Παρά τις καλές προθέσεις Μητσοτάκη, περιορισμένη η εργαλειοθήκη – Ναυαγεί το εμπροσθοβαρές σχέδιο, μετάθεση στόχων για το 2021

Παρά τις καλές προθέσεις Μητσοτάκη, περιορισμένη η εργαλειοθήκη – Ναυαγεί το εμπροσθοβαρές σχέδιο, μετάθεση στόχων για το 2021
Το κεντρικό μήνυμα των δανειστών είναι ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προσκρούει σε πολλά εμπόδια, οπότε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να κάνει υπομονή έως το 2021 για τις μεγάλες αλλαγές.
Οι καλές προθέσεις του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να μην αμφισβητούνται αλλά από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να… μειωθεί.
Το κεντρικό μήνυμα των δανειστών είναι ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προσκρούει σε πολλά εμπόδια, οπότε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να κάνει υπομονή έως το 2021 για τις μεγάλες αλλαγές.
Η εργαλειοθήκη που διαθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ για να δράσει είναι περιορισμένη και ημιτελής οπότε για το 2019 και 2020 οι στόχοι στην οικονομία θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και να αναθεωρηθούν για το 2021.

Οικονομία ΑΕΠ – Ανέφικτος ο στόχος για 4% το 2020

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% που έχει καθοριστεί το 2020.
Ο στόχος μείωσης αναθεωρείται για το 2021 με προοπτική να εφαρμοστεί την τελευταία χρονιά το 2022.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πόνταρε στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% ώστε να επιτύχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ΑΕΠ στο 4%.
Αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και για το 2020.

Φορολογική πολιτική – Τριχοτόμηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24% για το 2020, σχέδιο που ανακοίνωσε με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Όμως οι δανειστές συνέδεσαν την μείωση της φορολογίας στιες επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα με το αφορολόγητο και άλλα ισοδύναμα
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να αποσύρει μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Επίσης τα μέτρα στο φορολογικό τριχοτομούνται και αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πολλές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ιδιωτικοποιήσεις – Το Ελληνικό καθυστερεί

Η ΝΔ είχε κάνει σημαία την ενεργοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό.
Ωστόσο ενώ η κυβέρνηση σημειολογικά είχε υποσχεθεί μπουλντόζες στο Ελληνικό από την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ… η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το έργο θα καθυστερήσει μήνες.
Είναι πολύπλοκο το έργο και εύλογα θα καθυστερήσει αρκεί βέβαια οι επενδυτές να… καταβάλλουν και τα κεφάλαια.

ΔΕΗ – Λύση χωρίς ξεπούλημα

Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι φλέγον για δύο λόγους 1)λόγω των μεγάλων σωρευμένων ζημιών που εμφανίζει η κρατική εταιρία ΔΕΗ και 2)γιατί απαιτούνται περί τα 1,8 με 2 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθεί πλήρως.
Οι αναφορές απαξίωσης είναι λάθος.
Ο υπουργός Χατζηδάκης έκανε λάθος όταν έλεγε ότι δεν έχει ούτε κολώνες να πληρώσει η ΔΕΗ ακόμη και εάν εν μέρει ήταν αλήθεια.
Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρία.
Ως προς τις λύσεις η εκποίηση ασημικών π.χ. πώληση υδροηλεκτρικών μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες είναι λάθος δρόμος, εγκληματική ενέργεια προς τα συμφέροντα της εταιρίας.
Όμως η πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ που είναι υπεύθυνη για το δίκτυο με παράλληλη ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450  με 500 εκατ καθώς και μια διαστρωματική αύξηση στα τιμολόγια σε επόμενη φάση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συνδυασμό λύσεων για την πολύπαθη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ μπορεί να διασωθεί, το bankingnews παρουσίασε πρόσφατα μια δέσμη 10 μέτρων – παρεμβάσεων για την ΔΕΗ

 Τράπεζες με APS αλλά και με μόνο 97 δισεκ ενήμερα δάνεια

Οι τράπεζες θα λάβουν υποστήριξη για την προσπάθεια εξυγίανσης τους μέσω του APS της συλλογικής λύσης που το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εγκρίνει την πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια έως 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Οι τράπεζες θα αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης και λόγω της άρσης των capital controls αλλά στην πράξη η βασική πρόκληση για τις τράπεζες παραμένει… πρόβλημα.
Τα υγιή δάνεια στο σύστημα είναι 97 δισεκ. και 38 χιλιάδες εργαζόμενοι στις τράπεζες θα πρέπει να βγάλουν κέρδη από 97 δισεκ δάνεια όταν στο παρελθόν πριν 12 χρόνια τα υγιή δάνεια ήταν 240-250 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει υγιή δάνεια όσα έχει περίπου και η Βουλγαρία.
Οι τράπεζες δεν έχουν εγκλωβιστεί μόνο στο παρελθόν τους λόγω εξυγίανσης αλλά το μέλλον τους είναι θολό και σίγουρα χαμηλής απόδοσης και ακόμη χαμηλότερης κερδοφορίας.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες είναι ακριβές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με τις τράπεζες αδύναμες η οικονομία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί άρα και το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων δεν θα ευδοκιμήσει.

Εξωτερική πολιτική – Σε 216 ώρες αλλαγή πλεύσης από την ΝΔ για το σκοπιανό

Προεκλογικά η ΝΔ υποστήριζε και ορθά ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαράδεκτη.
Πέρασαν ακριβώς 216 ώρες μετά τις εκλογές και βουλευτές της ΝΔ δήλωναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε και θετικά στοιχεία.
Αυτό ονομάζεται κωλοτούμπα.
Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαράδεκτη, αποτέλεσε εθνική μειοδοσία.
Η ΝΔ ποδοπάτησε την αγωνιστικότητα των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και ιδικά στο μεγάλο συλλαλητήριο του Συντάγματος.
Τραγικό πολιτικό και επικοινωνιακό ολίσθημα από την ΝΔ.

Επικοινωνιακή πολιτική – Μέχρι τώρα κάτω του μετρίου – Αντεπίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις  

Στις προγραμματικές δηλώσεις εστιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να περάσει στην αντεπίθεση καθώς εσχάτως έγιναν πολλά λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα κυρίως που μούδιασαν την κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει έμφαση στην οικονομία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας παρου τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής.
Ο κλάδος της ενέργειας και η πολιτική της κυβέρνησης στην ΔΕΗ είναι επίσης ένας κομβικός τομέας στον οποίο εστιάζει η ΝΔ.
Η ομιλία του Μητσοτάκη στην Βουλή θα δώσει τον βασικό τόνο της πολιτικής στρατηγικής και κατεύθυνσης που θέλει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.
Οι προγραμματικές δηλώσεις είναι μια αφετηρία για να περάσει στην κοινωνία σαφή μηνύματα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Και είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άρχισε καλά.
Ενώ καλλιεργήθηκε μια προσδοκία ότι θα φέρει κάτι νέο, πρωτότυπο υπουργοί και βουλευτές έχουν υποπέσει σε πολλά λάθη επιτρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εσωστρέφεια να κουνάει και το δάκτυλο της κριτικής.
-Η περίπτωση του σκοπιανού και η απαράδεκτη στάση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ.
Δεν μπορεί στα συλλαλητήρια η ΝΔ να εμφανίζεται ως μακεδονομάχος και όταν γίνεται κυβέρνηση να θυμάται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε και θετικά στοιχεία.  
-Η υπόθεση ΣΔΟΕ είναι μια υπερβολή, που ωστόσο την χρησιμοποίησε ο αριστερός συμφερτός προπαγάνδας για να επικρίνει την ΝΔ.
-Η αποφυλάκιση του Φλώρου της Energa μπορεί όντως να ευθύνεται ο νέος ποινικός κώδικας αλλά η αποφυλάκιση του πραγματοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ.
Οι επικοινωνιακές κορώνες και εντυπώσεις στρέφονται κατά της κυβέρνησης και κυβέρνηση είναι η ΝΔ.
-Η τοποθέτηση καμένων εφεδρειών σε καίρια πόστα δεν μπορεί να αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.
- Η προσδοκία που καλλιεργήθηκε ότι θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα διαψεύστηκε παταγωδώς.
-Το Ελληνικό είναι μια ιδιωτικοποίηση που χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί…. οι μπουλντόζες δεν μπήκαν την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Από τέλος του 2019 και εάν…
-Το χρηματιστήριο που είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι έρχονται ράλι διέψευσε τους αισιόδοξους.
- H ΔΕΗ επίσης είναι μια δύσκολη εξίσωση γιατί το εύκολο είναι να πουληθούν τα ασημικά, το δύσκολο είναι να υπάρξει πραγματική εξυγίανση.
-Μόλις λίγες ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ και υπάρχουν πολλά λάθη που εν μέρει δικαιολογούνται έως ότου βρει η νέα κυβέρνηση τον βηματισμό της.
Κάποια λάθη είναι αδικαιολόγητα και κάποια άλλα είναι απαράδεκτα για κυβέρνηση ολίγων ημερών.
Όμως όπως έλεγε κάποιος παλαιός πολιτικός μια ώρα μετά τον θρίαμβο της νίκης η κλεψύδρα της αντίστροφης μέτρησης στην πολιτική έχει ξεκινήσει.
Οι πολίτες που πριν επευφημούσαν πολύ γρήγορα ξεχνούν και με ευκολία μπορεί να επικρίνουν ή και κατακρίνουν.
Με δεδομένο ότι ο Τσίπρας πολιτικά επιβίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να συνεχίσει τα λάθη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS