Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβεβαιώσεις Di Maio ότι δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση - Κυρίαρχη δημοσκοπικά η Lega

tags :
Διαβεβαιώσεις Di Maio ότι δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση - Κυρίαρχη δημοσκοπικά η Lega
Πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ύστερα από ένα 24ωρο έντονων αλληλοκατηγοριών
Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini και να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί κατάρρευσης της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά το καλοκαίρι επιχειρεί ο Luigi Di Maio, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί κυβερνητικής κρίσης.
Ύστερα από ένα 24ωρο αλληλοκατηγοριών και μπαράζ δηλώσεων, ο Di Maio σε σημερινές του δηλώσεις στη Rai υποστήριξε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης.
«Μεταξύ ώριμων ανθρώπων είναι καλύτερο να βλέπονται παρά να μιλούν μέσω του Τύπου» είπε ο Di Maio, υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί εντός της ημέρας με τον Salvini, ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ότι θα βρουν ένα κοινό σημείο επαφής για να συνεχίσουν το κυβερνητικό τους έργο.
Πάντως και πριν από αυτήν την καθησυχαστική δήλωση, οι τόνοι μεταξύ του Salvini και του Di Maio είχαν κορυφωθεί επικίνδυνα με την εφημερίδα La Repubblica να κάνει λόγο για «μονομαχία» των δύο κυβερνητικών εταίρων και να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την σημερινή, πρωινή κατευναστική παρέμβαση του ο Di Maio υποστήριζε – σύμφωνα με την Corriere della Sera -  ότι ποτέ έως σήμερα δεν του είχε επιτεθεί με τέτοιο τρόπο ο Salvini, ότι αυτή η επίθεση δεν θα περάσει έτσι και καλούσε μάλιστα τον κυβερνητικό του εταίρο «να τον πάρει τηλέφωνο και να του ζητήσει συγνώμη».
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Di Maio έκανε λόγο για «πισώπλατα χτυπήματα» από τον Salvini, αποδίδοντας τα μάλιστα στην προσπάθεια του να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας για την παράνομη χρηματοδότηση της Lega από τη Ρωσία.
«Μου φαίνεται ξεκάθαρο πως θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την υπόθεση με τη ρωσική χρηματοδότηση.
Εάν προκαλέσει τώρα την πτώση της κυβέρνησης, θα ήταν μια ξεκάθαρη αναγνώριση της ενοχής του για το ζήτημα της χρηματοδότησης» είπε ο Di Maio, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως εάν πίστευε πως πράγματι ο Salvini είχε εμπλοκή, δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Di Maio κάλεσε τον Salvini να πάει στο Κοινοβούλιο να μιλήσει και να δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις.

Salvini: Τελείωσε η εμπιστοσύνη, πρόδωσαν την ψήφο των Ιταλών

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Matteo Salvini, ο οποίο άφηνε ανοιχτό το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που το Κίνημα των 5 Αστέρων του Di Maio δεν στηρίξει τις προτάσεις της Lega για τη διεύρυνση των αυτονομιών, για τον προϋπολογισμό και για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα ο Salvini, αφού εξαπέλυσε με σφοδρότητα τα πυρά του κατά του κυβερνητικού του εταίρου για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές του Κινήματος των 5 Αστέρων σχετικά με το ζήτημα της εισαγγελικής έρευνες για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της Lega από τη Ρωσία, δήλωσε προδομένος από τη στάση του Di Maio σχετικά με τη στήριξη του στην εκλογή της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν.
«Πρόδωσαν την ψήφο των Ιταλών.
Εξέλεξαν με τις εχθρικές Γερμανία και Γαλλία, μαζί με τον Renzi και τον Berlusconi την Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν.
Πολύ κακή επιλογή.
Δεν θα μπορούσα να ψηφίσω τη Γερμανίδα…» είπε ο Salvini, ο οποίος ώθησε στα άκρα τη σύγκρουση με το Di Maio, υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη τελείωσε ύστερα από τις κατηγορίες για συγκάλυψη των παράνομων δανείων προς τη Lega.
«Η εμπιστοσύνη τελείωσε, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Salvini, ο οποίος πάντως αρκετά αργότερα, επιχείρησε να αποκλιμακώσει την κρίση με τον Di Maio, αναφέροντας πως διορθώνει τη θέση του και ότι «ο Luigi είναι ένα καλό άτομο».

Πρώτη και με διαφορά η Lega

Πάντως και παρά την υπόθεση με την έρευνα της εισαγγελίας του Μιλάνου για τα περί παράνομης χρηματοδότησης της από τη Ρωσία, η Lega εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ιταλία.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Demos που διεξήχθη μεταξύ 8 -10 Ιουλίου, δείχνει τη Lega να λαμβάνει 35,3% στην πρόθεση ψήφου με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει περάσει στη δεύτερη θέση με 22,5% και να αφήνει το Κίνημα των 5 Αστέρων στην τρίτη θέση με 17,6%.
Ακολουθεί με 7% η Forza Italia του Silvio Berlusconi και το ακροδεξιό Fratelli d'Italia με 6,2%.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης