Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχεται τσουνάμι αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό μετά την ανακάλυψη «κρυφού» χρέους στον ΕΦΚΑ 14,1 δισ ευρώ

tags :
Έρχεται τσουνάμι αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό μετά την ανακάλυψη «κρυφού» χρέους στον ΕΦΚΑ 14,1 δισ ευρώ
Με τρεις πυλώνες το ασφαλιστικό σύστημα
Ανοίγει η κυβέρνηση την βεντάλια για άρδην αλλαγές στα εργασιακά (αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία), όσο και στον ασφαλιστικό νόμο με διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου, καθώς και εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την ανακάλυψη «κρυφού» χρέους στον ΕΦΚΑ ύψους 14,1 δισ ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, για το ασφαλιστικό προωθούνται οι εξής αλλαγές:
1.    Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο 2019 στη Βουλή επανέρχεται και ψηφιοποιείται η πλατφόρμα «Ατλας» που δείχνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συντάξεων και είχε καταστεί ανενεργή τα 4 τελευταία χρόνια. Και μέσω αυτής οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, την οποία θα λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα.
Σε πρώτη φάση αυτό θα είναι τεχνιτά δυνατό ώστε μέχρι τη 1η  Ιουνίου του 2020 το 30% των συντάξεων θα βγουν ψηφιακά ενώ το ποσοστό θα σκαρφαλώσει στο 90% τον Ιούνιο του 2021.
Ηδη, υπάρχουν σε εκκρεμότητα 464.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριας, επικουρικής ασφάλισης, χηρείας, μερίσματα κ.α).
2.    Προς το τέλος του έτους θα προωθηθούν οι αλλαγές και στους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο πρώτος αφορά την υποχρεωτική - δημόσια ασφάλιση.
Θα προβλέπεται σταδιακή μείωση των εισφορών από το 25% στο 20% για τους συνεπείς εργοδότες, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με ενοποίηση των συντελεστών υπολογισμού για παλιούς και «νέους», διαχωρισμό που έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης θα προβλέπεται και συνέργεια των ασφαλιστικών εταιριών στις επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και επαγγελματικά ταμεία ανά κλάδο, με φορολογικά κίνητρα στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο τρίτος πυλώνας θα περιλαμβάνει την ιδιωτική-προαιρετική ασφάλιση, η οποία θα συνοδεύεται από γενναία φορολογικά κίνητρα.

Αλλαγές στα εργασιακά

Τον Φθινόπωρο η κυβέρνηση θα εκκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κλπ), με στόχο:
1.    Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την καθιέρωση Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, σε ότι αφορά τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Δηλαδή, όχι από τα ΔΣ των συνδικάτων, τα οποία θα προτείνουν, αλλά απευθείας από τους εργαζόμενους. Θα δημιουργηθεί επίσης Ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και στελεχών, γεγονός που θα απεμπλέξει και τα όποια συνδικαλιστικά τερτίπια γίνονται στις ψηφοφορίες των συνδικάτων και έχουν δημιουργήσει τη γνωστή κρίση ηγεσίας στην ΓΣΕΕ, που βρίσκεται με διορισμένη διοίκηση.
2.    Θα δημιουργηθεί  Μητρώο επιχειρήσεων, όπου θα παρακολουθείται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις με φορολογικά κίνητρα, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με επιδοτήσεις και συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης κ.α
3.    Θα αλλάξει η «ΕΡΓΑΝΗ» που δείχνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την κινητικότητα στην αγορά εργασίας (προσλήψεις, απολύσεις κλπ).
4.    Αναβαθμίζεται το ΣΕΠΕ, το οποίο αποσπάται από την κεντρική διεύθυνση και τον εναγκαλισμό της εκάστοτε κυβέρνηση, μέσω του διορισμού γενικού γραμματέα. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περνά στα χέρια της δημόσιας διοίκησης. Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν θα έχει λόγο, πλέον, στο διορισμό του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος θα είναι γενικός διευθυντής, υπηρεσιακό στέλεχος, δηλαδή, από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί και σε άλλα ισχυρά ελεγκτικά Σώματα της δημόσιας διοίκησης (ΣΔΟΕ, Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας), προωθείται η πλήρης αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Το Σώμα και οι λειτουργοί του θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν πλήρη οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ενώ δεν θα εξαρτώνται από κανέναν ειδικό γραμματέα, κομματικής προέλευσης,  και τους συμβούλους του που επιβάρυναν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διευκολύνεται ο κεντρικός συντονισμός και η εντατικοποίηση των δράσεων του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ σε συνέργεια με τις λοιπές υπηρεσιακές δομές του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς του και με την υποστήριξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων (ΟΠΣ ΕΦΚΑ, ΟΠΣ ΣΕΠΕ και ΕΡΓΑΝΗ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης