Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο Trump έχει την ευκαιρία να ανοίξει τον δρόμο για τη νομισματική χαλάρωση της Fed, μέσω των δασμών

CNBC: Ο Trump έχει την ευκαιρία να ανοίξει τον δρόμο για τη νομισματική χαλάρωση της Fed, μέσω των δασμών
Οι δασμοί αποτελούν το μόνο εργαλείο που έχει απομείνει στις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει τα συστηματικά και υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας
Η Ουάσιγκτον πήγε πολύ μακριά στο ζήτημα του εμπορίου με την Κίνα, καθώς αντί να ζητήσε άμεση και γρήγορη επανεξισορρόπηση του εμπορίου, ζήτησε νομοθετικές αλλαγές στα εμπορικά και οικονομικά συστήματα της Κίνας υπό μόνιμη απειλή κυρώσεων.
Όταν η πλευρά της Κίνας δήλωσε ότι οι συνθήκες της Ουάσιγκτον ήταν απαράδεκτε, ο Λευκός Οίκος κατηγόρηρσε το Πεκίνο ότι παραβίασε μία «ολοκληρωμένη συμφωνία», ενώ η Κίνα ανέφερε ότι βρίσκεται σε μία διαπραγματευτική διαδικασία στην οποία δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
Ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύνοδο των G-20 να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να αναστείλλουν την επιβολή νέων δασμών, η Ουάσιγκτον και τα Μέσα φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στο να αποδοκωδικοποιήσουν τις συνθήκες της Κίνας για εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Αντ' αυτού, οι επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις του Πεκίνου ότι θέλει να διαπραγματευτεί σε ένα περιβάλλον σεβασμού, ισότητας και δέουσας εκτίμησης των εθνικών συμφερόντων που έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό ως δηλατική στάση.
Το Πεκίνο παίζει «σκληρά» επειδή γωνρίζει ότι ο πρόεδρος Donald Trump θέλει μία εμπορική συμφωνία ώστε να ηρεμήσει τη Wall Street, να αυξήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να διατηρήσει την αυξανόμενη οικονομική παραγωγή, τη ζήτηση και την απασχόληση.
Με τις διαπραγματεύσεις να μην οδεύουν πουθενά, ο Trump πρέπει να ανταποκριθεί με μία καταστροφική στρατηγική αντι να στέλνει αυτό το αμυντικό tweet της περασμένης Παρασκευής ότι οι άνθρωποί του «είχαν πολύ καλές συνομιλίες» με τους κινέζους ομολόγους τους.
Η καταστροφική στρατηγική είναι μία άμεση αύξηση των δασμών σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και ένα μήνυμα προς τη Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια ώστε να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και τις αμερικανικές βιομηχανίες που υποφέρουν εδώ και καιρό από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών.
Ο Trump πρέπει να αγνοήσει τις κραυγές του ελεύθερου εμπορίου για διάφορους λόγους.
Πρώτον, το Πεκίνο έχει μικρό περιθώριο να αντιδράσει, καθώς εάν λάβουμε ως παράδειγμα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 43 δισ. δολ., αυτό δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 180 δισ. δολ. τα οποία πωλούνται στην αμερικανική αγορά.
Αυτό δε θα φέρει αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς η Κίνα θα απορροφήσει τις περισσότερες αυξήσεις των δασμών και θα διατηρήσει ανταγωνιστική τιμολόγηση, υπερασπιζόμενη το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ.
Εάν η αλλαγή πολιτικής στο εμπόριο της Κίνας είναι αξιόπιστη, οι βιομηχανίες των ΗΠΑ θα πάρουν ανάσα και θα έχουν κίνητρο ώστε να σηκωθούν και να ανταγωνιστούν.
Δεύτερον ένα τέτοιο εμπορικό πλήγμα θα μαλάκωνε την Κίνα στο διμερές εμπόριο και τη χρηματοδότηση, και η προσπάθεια του Trump για ισορροπημένο εμπόριο θα αντιμετωπιζόταν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Τρίτον, προκειμένου να αποφευχούν οι υπεροβολές περί «εμπορικού πολέμου», η Fed θα μπορούσε να έχει έναν καλό λόγο να προχωρήσει με τη μείωση επιτοκίων, υπενθυμίζοντας στην Κίνα ότι η Wall Street ανταποκρίνεται μόνο στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και σε κανέναν άλλον.
Τέταρτον, το επόμενο νέο κύμα ρευστόστητας σε δολάριο θα αποτελούσε ένα ακόμη χτύπημα για την Κίνα και τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες πλεονασματικών εμπορικών συναλλαγών, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούν ένα φηθνό δολάριο.
Ο Trump βεβαίως θα μπορούσε να μην πιστωθεί τίποτα από αυτά, αλλά ενδεχομένως να μην νοιαστεί, γιατί τα τέσσερα επιπλέον χρόνια στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να είναι η παρηγοριά του.
Πολλοί άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να μην νοιαστούν, εφόσον ο Trump εξασφαλίσει περισσότερες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης