Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει ακόμη μια έκδοση για επαναγορά των ομολόγων PSI+ ή για το ΔΝΤ – Το 2020 θα αντλήσει 7 δισ

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει ακόμη μια έκδοση για επαναγορά των ομολόγων PSI+ ή για το ΔΝΤ – Το 2020 θα αντλήσει 7 δισ
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε να επαναγοράσει τα εναπομείναντα σε κυκλοφορία ομόλογα του PSI+ τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισεκ από σύνολο 9,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισεκ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.
Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε να επαναγοράσει τα εναπομείναντα σε κυκλοφορία ομόλογα του PSI+ τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου ή να αποπληρώσει τα 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό θα εκδώσει ένα ακόμη ομόλογο έως το τέλος του 2019 με στόχο να πραγματοποιήσει μια εκ των δύο κινήσεων.
Μπορεί η μερική εξόφληση του ΔΝΤ να έχει συμβολικότητα αλλά η επαναγορά των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI+ έχει πρακτική σημασία.
Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές.
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.
Εν τω μεταξύ νέος Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ αναλαμβάνει ο Δ. Τσάκωνας ο οποίος είναι επί μακρά περίοδο βασικό στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και επέδειξε ικανότητες και αποτελεσματικότητα στις εκδόσεις χρέους

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS