Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι οδήγησε τον Erdogan στους S – 400; - Ο φόβος χτυπήματος ... από την τουρκική αεροπορία

tags :
Τι οδήγησε τον Erdogan στους S – 400; - Ο φόβος χτυπήματος ... από την τουρκική αεροπορία
Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές επιχειρούν να αξιολογήσουν τη στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία
Τις αιτίες πίσω από την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S -400, κίνηση που οδηγεί σε βαθιά κρίση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σκιαγραφούν Αμερικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι εκτιμούν πως η αποτυχία της διακυβέρνησης Trump να μεταπείσει τον Τούρκο πρόεδρο εδράζεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε εναντίον του το 2015.
Μια από τις ερμηνείες που κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Trump είναι αυτή που λέει ότι ο Erdogan επέλεξε να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία και όχι από ένα άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή διατηρεί επιφυλάξεις για την αεροπορία του και για το ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2015.
Συγκεκριμένα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι S – 400 θα μπορούσαν καλύτερα και αποτελεσματικότερα να αποτρέψουν μια επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης από τα ίδια τα μαχητικά της, καθώς οι πύραυλοι Patriot που πρότειναν οι ΗΠΑ στον Erdogan θα είχαν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν «φίλια πυρά» προς αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να αναρωτηθείτε:
Γιατί πραγματικά ο Erdogan θέλει ένα ρωσικό σύστημα;
Δεν εμπιστεύεται την αεροπορία του» υποστήριξε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.
Την θέση αυτή φέρονται να συμμερίζονται δύο ακόμα Αμερικάνοι αξιωματούχοι και μια ακόμα πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών στο ΝΑΤΟ για το θέμα της Τουρκίας.
«Υπάρχει η θεωρία που λέει ότι ο Erdogan θέλει ένα ρωσικό σύστημα για να προστατεύσει τον εαυτό του.
Δεν θέλει ένα ολοκληρωμένο σύστημα του ΝΑΤΟ» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Ωστόσο το σενάριο αυτό απορρίπτει κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως δεν ήταν αυτό το κίνητρο του Erdogan.
«Η Τουρκία δεν ανησυχεί για μια ακόμα απόπειρα πραξικοπήματος.
Έχει εμπιστοσύνη στο στρατό και στους πιλότους της» είπε Τούρκος αξιωματούχος, την ώρα πάντως που άλλος Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να αποδέχεται τη θέση Trump και να αποδίδει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του Barack Obama.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία ήθελε τους Patriot.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μια αναβλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Obama» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.
Πάντως η επίσημη δικαιολογία που έχει δώσει ο Erdogan για την απόφαση του να αγοράσει τους S – 400 είναι ότι η Ρωσία του έκανε καλύτερη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας για καλύτερους όρους όσον αφορά την αγορά των πυραύλων Patriot.

Πρωτοστάτης στο πραξικόπημα του 2015 η τουρκική αεροπορία

Σημειώνεται πως η αεροπορία της Τουρκίας είχε σημαντικό ρόλο στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Erdogan, καθώς μαχητικά και ελικόπτερα έπληξαν το κτήριο της Βουλής ενώ απείλησαν και το αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου.
Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής της αεροπορίας Akin Ozturk καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.
Όπως αναφέρει το Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με Αμερικανούς ομολόγους τους το 2018 σχετικά με την αγορά ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος, είχαν αναφέρει πως η τουρκική αεροπορία ήταν μια από τις κορυφαίες απειλές για την ασφάλεια της χώρας.
«Ένας Τούρκος γραφειοκράτης είχε αναφέρει πως η κύρια απειλή για την κυβέρνηση προερχόταν από την ίδια την τουρκική αεροπορία που είχε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και που είχαν επιτεθεί κατά κυβερνητικών υποδομών και είχαν απειλήσει ακόμα και τη ζωή του Erdogan.
Και το σύστημα των S – 400 είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Συρία η αιτία;

Πάντως οι θιασώτες της θεωρίας αυτής αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν τον Erdogan στην απόφαση να αγοράσει τους S – 400, όπως για παράδειγμα η αυξανόμενη διείσδυση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τον πόλεμο στη Συρία όπως επίσης ο εγωισμός του Erdogan που δεν ήθελε να φανεί ότι υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις αλλά και η δυσαρέσκεια του για την απόφαση των ΗΠΑ να μην εκδώσουν τον κληρικό Fethullah Gullen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος.
Μια άλλη ερμηνεία πάντως για τη στάση του Erdogan δίνει ο Soner Gagaptay ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή.
«Πιστεύω ότι η κύρια αιτία είναι ότι ο Erdogan συνειδητοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα τον βοηθήσουν στον πόλεμο απέναντι στους Κούρδους της Συρίας (YPG) και ότι ο Putin θα το κάνει.
Ως αντάλλαγμα ο Putin παρέσυρε την Τουρκία σε συμφωνίες και αγορές, πολλές από τις οποίες υποσκάπτουν τον φιλο-δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας.
Η αγορά των S -400 είναι ένα παράδειγμα» υποστηρίζει ο Gagaptay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης