Με Τιτάν +6%, ΔΕΗ +3% και ακριβές τράπεζες το ΧΑ +0,30% στις 870 μον. - Κερδοσκοπία στα ομόλογα, το 10ετές 2,14% από 2,07%

Με Τιτάν +6%, ΔΕΗ +3% και ακριβές τράπεζες το ΧΑ +0,30% στις 870 μον. - Κερδοσκοπία στα ομόλογα, το 10ετές 2,14% από 2,07%
Ήπια ανοδική κίνηση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγούς τον Τιτάνα και την ΔΕΗ – Κερδοσκοπία στα ομόλογα, ακριβές οι τράπεζες
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τα κέρδη στην ΔΕΗ +3,4% και στον Τιτάν +6,02% λόγω της δημόσιας πρότασης όπου συγκεντρώθηκε το 93% των μετοχών ενώ στην αγορά ομολόγων καταγράφεται κερδοσκοπία με το 10ετές στο 2,14% από 2,07% νωρίτερα.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν ήπιες ανοδικές τάσεις περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη που έφτασαν το +3,5% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως Motor Oil -1,98%, ΕΛΠΕ -1,32% ..οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +2,06% και ακολούθησαν Εθνική +1,24%, Πειραιώς +1,23%, 
Alpha Bank +0,56% και με κέρδη +3,23% η Attica Bank με υψηλό ημέρας +4,9% ενώ διαπραγματεύονται με P/E που τις καθιστά πανάκριβες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 865-875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,18% και τον Γενικό Δείκτη -0,14% όπου ήταν και τα χαμηλά της ημέρας.
Περι τις 13:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank +3,45% και Πειραιώς +3,4%  αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως Τιτάν και ΔΕΗ και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,67% και ο Γενικός Δείκτης +1,04%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 763,75 μονάδες με άνοδο +1,28% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 870 μονάδες έχοντας υψηλό στις 877,08 μονάδες και χαμηλό στις 866,80 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών ειδικότερα με τα πακέτα της Ελτράκ.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 36,17 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 42,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 36,17 εκατ. ευρώ και όγκου 2,01 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Ελτράκ διακίνησε 6 πακέτα της Ελτρακ στην τιμή των 3,29 ευρώ ανά μετοχή συνολικού όγκου 6,84 εκατ. τεμαχίων και συνολικής αξίας 22,5 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική3,09 εκατ. τεμάχια αξίας 7,24 εκατ. ευρώ, η Eurobank 900 χιλ. τεμάχια αξίας 755 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια  αξίας 805 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 52 χιλ. τεμάχια αξίας 652 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 171 χιλ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ. ευρώ και ο Άνεμος 300 χιλ. τεμάχια αξίας 765 χιλ. ευρώ.

Κερδοσκοπία στα ομόλογα - Πτωτικές τάσεις στον FTSE 25 

Κερδοσκοπία καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές στο 2,14% από 2,07% νωρίτερα ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,54% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 60 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 166 μ.β.  
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 236 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Sarantis, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Φουρλής, Lamda ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάν, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ..
Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 θα αποπληρωθεί το «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, με τον Όμιλο να ετοιμάζει νέα έκδοση  ύψους έως 150 εκατ. ευρώ.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου αποτελεί σαφή απόδειξη της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τέρνα Ενεργειακή.

Στο επίκεντρο Τιτάνας και ΔΕΗ

Ισχυρή άνοδο +6,02% κατέγραψε η κοινή μετοχή της Τιτάν και +4,44% η προνομιούχος μετοχή στον απόηχο της πετυχημένης δημόσιας πρότασης σε ποσοστό 93% για την μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση σε Παρίσι και Αθήνα από τις 23 Ιουλιου 2019.
Οι μετοχές της Τιτάν που δεν αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του squeeze out, με αντάλλαγμα ίσο με το με €19,64 ευρώ και για τους  κατόχους Προνομιούχων Μετοχών τη μεταβίβαση με αντάλλαγμα, ίσο με €18,98 ευρώ
Στο επίκεντρο και η ΔΕΗ +3,4% με υψηλό ημέρας +5,7% ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες λύσεις με στόχο την βιωσιμότητά της.
Με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι περίπου αδύνατο να εμφανιστεί αξιόπιστος διεθνής επενδυτής  που θα αγόραζε το 15% με 20% της ΔΕΗ με παράλληλη παραχώρηση του management όπου θα ήταν το βέλτιστο σενάριο..
Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων για να μπορέσει η ΔΕΗ να πουλήσει και τις λιγνιτικές είναι ξεπούλημα υγιών περιουσιακών στοιχείων.
Από την άλλη η εκχώρηση «πακέτων» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών θα απέφερε στη ΔΕΗ ένα σημαντικό έσοδο, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή της στα δικαιώματα ρύπων και τα λειτουργικά της κόστη
Ο υψηλός τζίρος που καταγράφηκε λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς οφείλεται στα 6 πακέτα της Ελτρακ στην τιμή των 3,29 ευρώ ανά μετοχή συνολικού όγκου 6,84 εκατ. τεμαχίων και συνολικής αξίας 22,5 εκατ. ευρώ καθώς ολοκληρώνεται και τυπικά η πώληση της Ελτράκ από τους βασικούς μετόχους όπως είχε ανακοινωθεί μερικές μέρες νωρίτερα.
Σημειώνεται πως η εξαγορά αφορά το 66,03% της εταιρείας και αγοράστρια εταιρεία είναι η ELTRAK CP. ενεργοποιώντας τον κανονισμό του ΧΑ περί δημόσιων προτάσεων και απλά μένει το τυπικό μέρος να ανακοινωθεί.
Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πλεόνασμα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο αλλά προκειμένου να συμβεί θα πρέπει να επιτευχθεί πολύ καλύτερος από τον τρέχον ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Δεν απέκλεισε, όμως, να υπάρξει κάποια αλλαγή στο μέλλον, καθώς κατά τον ίδιο η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τις αλλαγές στην φορολογία, αλλά επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου.

Τραπεζικά νέα

Εμφανής είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΤΧΣ του βασικού μετόχου που ελέγχει το 40,3% και της Εθνικής τράπεζας για την δομή του διοικητικού συμβουλίου όπως κατεγράφη και στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που κράτησε έως αργά χθες το βράδυ
Η Εθνική υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να προτείνει αύξηση της συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αλλά πρέπει να αξιολογηθούν τα προτεινόμενα μέλη από τα αρμόδια εσωτερικά όργανα της τράπεζας.
Πάντως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ώστε τα συμφέροντα όλων των μετόχων να εξυπηρετηθούν.
Αύριο Παρασκευή  19/07 θα συναντηθεί ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax, Pr. Watsa, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Eurobank και της Eurolife.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 865-875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 763 μονάδες έχοντας ξεπεράσει οριακά την πρώτη αντίσταση των 760 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων

Η επικαιρότητα

Σήμερα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους ο Κώστας Τασούλας.
Ο Τασούλας εκλέχθηκε σχεδόν παμψηφεί καθώς έλαβε 283 από τις συνολικά 298 ψήφους, καθώς 15 βουλευτές ψήφισαν παρών.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ρεκόρ ψήφων, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 235 ψήφους.
Μετά την εκλογή του Τασούλα, ακολουθεί από μεθαύριο Σάββατο 20/7 η διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Την Κυριακή θα μιλήσουν υπουργοί και βουλευτές, τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Πρόσωπα που σηματοδοτούν την ανανέωση και την διεύρυνση επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σε χρόνο ρεκόρ και πριν τις προγραμματικές δηλώσεις διορίστηκε η μεγάλη πλειονότητα των Γενικών Γραμματέων.
Ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος κατά ένα τρίτον όπως είχε πει ο πρωθυπουργός αφού από τις 93 θέσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα παραμένουν οι 60.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο καθώς στο παρελθόν χρειαζόταν ακόμα και μήνες για να στελεχωθούν αυτές οι τόσο κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την «καταστροφική» όπως τη χαρακτήριζε, Συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,, ο οποίος άλλωστε δεν έχει μιλήσει για κατάργηση, αλλά για άμβλυνση των αρνητικών της συνεπειών.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις των υπουργών ανταποκρίνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η ΝΔ την πολέμησε και στήριξε τα συλλαλητήρια, στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες.
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως έως τον Μάρτιο του 2020 θα έχει τερματιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F – 35.
H εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα ηχηρό «χτύπημα» στις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ερώτημα είναι τι είδους επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσουν τα νέα αυτά δεδομένα στις ευαίσθητες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η τουρκική προκλητικότητα είναι «στο κόκκινο» εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη του αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση, για ένα μονομερές μέτρο από την πλευρά της Ουάσινγκτον που θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών.
Από την άλλη, πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.
Ανοιχτό το σενάριο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές αφήνει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Lega Matteo Salvini, ο οποίος υποστήριξε  ότι εάν στα ζητήματα της διεύρυνσης των αυτονομιών, της δικαστικής μεταρρύθμισης και του προϋπολογισμού, το Κίνημα των 5 Αστέρων πει όχι, τότε όλα αλλάζουν για την πορεία της κυβέρνησης.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την εμπορική διαμάχη των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής αυτή η διαμάχη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,97%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,04% στις 2901,18 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,46% στις 28461,66 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις τεχνολογικές μετοχές να πρωταγωνιστούν αρνητικά, μετά τα αδύναμα αποτελέσματα της SAP, τα οποία αποδίδονται στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,6%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,3% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,06%, ο S&P στο +0,1%, ο Nasdaq στο -0,07% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,42% (9,56 δολ)

Με ήπιες ανοδικές τάσεις οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές 

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η  Eurobank και ακολούθησαν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank ενώ με κέρδη +3,23% έκλεισε η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,36 ευρώ με άνοδο +1,24%  με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6190 ευρώ με άνοδο +0,56% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +1,23% με όγκο 1,75 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8420 ευρώ με άνοδο +2,06%  με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5920 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4320 ευρώ με άνοδο +3,23%, με όγκο 639 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,24 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Τιτάν και ΔΕΗ

Mε πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Φουρλής, Lamda.
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάν, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,64 με πτώση -0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,49 ευρώ με άνοδο +0,24% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,25 ευρώ με άνοδο +3,4% και αποτίμηση 522 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,8450 ευρώ με πτώση -0,76% και αποτίμηση 3,17 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,38 με άνοδο +6,02% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,95 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,82 ευρώ με πτώση -1,98% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,27 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,95 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,48 ευρώ με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,53 ευρώ με πτώση -1,25% και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1352 ευρώ με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ

Κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα στο 2,14% το 10ετές από 2,07% νωρίτερα – Το spread με την Ιταλία 60 μ.β. και την Πορτογαλία 166 μ.β.

Κερδοσκοπία καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα  με το 10ετές ομόλογο στο 2,14% από 2,07% νωρίτερα
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 60 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,54% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,72% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02% με απόδοση αγοράς 2,06% και απόδοση πώλησης 1,99%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09% με απόδοση αγοράς 2,14% και απόδοση πώλησης 2,07%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,23 μονάδες βάσης και απόδοση 2,64%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 115,95  μονάδες βάσης και απόδοση 2,83%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 117,85  μονάδες βάσης και απόδοση 3,09%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 245 μονάδες βάσης από 238 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 236 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,36% ή 236 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/7/2019 στο -0,31% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,54% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,70%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS