Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για την ανάπτυξη της Κίνας το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών

Fitch: Κίνδυνος για την ανάπτυξη της Κίνας το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών
Έκθεση της Fitch Ratings για την Κίνα 
Στο 85% του συνολικού εισοδήματος έχει «εκτοξευθεί» πλέον το χρέος των νοικοκυριών στην Κίνα, παρουσιάζοντας έναν κίνδυνο για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας μεσοπρόθεσμα, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Βραχυπρόθεσμα, δεν υφίσταται κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, υπογραμμίζεται.
Το κινεζικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό 18,2% το 2018, ο οποίος είναι ελαφρώς βραδύτερος από το 2017, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος από το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
«Ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές.
Ωστόσο, το χάσμα θα περιοριστεί ραγδαία, ενώ ο δείκτης θα ανέλθει στο 100% στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης αύξησης ανεξέλεγκτοι.
Η κάλυψη του χάσματος θα συνέβαλε σημαντικά στις μακροοικονομικές αδυναμίες της Κίνας, δεδομένου του ήδη υψηλού φόρτου εταιρικού χρέους», αναφέρει η Fitch, η οποία «βλέπει» σε 6,2% και 6% την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.
«Το χρέος των νοικοκυριών αντιπροσωπεύει μόλις το 18% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Κίνα, χαμηλότερα από ό,τι σε πολλές άλλες περιοχές της APAC.
Ωστόσο, αρκετές μεσαίες τράπεζες επέκτειναν επιμελώς το δανεισμό τους στον τομέα, δεδομένης της συνεχιζόμενης προσπάθειας απομόχλευσης των εταιρειών.
Η Ping An Bank ξεχωρίζει, με το 84% της αύξησης του δανεισμού της το 2017-2018 στα δάνεια λιανικής, ειδικά τις πιστωτικές κάρτες», συμπληρώνεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης