Τα μηνύματα των δανειστών - Αλλαγές στο πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 - Οι τράπεζες δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα

Τα μηνύματα των δανειστών - Αλλαγές στο πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 - Οι τράπεζες δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα
Οι στόχοι της κυβέρνησης και το αίτημα για αλλαγή σε βάθος χρόνου (2021-2022) -  Ενέργεια και επίτευξη των δημοσιονομικών στο στόχαστρο των δανειστών
Και το 2020 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα 3,5% όπως προέκυψε από τις συζητήσεις θεσμών κυβέρνησης ενώ η οποιαδήποτε σκέψη για αίτημα περιορισμού του πλεονάσματος, αυτή θα αφορά από το 2021 και μετά.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις διμερείς συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας που πραγματοποιήθηκαν με λογική ανίχνευσης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Τρία κρίσιμα συμπεράσματα βγήκαν από το συζητήσεις που διεξήχθησαν.

- Οι τράπεζες δεν αποτελούν πλέον το πρόβλημα των θεσμών.
Οι θεσμοί θεωρούν τους κινδύνους που τις αφορούν μειωμένους.
Μολονότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρονικό ορίζοντα που θα λάβει το πράσινο φως η πρώτη συστημική λύση ή και οι δύο μαζί (ΤΧΣ και ΤτΕ) σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, εν τούτοις εκτιμούν πως ο χρόνος αυτός δεν θα αργήσει.
-Πρώτο βαρύ ντοσιέ για τους θεσμούς αποτελεί η ενέργεια, θέμα για το οποίο θα σταθούν υποστηρηχτικά σε ότι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης. Μιλούσαν ωστόσο για αποφάσεις εξόχως δύσκολες όπως αύξηση των τιμολογίων αλλά και εξεύρεση θεσμικών επενδυτών κλπ.
-Δεύτερο βαρύ ντοσιέ για τους θεσμούς είναι η επίτευξη των φετινών στόχων και κυρίως του πλεονάσματος με δεδομένα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία υποστηρίζει πως θα υιοθετήσει και αυτή η κυβέρνηση.
Ζητήματα τύπου 13η σύνταξη και κατά πόσο αυτή θα δοθεί τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς δομήθηκαν σε τρία επίπεδα.

- Πρώτο επίπεδο γνωριμίας με τους ανθρώπους και τα καθήκοντά τους
-Οι θεσμοί ζήτησαν και έλαβαν κάποια πρώτα στοιχεία και επεσήμαναν τις ανάγκες τους για περισσότερα στοιχεία στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Μίλησαν για άμεσες και κατοπινές αποφάσεις νομοσχέδια και στόχους.
Κατέστη σαφές σε αυτούς πως δεν πρόκειται να ζητηθεί για το 2020 μείωση του πλεονάσματος.
-Δόμησαν τι θα χρειαστούν για να συντάξουν την 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας  ώστε να λάβουν απαντήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο οπότε θα επισκεφθούν εκ νέου  τη χώρα μας.

Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν
Οι θεσμοί χαρακτήρισαν ανιχνευτικές τις τρέχουσες συναντήσεις.
Επιθυμούν να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να μην καταστεί εκ νέου πρόβλημα στην ευρωζώνη. 
Πιστεύουν πως επειδή θα τρέξουν οι επενδύσεις θα λειτουργήσει γρηγορότερα η ανάπτυξη ωστόσο δεν αποκλείουν η χώρα να μην πιάσει τους στόχους της κυρίως λόγω της μεγάλης προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε.
Σε μια τέτοια περίπτωση αναφέρουν πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα είναι και εξαιρετικά εύκολες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS