Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία; - Η Lega θέλει, ο Salvini το σκέφτεται - Θα τα βρούμε λέει ο Di Maio - Κρίσιμη η 20η Ιουλίου

Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία; - Η Lega θέλει, ο Salvini το σκέφτεται - Θα τα βρούμε λέει ο Di Maio - Κρίσιμη η 20η Ιουλίου
Mattarella σε Salvini: Σε 48 ώρες να έχεις ξεκαθαρίσει τη στάση σου
Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, το οποίο άνοιξε με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega Matteo Salvini και επιχείρησε να κλείσει σήμερα ο κυβερνητικός του εταίρος Luigi Di Maio υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική κρίση.
Πληροφορίες θέλουν τους στενούς συμβούλους του Salvini να τον προτρέπουν να βάλει τέλος στην κυβέρνηση της Lega με το Κίνημα των 5 Αστέρων ενώ και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella φέρεται να τον κάλεσε σήμερα Παρασκευή 19/7 να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να πάρει τις αποφάσεις του εντός των επόμενων 48 ωρών.
Στενός συνεργάτης του Salvini υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ποτέ στο παρελθόν ο επικεφαλής της Lega δεν έχει βρεθεί πιο κοντά στο να αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, τονίζοντας πάντως ότι οι πιο στενοί του σύμβουλοι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Τις τελευταίες ώρες  υπήρξε τεράστια ένταση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio, με τον τελευταίο πάντως να επιχειρεί σήμερα να χαμηλώσει τους τόνους και να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να  υπάρξει κυβερνητική κρίση.
Τις πληροφορίες που τον ήθελαν να ζητά συνάντηση για σήμερα με τον πρόεδρο Mattarela, τις διέψευσε ο ίδιος ο Salvini, αν και υποστηρίζει πως ο Mattarella θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το πολιτικό τοπίο.

Πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές;

Πάντως, το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει δυνατά στο προσκήνιο.
Και το ενισχύουν μια σειρά από δεδομένα.
Πρώτον ο Salvini βλέπει τη Lega να παραμένει η ισχυρότερη και με διαφορά πολιτική δύναμη στην Ιταλία.
Και το κυριότερο να μην έχει επηρεαστεί η στάση των Ιταλών απέναντι στη Lega και παρά την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα για τους ισχυρισμούς περί της παράνομης χρηματοδότησης της Lega από τη Ρωσία.
Για αυτό άλλωστε το λόγο και η θέση της Lega είναι πως όσο πιο γρήγορα πάει σε εκλογές η Ιταλία τόσο το καλύτερο για όλους.
Δεύτερον όλα δείχνουν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δύσκολα μπορεί να πορευτεί στο μέλλον
ενόψει μάλιστα και δύσκολων αποφάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2020.
Ο Salvini φέρεται να έχει «κουραστεί» από την τακτική του Κινήματος των 5 Αστέρων να μπλοκάρει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Lega ενώ το κυριότερο φέρεται να είναι πεπεισμένος πως το κόμμα του Di Maio επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα της εισαγγελικής έρευνας σε βάρος της Lega.
Για αυτό άλλωστε και χθες υποστήριξε ο Salvini πως τελείωσε η εμπιστοσύνη του απέναντι στο Κίνημα των 5 Αστέρων και στον Luigi Di Maio, αν και στη συνέχεια επιχείρησε να «μαζέψει» τις αιχμές του, δείγμα και αυτό της αναποφασιστικότητας του για την επόμενη κίνηση του.
Μια πρώτη ένδειξη πάντως για το τι είναι διατεθειμένος να πράξει, θα φανεί εντός των επόμενων ωρών και από το εάν θα δώσει το παρών στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Ρώμη και εάν πράγματι θα συναντηθεί με τον Di Maio, όπως ζήτησε ο τελευταίος προκειμένου να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Η αυριανή ημέρα, η 20η Ιουλίου εκτιμάται πως θα είναι πραγματικά κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς θεωρείται πως είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία, κατά την οποία ο Salvini μπορεί να βάλει τέλος στη σημερινή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου και πριν αρχίσει η διαδικασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020.

Di Maio: Καμία κρίση, θα μιλήσω και θα τα βρούμε με τον Salvini

Ενόψει των κρίσιμων επόμενων ωρών ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Matteo Salvini και να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί κατάρρευσης της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ύστερα από ένα 24ωρο αλληλοκατηγοριών και μπαράζ δηλώσεων, ο Di Maio σε σημερινές του δηλώσεις στη Rai υποστήριξε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης.
«Μεταξύ ώριμων ανθρώπων είναι καλύτερο να βλέπονται παρά να μιλούν μέσω του Τύπου» είπε ο Di Maio, υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί εντός της ημέρας με τον Salvini, ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ότι θα βρουν ένα κοινό σημείο επαφής για να συνεχίσουν το κυβερνητικό τους έργο.
Πάντως και πριν από αυτήν την καθησυχαστική δήλωση, οι τόνοι μεταξύ του Salvini και του Di Maio είχαν κορυφωθεί επικίνδυνα με την εφημερίδα La Repubblica να κάνει λόγο για «μονομαχία» των δύο κυβερνητικών εταίρων και να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την σημερινή, πρωινή κατευναστική παρέμβαση του ο Di Maio υποστήριζε – σύμφωνα με την Corriere della Sera -  ότι ποτέ έως σήμερα δεν του είχε επιτεθεί με τέτοιο τρόπο ο Salvini, ότι αυτή η επίθεση δεν θα περάσει έτσι και καλούσε μάλιστα τον κυβερνητικό του εταίρο «να τον πάρει τηλέφωνο και να του ζητήσει συγνώμη».
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Di Maio έκανε λόγο για «πισώπλατα χτυπήματα» από τον Salvini, αποδίδοντας τα μάλιστα στην προσπάθεια του να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας για την παράνομη χρηματοδότηση της Lega από τη Ρωσία.
«Μου φαίνεται ξεκάθαρο πως θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την υπόθεση με τη ρωσική χρηματοδότηση.
Εάν προκαλέσει τώρα την πτώση της κυβέρνησης, θα ήταν μια ξεκάθαρη αναγνώριση της ενοχής του για το ζήτημα της χρηματοδότησης» είπε ο Di Maio, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως εάν πίστευε πως πράγματι ο Salvini είχε εμπλοκή, δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Di Maio κάλεσε τον Salvini να πάει στο Κοινοβούλιο να μιλήσει και να δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις.

Salvini: Τελείωσε η εμπιστοσύνη, πρόδωσαν την ψήφο των Ιταλών

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Matteo Salvini, ο οποίο άφηνε ανοιχτό το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που το Κίνημα των 5 Αστέρων του Di Maio δεν στηρίξει τις προτάσεις της Lega για τη διεύρυνση των αυτονομιών, για τον προϋπολογισμό και για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα ο Salvini, αφού εξαπέλυσε με σφοδρότητα τα πυρά του κατά του κυβερνητικού του εταίρου για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές του Κινήματος των 5 Αστέρων σχετικά με το ζήτημα της εισαγγελικής έρευνες για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της Lega από τη Ρωσία, δήλωσε προδομένος από τη στάση του Di Maio σχετικά με τη στήριξη του στην εκλογή της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν.
«Πρόδωσαν την ψήφο των Ιταλών.
Εξέλεξαν με τις εχθρικές Γερμανία και Γαλλία, μαζί με τον Renzi και τον Berlusconi την Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν.
Πολύ κακή επιλογή.
Δεν θα μπορούσα να ψηφίσω τη Γερμανίδα…» είπε ο Salvini, ο οποίος ώθησε στα άκρα τη σύγκρουση με το Di Maio, υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη τελείωσε ύστερα από τις κατηγορίες για συγκάλυψη των παράνομων δανείων προς τη Lega.
«Η εμπιστοσύνη τελείωσε, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Salvini, ο οποίος πάντως αρκετά αργότερα, επιχείρησε να αποκλιμακώσει την κρίση με τον Di Maio, αναφέροντας πως διορθώνει τη θέση του και ότι «ο Luigi είναι ένα καλό άτομο».

Πρώτη και με διαφορά η Lega

Πάντως και παρά την υπόθεση με την έρευνα της εισαγγελίας του Μιλάνου για τα περί παράνομης χρηματοδότησης της από τη Ρωσία, η Lega εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ιταλία.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Demos που διεξήχθη μεταξύ 8 -10 Ιουλίου, δείχνει τη Lega να λαμβάνει 35,3% στην πρόθεση ψήφου με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει περάσει στη δεύτερη θέση με 22,5% και να αφήνει το Κίνημα των 5 Αστέρων στην τρίτη θέση με 17,6%.
Ακολουθεί με 7% η Forza Italia του Silvio Berlusconi και το ακροδεξιό Fratelli d'Italia με 6,2%.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS