Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων απειλεί τα σχέδια του Boris Johnson για το Brexit

Μπαράζ υπουργικών παραιτήσεων απειλεί τα σχέδια του Boris Johnson για το Brexit
Πρωτοκλασάτοι υπουργοί αντιτίθενται στα σχέδια του Johnson για Brexit χωρίς συμφωνία
(upd) Οι προσδοκίες του Boris Johnson για θριαμβευτική είσοδο στη Downing Street επισκιάζονται από τις επικείμενες παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης May, μεταδίδει ο Guardian.
Οι υπουργοί αντιτίθενται στα σχέδια του Johnson για Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον είναι αυτός που θα διαδεχθεί τη Theresa May στη θέση του πρωθυπουργού.
Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Alan Dunckan, σύμφωνα με πληροφορίες των Times.
Ο Duncan. φιλοευρωπαίος και υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε πρόσφατα το φαβορί για την ηγεσία των Τόρις Borisa Johnson ότι «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στη διαμάχη του με τον Donald Trump, έπειτα από τη διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του βρετανού διπλωμάτη για τον Trump και την κυβέρνησή του.
Περί τους 12 ακόμη υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να παραιτηθούν μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, oι ανακοινώσεις του Philip Hammond και του David Gauke ότι θα παραιτηθούν  την Τετάρτη, λίγο πριν ο Johnson κατευθυνθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ - κατά πάσα πιθανότητα - υπογραμμίζουν το επικίνδυνο πολιτικό κλίμα για τον αναμενόμενο διάδοχο της Theresa May.
Εκτιμάται μάλιστα ότι τις παραιτήσεις Hammond και Gauke θα ακολουθήσουν και άλλη μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο Rory Stewart.
Ο Hammond προανήγγειλε την παραίτησή του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Απαντώντας στο ερώτημα αν αναμένει την αποπομπή του από τον νέο πρωθυπουργό, ο Hammond τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς θα παραιτηθεί.
Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία των Τόρις για τον διάδοχο της May σήμερα, στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου 2019.

Καθησυχάζει ο Johnson

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, ο Johnson δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας μία συμφωνία, μέσω άρθρου του που δημοσιεύθηκε στην Telegraph.
Ειδικότερα, ο κ. Johnson ανέφερε ότι εάν η Βρετανία «ανακαλύψει και πάλι το αίσθημα αποστολής της, μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να βρει έναν τρόπο ώστε να επιλύσει το πρόβλημα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Εάν ο άνθρωπος μπορούσε να βρει τρόπο να φτάσει στο φεγγάρι και να επιστρέψει από αυτό πριν από 50 χρόνια, έχουμε σίγουρα την τεχνολογία ώστε να λύσουμε το πρόβλημα των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία, το μόνο ζήτημα που στέκεται μπροστά το δρόμο μας για μία συμφωνία για το Brexit», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Boris Johnson.
«Ήρθε η ώρα να ανακτήσει αυτή η χώρα το πνεύμα ικανότητάς της», τόνισε ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι «μπορούμε να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, και ναι, σίγουρα έχουμε την τεχνολογία να το κάνουμε».
Ο ίδιος διευκρίνησε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η βούληση και η κίνηση», ενώ πρόσθεσε΄οτι «οι λύσεις θα βρεθούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών που θα διαπραγματευτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρησή μας στις 31 Οκτωβρίου».
Παράλληλα, ο υποψήφιος διάδοχος της Theresa May τόνισε ότι «φοβάμμαι πως υπάρχουν απαισιόδοξοι οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν πραγματικά ότι κάποιες τεχνικές λύσεις είναι αδύνατες, ότι είναι ένα είδος λογικής αντίφασης».
«Είναι σωστοί; Φυσικά και όχι», σχολίασε ο Boris Johnson, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να αγνοήσει αυτά τα άτομα, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «είναι παράλογο να έχουμε επιτρέψει στους ευατούς μας να καθυστερούμε στιγμιαία από αυτά τα τεχνικά ζητήματα».\

Φαβορί για τη διαδοχή της May

H ψηφοφορία των Συντηρητικών στη Βρετανία για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Theresa May στην πρωθυπουργία ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ αύριο Τρίτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, με τον Boris Johnson, τον μεγάλο υπέρμαχο του Brexit, να παραμένει το φαβορί.
Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετράται με τον 52χρονο Jeremy Hunt, νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, νικητής της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι ο γνωστός επίσης και ως "ΜπόΤζο", σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το ιστολόγιο των Συντηρητικών Conservativehome ο Johnson αναμένεται να σαρώσει με 73% των ψήφων.
Στην ψηφοφορία μετέχουν τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί.
Ο νικητής θα αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τεράστιο» πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας ετοιμάζει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει σχεδιασμούς για τη χορήγηση βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία προκειμένου να αντισταθμιστεί η οικονομική ζημία που κινδυνεύει να υποστεί η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times.
Η ΕΕ εννοεί να «δαπανήσει οποιοδήποτε ποσό κριθεί αναγκαίο» για να υποστηρίξει την Ιρλανδία ώστε να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο πεδίο του εμπορίου, τονίζει το ρεπορτάζ των Times, που επικαλείται ανώτερο ευρωπαίο διπλωμάτη.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου δεν διευκρινίζεται το ακριβές ύψος του ποσού που σχεδιάζεται να χορηγηθεί στο Δουβλίνο.
Η Βρετανία με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης