ΗΠA: Αποφυλακίστηκε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, Hakan Atilla

ΗΠA: Αποφυλακίστηκε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank,  Hakan Atilla
Ο Atilla αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα.
Ο Hakan Atilla, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.
Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε καταδικάσει τον Μάιο του 2018 τον 48χρονο Atilla σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Atilla συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Reza Zarrab και άλλους ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις.
Ο Zarrab δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Atilla, περιγράφοντας στο δικαστήριο ένα ευρύ δίκτυο δωροδοκιών που, όπως υποστήριζε, είχε την "ευλογία" του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά την καταδίκη του, κάνοντας λόγο για μια "σκανδαλώδη απόφαση, σε μια σκανδαλώδη υπόθεση".
Η Halkbank, που αρνήθηκε την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Erdogan έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του.
Ο δικαστής επέτρεψε να συμψηφισθεί η ποινή που εξέτισε ο πρώην τραπεζίτης πριν καταδικασθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, και η αποφυλάκισή του ανακοινώθηκε νωρίτερα λόγω καλής του διαγωγής.
Σύμφωνα με αναφορές, ο Atilla αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία για τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS