντυπωσιάζουν οι απειλές

tags :
Lidington (Βρετανία): Μυστική πρόταση της ΕΕ για 5ετή αναστολή του Brexit - Barnier: Δεν μας εντυπωσιάζουν οι απειλές
Οι απειλές για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία δεν μας εντυπωσιάζουν, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier σε εκπομπή του BBC, αλλά πρόσθεσε πως, αν το Λονδίνο επιλέξει αυτό τον δρόμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης David Lidington αποκάλυψε ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε μυστική πρόταση στη Βρετανία να αναστείλει το Brexit για πέντε χρόνια και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία για «μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη».
Ερωτηθείς ο Barnier από το BBC τι θα συμβεί αν το Λονδίνο σκίσει την κάρτα μέλους του στην ΕΕ, ο Barnier απάντησε: «Η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις».
Nα σημειωθεί ότι οι συνεντεύξεις παραχωρήθηκαν στο BBC τον Μάιο.
«Πιστεύω ότι η βρετανική πλευρά, που είναι καλά πληροφορημένη και ικανή και γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργούμε στην ΕΕ, γνώριζε από την αρχή ότι δεν εντυπωσιαζόμασταν ποτέ από αυτές τις απειλές. Δεν ωφελεί να τις χρησιμοποιεί», τόνισε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.
Ο Barnier επεσήμανε ότι η συμφωνία αποχώρησης «είναι ο μόνος τρόπος (η Βρετανία) να αποχωρήσει από την ΕΕ με έναν συντεταγμένο τρόπο».
Μάλιστα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε στην εκπομπή BBC Panorama ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May και οι υπουργοί της δεν του είπαν «ποτέ» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα προτιμήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Δημοσίως η May πάντα υπογράμμισε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.
Σε άλλη συνέντευξη για την ίδια εκπομπή του BBC ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans δήλωσε ότι οι Βρετανοί υπουργοί «συμπεριφέρονταν σαν ηλίθιοι» όταν πήγαν να διαπραγματευθούν το Brexit το 2017.
Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει ο Timmermans και σε άλλη συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2019 επίσης στο BBC όταν είπε ότι του φάνηκε «σοκαριστικό» το πόσο απροετοίμαστη ήταν η βρετανική ομάδα όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης