Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί στο θέμα των συνόρων του Brexit

Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί στο θέμα των συνόρων του Brexit
Η όποια πρόταση θα χρειάζεται να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απολύτως προστατευμένα και ότι θα διατηρηθεί η οικονομική συνεργασία βορρά-νότου στην οικονομία κατά τη διαδικασία του Brexit.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και θα μπορούσε να συμβιβαστεί εάν επιτευχθούν οι στόχοι του.
Και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ο Boris Johnson και ο Jeremy Hunt, έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην πρόταση της Ιρλανδία για τη ρήτρα του "backstop" στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.
Και οι δύο έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα είναι πρόθυμη να διακινδύνευσει μια μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της και να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία εάν δεν βρεθεί καμία εναλλακτική και οι δύο έχουν πει ότι ακόμα και μια σημαντική παραχώρηση από την ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα ίσως να μην επαρκεί.
«Θα πρέπει να ακούσω τον πρωθυπουργό, όποιον εκλεγεί, και θα έχω την ευκαιρία να δω εάν έχουν κάποια ουσιαστική ή εφικτή πρόταση», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο ιρλανδικό δίκτυο RTE ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την ηγεσία των Τόρις την επόμενη εβδομάδα.
«Εάν έχουν προτάσεις που πραγματικά πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να τους ακούσω», δήλωσε.
«Εάν όχι, τότε προφανώς δεν μπορούμε να υπαναχωρήσουμε με κάποιο τρόπο από τη Συμφωνία Αποχώρησης ή το backstop».
Η όποια πρόταση θα χρειάζεται να διασφαλίζει ότι το Brexit δεν θα οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σκληρού συνόρου, ότι τα δικαιώματα των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απολύτως προστατευμένα και ότι θα διατηρηθεί η συνεργασία βορρά-νότου στην οικονομία και η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία. «Είμαι πρόθυμος να συμβιβαστώ, υπό τον όρο να πληρούνται αυτοί οι στόχοι», δήλωσε ο Βαράντκαρ. «Μπορώ να δω μια δίοδο (για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου) αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε αυτό ως δεδομένο και γι’ αυτό το λόγο εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την περίπτωση μη συμφωνίας», πρόσθεσε. Μια εναλλακτική, δήλωσε ο Varadkar, θα ήταν το backstop να καλύπτει μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία και όχι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), του οποίου τα 10 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας στηρίζουν τη Συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, θα έχουν μάλλον δυσκολίες με αυτό.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS