Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σήμερα 22/7 η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα - Το μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Σήμερα 22/7 η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα - Το μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
H συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών
(upd) Κορυφώνεται σήμερα (22/7) η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων που αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση της ΝΔ.
H συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κινήθηκε ενωτικά  προτάσσοντας το τρίπτυχο «ταχύτητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», προκειμένου να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Φιλοδοξία του όπως τόνισε να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Με την επιδίωξη συνάμα, να αναβαθμιστεί η πολιτική στα μάτια των «εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που απείχαν από τις κάλπες στα χρόνια της κρίσης».
Δείγματα γραφής της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή με διαφορετικό ρόλο από αυτόν του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε πάντως ότι δεν θα ζητήσει εκλογές τους επόμενους μήνες.
Στον πυρήνα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς φαίνεται, θα βρίσκεται η υπεράσπιση της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η υιοθέτηση μιας γραμμής συναίνεσης σε ζητήματα τα οποία οι ίδιοι θα κρίνουν.
Αναμένεται βέβαια το επόμενο διάστημα  να ενταθεί το πρέσινγκ από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο σε ότι αφορά τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό όσο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις στις οποίες δεν θα είναι συνεπής η ΝΔ όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.
Ενώ, σημειώνουν χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρει μπροστά της τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το βράδυ, ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις των υπουργών της ΝΔ και πόσο σαφείς θα είναι αυτές σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως λόγου χάριν στο ασφαλιστικό. Κι αν αυτό δεν συμβεί, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν τη Δευτέρα το βράδυ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοίχημα της κυβέρνησης η υλοποίηση των δεσμεύσεων

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κλίμα που επικράτησε στο ξεκίνημα της τριήμερης συζήτησης ήταν πολιτισμένο και δίχως προσωπικές επιθέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να περάσει κι ένα κεντρώο προφίλ καθώς ήταν ξεκάθαρα προσανατολισμένος προς τον μεσαίο χώρο.
Επιπροσθέτως εμφανίστηκε σαφής σε ότι αφορά τις επιδιώξεις του, δεν έδωσε γενικές κατευθύνσεις αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα ή μέσα στον επόμενο χρόνο. Κατά συνέπεια, καθώς θα περνάει ο καιρός θα μπορούμε να κρίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης με βάση τις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Βέβαια η σαφήνεια του λόγου του προκάλεσε κάποια ερωτηματικά.
Το πρώτο, το οποίο το επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το δημοσιονομικό.
Και το ερώτημα που τίθεται από την αντιπολίτευση είναι αν υπάρχουν τα χρήματα για αυτά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη.
Κάθε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και μένει να δούμε αν θα τα εφαρμόσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Για την ώρα, ακούσαμε τις δηλώσεις και περιμένουμε τις πράξεις.

Μήνυμα Δένδια (ΥΠΕΞ) στην Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε απειλές πολέμου

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί απειλές πολέμου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικων δηλώσεων της κυβέρνησης, εν μέσω των προκλήσεων της Άγκυρας.
«Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου. Γνώμονας της είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα διεμήνυσε σήμερα προς την Άγκυρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από το Βήμα της Βουλής.
«Για μας, πρόσθεσε  ο κ Δένδιας, είναι αυτονόητος ο τερματισμός των γεωτρήσεων.
Εμείς προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα και στο θέμα αυτό έχουμε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι προώθηση πολιτικής που θα είναι βασισμένη στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών αλλά «πρέπει να καταστεί σαφές ότι γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις». Καθώς, όμως, «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

«Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,
«Είναι γνωστή η θέση μας, που την εκφράσαμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της.
Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με το βόρειο γείτονά μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δε θα ανεχθούμε όμως φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», τόνισε.
Όσον αφορά την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως είναι γνωστό ότι από τις δύο σημαντικές Συμφωνίες που υπέγραψε με την χώρα μας το 2009, μόνο τη μία, αυτή για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηριών και τον ενταφιασμό των πεσόντων μας του 1940 άρχισε να την εφαρμόζει πολύ πρόσφατα. Αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή της.
«Η Αλβανία εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Γι αυτό, στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε  στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων.
\Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Νέες εκπλήξεις προανήγγειλε ο Πέτσας - Τρία νομοσχέδια έως τις 10 Αυγούστου

Νέες εκπλήξεις προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πέραν των μειώσεων σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στην Βουλή 3 και όχι 2 νομοσχέδια με στόχο να ψηφιστούν εως τις 10 Αυγούστου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες και παρέπεμψε τους συντάκτες στο briefing της Τρίτης.

Τσιάρας: Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη και αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

Επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με σεβασμό στην αξιοκρατία και την ιεραρχία και άμεση διόρθωση των «προβληματικών διατάξεων» του νέου Ποινικού Κώδικα, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα θα είναι στοχευμένες και δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία των Κωδίκων αλλά η θεσμική διαδικασία που προβλέπεται για τις τροποποιήσεις.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διασαφηνίσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πως θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στις τάξεις της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων. «Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες», τόνισε.

Κεραμέως (υπ. Παιδείας): Ελάχιστη βάση για εισαγωγή στα ΑΕΙ - Τέλος στους αιώνιους φοιτητές

Την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, καθώς και τον τερματισμό των αιωνίων φοιτητών επαναφέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Η υπουργός επανέλαβε ότι θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
Μάλιστα, κάθε πανεπιστημιακή σχολή θα έχει τη δυνατότητα να θέσει το δικό της όριο εισαγωγής.
Tο ανώτατο όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών θα διαμορφωθεί στο ν+2, εκτός εξαιρέσεων.
Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα, θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.
«Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο.
Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου», τόνισε η υπουργός Παιδείας.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης