Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιερρακάκης: Πακέτο ενεργειών που θα μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο

Πιερρακάκης: Πακέτο ενεργειών που θα μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο
«Δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο», ανέφερε ο Κ. Πιερρακάκης
Η απλούστευση και οι φιλικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δημοσίου, αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κυρ. Πιερρακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως εξήγησε, «απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίησή τους. Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο» και με το στόχο αυτό το υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ξαναέρχονται στο προσκήνιο τα ΚΕΠ, που «τα τελευταία χρόνια έχουν παραμεληθεί».
«Ξαναφέρνουμε στο προσκήνιο αυτό τον εξαιρετικό θεσμό.
Τον ενδυναμώνουμε και τον αξιοποιούμε.
Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν, θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους ώστε να το εκσυγχρονίσουμε.
Θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές τους στα πρότυπα των καλύτερων δομών εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα είναι αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων για πολίτες και επιχειρήσεις.
Όπως είπε, «από τη γέννηση μέχρι την απώλεια της ζωής, κάθε γεγονός συνεπάγεται μια σειρά από ενέργειες ή "ουρές".
Η διαλειτουργικότητα θα κατοχυρώσει την ελαχιστοποίηση αυτών των ενεργειών. Στόχος μας είναι να χρειάζεται, για παράδειγμα, μόνο μια ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν αυτό γεννιέται και όχι πολλαπλές. Και ειδικά αυτό τον στόχο θεωρούμε ότι θα τον έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες».
Ακόμη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση προβαίνει στον μετασχηματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων, συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης, για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών» και μάλιστα, «για τον σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου».
Επιπλέον, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απέναντι στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση θα αντιτάξει τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, έναν πρακτικό οδηγό που θα προσδιορίζει στόχους μετρήσιμους της ψηφιακής στρατηγικής, θα επικαιροποιείται ετησίως,  θα υποστηρίζει τις προτεραιότητες ψηφιακής στρατηγικής και θα ακολουθεί τις θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
«Η Βίβλος θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες», σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη.
Επιπλέον, το  σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, ενώ «δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο».
Στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις , όπως επεσήμανε, είναι μια σειρά από μεγάλα έργα που θα υποστηρίζουν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής, όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού - HRMS, του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου τομέα- ERP, και της διαχείρισης των σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες- CRM, τα οποία θα σχεδιασθούν και θα προκηρυχτούν άμεσα, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών.
Για τα ασύρματα δίκτυα, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών είναι κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά όσον αφορά τα επερχόμενα δίκτυα 5G και γι΄αυτό «ένα χρονίζον θέμα τριών δεκαετιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο, ώστε με συντεταγμένο και απόλυτα προβλέψιμο τρόπο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς όφελος τον πολιτών».
Αναφορικά με τα δίκτυα 5G, στα επόμενα βήματα είναι η συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, «οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα, ενώ  στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».
Μάλιστα, για τα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών.
Τέλος, για τα ΕΛΤΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι «η εταιρεία δείχνει να έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, απόρροια έλλειψης ιδιαίτερης μέριμνας και αποφασιστικότητας αρκετών ετών», προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός που θα προχωρήσει θα έχει ως γνώμονα την εξυγίανση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
«Η ανάγκη για να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση είναι αδήριτη και δεν μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες χρονοτριβές», όπως είπε.
Αναφορικά με την πολιτική για το Διάστημα, ο υπουργός αφού τόνισε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας, την αναπτυξιακή της πολιτική, την πολιτική προστασία της χώρας και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι αποτελεί έναν χώρο στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε αλλά με σχέδιο, πρακτική προσέγγιση, διεθνείς συμμαχίες και σίγουρα χωρίς επιφανειακές προσεγγίσεις».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης