Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Fairfax ενδιαφέρεται για τo 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 650-700 εκατ – Το 2020 θα πωλήσει το 20% της Eurobank στα 700 εκατ

Το Fairfax ενδιαφέρεται για τo 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 650-700 εκατ – Το 2020 θα πωλήσει το 20% της Eurobank στα 700 εκατ
Δεν υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική τράπεζα με επίκεντρο το Fairfax.
Το Fairfax ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ πιθανόν το 2020 θα πωλήσει το 20% της Eurobank διακρατώντας 13%.
Η επίσκεψη Watsa στην Ελλάδα στις 18 και 19 Ιουλίου 2019 ο οποίος μεταξύ άλλων συνάντησε και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και ανεπίσημα εκδήλωσε ενδιαφέρον υπό όρους για την Εθνική Ασφαλιστική.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό η Fairfax επενδυτής κατεξοχήν στον χώρο των ασφαλιστικών εταιριών εκδηλώνει ενδιαφέρον για να αγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται μεταξύ 650 με 700 εκατ ευρώ.
Εν συνεχεία το Fairfax αγοράζει από την Eurobank και το 20% που κατέχει στην Eurolife.
Σε επόμενη κίνηση το Fairfax το οποίο ελέγχει 1,22 δισεκ. μετοχές ή το 33% της Eurobank πουλάει σε τρίτο επενδυτή – ίσως την Pimco – το 20% της Eurobank το οποίο σε τιμές πέριξ των 0,90 με 0,95 ευρώ αποτιμάται 650 με 700 εκατ ευρώ.
Το Fairfax θα βρεθεί με 13% στην Eurobank και η Pimco με 25% καθώς ήδη κατέχει το 5% των μετοχών της Eurobank.
Το Fairfax διατηρεί ένα ποσοστό στρατηγικό στο 13% - επί χρόνια ήταν στο 18% - και η Pimco αποκτάει το 25% της υγιούς Eurobank και ταυτόχρονα παίρνει και την διαχείριση των 26 δισεκ. NPEs.
Εάν δει κανείς πως έχει κινηθεί έως σήμερα το Fairfax που κερδίζει από τις επενδύσεις στην Ελλάδα – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 45 εκατ ευρώ που απεκόμμησε από την Μυτιληναίος – σχεδόν 500 εκατ συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων σε κρατικά ομόλογα…μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι κινείται σχεδόν εκ του ασφαλούς.
Το deal Eurobank και Grivalia π.χ. ισχυροποίησε την Eurobank αλλά το Fairfax μείωσε το μέσο κόστος κτήσης από 2,5 ευρώ στα 0,93 με 0,94 ευρώ ανά μετοχή.
Με το deal Εθνική Ασφαλιστική και Eurobank αγοράζει μια ασφαλιστική μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και πουλάει το 20% της Eurobank και έτσι ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι αποσβένει άμεσα το κόστος της επένδυσης.
Το deal αυτό προφανώς θα απαιτήσει χρόνο για να υλοποιηθεί αλλά η πιθανότητα υλοποίησης του είναι μεγάλη.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο deal θα ήταν ιδανικό για τα σχέδια του Fairfax.

Υποσημείωση

Δεν υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική τράπεζα με επίκεντρο το Fairfax.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ασφαλιστικό κλάδο.
Συν τοις άλλοις οι συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να αποτελέσει σχεδιασμό σε αυτή την φάση πριν την ολοκλήρωση της φάσης εξυγίανσης.
Θα απαιτηθούν εξυγίανση και κεφάλαια.  

Οι επαφές Watsa Fairfax με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό

«Αν προχωρήσετε όπως ξεκινήσατε η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Fairfax, Prem Watsa, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα 19 Ιουλίου 2019, νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.
Στην πρώτη επαφή με του Μητσοτάκη με τον Watsa το κλίμα ήταν πολύ θετικό, καθώς ο Ινδός επενδυτής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, την ταχύτητα με την οποία στήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο και το sequencing των νομοθετικών πρωτοβουλιών που οδηγούν σε πιο δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά την αγορά ακινήτων και τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις  
Στις συζητήσεις οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομεα, για τις μεγάλες υποδομές και στην ολοκλήρωση έως τέλος 2019 του εμπροσθοβαρούς προγράμματος απομείωσης των NPLs.

«Αν προχωρήσετε έτσι όπως ξεκινήσατε η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα σε λίγο καιρό και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο», φέρεται να δήλωσε ο Watsa προς τα μέλη της κυβέρνησης
Η συνάντηση του Watsa με τον Μητσοτάκη  έλαβε χώρα σήμερα στις 8:30 το πρωί.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επίκεντρο της βρέθηκαν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και θέματα που απασχολούν τον τραπεζικό τομέα.
Στη συνέχεια ο Watsa θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Eurobank και της Eurolife.
Σημειώνεται ότι η Fairfax είναι από το 2012 ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα με τοποθετήσεις σε Eurobank, Eurolife, Grivalia κ.α.
Με την κίνησή του αυτή ο Watsa δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις επενδύσεις που έχει στην Ελλάδα, καθώς και στο management της Eurobank και της Eurolife.
Το bankingnews.gr έχει αναλύσει διεξοδικά τη στρατηγική του Fairfax στη Eurobank, σε ποιες τιμές κερδίζει, αλλά και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια.
Επίσης, το bankingnews.gr ήταν το πρώτο που αποκάλυψε την επίσκεψη του Watsa στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Watsa: Διαπίστωσα το ενδιαφέρον του για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα

Στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Συνάντηση με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax, Prem Watsa.
Με χαρά διαπίστωσα το ενδιαφέρον του για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης