Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου (ΥΕΘΑ) στην Κύπρο: Η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο

Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου (ΥΕΘΑ) στην Κύπρο: Η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο
"Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού", τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος
«Ως Κυβέρνηση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην ΑΟΖ ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε από την Κύπρο το Σάββατο 20/7 ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.
Image
Επιπλέον, Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου μετά την επίσημη υποδοχή του κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, ξεναγήθηκε στο ομώνυμο μουσείο και απευθύνθηκε στο προσωπικό.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στους δημοσιογράφους δήλωσε πως αυτή είναι η πρώτη του  επίσκεψη εκτός Ελλάδος.
«Έπρεπε να είναι η Κύπρος και χαίρομαι που είναι η Κύπρος.
 Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η πρώτη επίσκεψή μου σε Μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 Έπρεπε να είναι η ΕΛΔΥΚ και χαίρομαι που είναι η ΕΛΔΥΚ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «η 20ή Ιουλίου 1974 αποτελεί την πιο τραγική σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα.
Αυτή την ημέρα, πριν από 45 χρόνια, η Τουρκία, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, εισέβαλε παράνομα στο νησί και κατέλαβε έδαφος το οποίο, μέχρι και σήμερα, παραμένει υπό την κατοχή της, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τιμούμε, λοιπόν, όλους όσοι αγωνίστηκαν εναντίον του εισβολέα.
Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους ήρωες που αντιστάθηκαν για να διατηρήσουν την Κύπρο ελεύθερη, καθώς και τους αμάχους που έχασαν και αυτοί τη ζωή τους εκείνη την περίοδο.
Ιδιαιτέρως τιμούμε τους αγνοούμενους του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν είναι μόνο ένα ζήτημα, ένα θέλετε, ιστορικής φύσεως, είναι και ένα ζήτημα ανθρωπιστικού καθήκοντος, να αναδειχθεί, και αυτοί οι άνθρωποι να δικαιωθούν.
Και οι οικείοι τους και οι συγγενείς τους, επίσης, να δικαιωθούν για τους αγώνες που έκαναν εν ονόματι αυτών που έπεσαν».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «αυτή εδώ η γωνιά του Ελληνισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη για εμάς και ως Κυβέρνηση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην ΑΟΖ ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση - το επιβεβαιώσαμε αυτό χθες και συζητήσαμε και τον τρόπο που θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την αυξημένη προκλητικότητα με τον Υπουργό Άμυνας - και από άλλες χώρες, η οποία μετά από συντονισμένες ενέργειες, κατέληξε στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία».
Υπενθύμισε ότι είναι πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις εναντίον χώρας που βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία, παρότι έχει κάπως μεταβάλλει τον προσανατολισμό της προς ανατολάς τώρα τελευταία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι μικρό χαστούκι να επιβληθούν αυτή την ώρα κυρώσεις εναντίον της για τη συνολική επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα, λοιπόν, τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας στην επίκληση της διεθνούς νομιμότητας.
Σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως είχα πει κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεν προκαλούμε, αλλά δε μας αρέσει και να προκαλούμαστε, από οποιονδήποτε» και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική μας ανεξαρτησία, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη δέσμευση και η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει ακριβώς αυτές τις θέσεις.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Ακόμη, τόνισε πως «η διατήρηση της ειρήνης σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή αποτελεί πρωταρχικό και στρατηγικό στόχο για την ασφάλεια και ευημερία του Ελληνισμού» και για το λόγο αυτό «επιδιώκουμε την εδραίωση των πολυμερών σχέσεων στην περιοχή, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο βέβαια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων».
Η Τουρκία, όπως ανέφερε, « απομονώνεται όλο και περισσότερο υποστηρίζοντας το «δίκαιο του ενός», το οποίο την απομακρύνει σιγά σιγά, αργά αλλά σταθερά, ακόμα και από παραδοσιακούς της συμμάχους».
Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις  γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων, τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη το έργο τους, συναισθανόμενοι το καθήκον απέναντι στην Πατρίδα και υπογράμμισε ότι «όλοι μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας αλλά και στη νέα Κυβέρνηση γενικότερα, είμαστε υπερήφανοι για εσάς, υπερήφανοι που επιτελείτε εδώ το πατριωτικό σας καθήκον».
Αφού τους ευχαρίστησε και ευχήθηκε υγεία στους ίδιους και στις οικογένειές τους, τους διαβεβαίωσε ότι "στην εκτέλεση της αποστολής σας είμαστε πρώτοι από όλους εμείς αρωγοί και συμπαραστάτες.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να είστε εδώ μάχιμοι και δυνατοί".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS