Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνονται οι προσδοκίες, θετικά τα μέτρα Μητσοτάκη αλλά χαμηλής εμβέλειας, θα αποδώσουν το 2021 - Εμφανής κόπωση στις μετοχές

Μειώνονται οι προσδοκίες, θετικά τα μέτρα Μητσοτάκη αλλά χαμηλής εμβέλειας, θα αποδώσουν το 2021 - Εμφανής κόπωση στις μετοχές
Ίσως έτσι εξηγείται και γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ατονήσει, προεκλογικά σημειωνόταν ράλι και μετεκλογικά, πτώση ή κόπωση.
Ο πήχης των προσδοκιών της αγοράς, των επενδυτών έχει μειωθεί καθώς αρχίζει να φαίνεται ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο Μητσοτάκη δεν θα αποδώσει άμεσα.
Οι καλές προθέσεις του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού δεν αμφισβητούνται αλλά από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης γίνεται αντιληπτό ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο ναυαγεί.
Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει έχουν περάσει στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων, είναι θετικά αλλά δεν φθάνουν χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Ίσως έτσι εξηγείται και γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ατονήσει, προεκλογικά σημειωνόταν ράλι και μετεκλογικά, πτώση ή κόπωση.
Το bankingnews έχει αναλύσει γιατί είναι ακριβές οι τραπεζικές μετοχές, ενώ συνολικά τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.
Ο ισχυρός καταλύτης δεν είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% - είναι θετικό μέτρο αλλά δεν φθάνει συν τοις άλλοις και ο Τσίπρας είχε εξαγγείλει μειώσεις προεκλογικά - αλλά η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που μετατέθηκε για το 2021. 
Το βασικό θέμα της οικονομικής πολιτικής είναι το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% πως θα μειωθεί στο 2,5%, να σημειωθεί ότι το 3,5% αντιστοιχεί σε 6,5 δισεκ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί το 2020 αυτό είναι πλέον δεδομένο και ουσιαστικά το 50% ίσως και περισσότερο των βασικών επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
Π.χ. ο Σχοινάς που θα είναι ο έλληνας επίτροπος στην Commission έχει πάρει ορισμένες θέσεις που είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Έχει υποστηρίξει τον αλκοολικό Juncker τον επικεφαλής έως πρότινος της Commission και επίσης πάρει ξεκάθαρα θετική θέση υπέρ της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο ζήτημα των ισορροπιών στην ΕΕ η πλευρά Μητσοτάκη εκτέθηκε με τον Weber του Λαϊκού Κόμματος ο οποίος πολλές φορές είχε ανθελληνικές θέσεις.
Υποστήριξε ο Μητσοτάκης τον Weber που ηττήθηκε κατά κράτος.
Επίσης ο Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών παρά το ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια στρατηγική για την Τουρκία.
Οι αμερικανοί ακόμη το σκέφτονται.
Με οικονομικούς όρους η κατάσταση είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη.
Το κεντρικό μήνυμα των δανειστών είναι ότι το εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προσκρούει σε πολλά εμπόδια, οπότε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να κάνει υπομονή έως το 2021 για τις μεγάλες αλλαγές.
Η εργαλειοθήκη που διαθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ για να δράσει είναι περιορισμένη και ημιτελής οπότε για το 2019 και 2020 οι στόχοι στην οικονομία θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και να αναθεωρηθούν για το 2021.
Εν τω μεταξύ κούρεμα 1,2 δισ. ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες για τόκους, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ αλλά και πάγωμα των αυξήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες μειώσεις στην άμεση φορολογία.
Ως να μην υπήρχαν ποτέ συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Ελλάδος για δημοσιονομικό «κενό» 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% το 2020,η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, που σημαίνει ελάφρυνση όχι μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις πολύ μεγάλες.
Η ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, ενώ για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή για 14.706 φορολογούμενους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών, η έκπτωση σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο (επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ) θα είναι 10%.
Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και θα φτάνει τα 1.775 ευρώ κατά μέσο όρο(!) για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους φορολογούμενους με τις μικρές περιουσίες.

Οικονομία ΑΕΠ – Ανέφικτος ο στόχος για 4% το 2020

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% που έχει καθοριστεί το 2020.
Ο στόχος μείωσης αναθεωρείται για το 2021 με προοπτική να εφαρμοστεί την τελευταία χρονιά το 2022.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πόνταρε στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% ώστε να επιτύχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ΑΕΠ στο 4%.
Αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και για το 2020.

Φορολογική πολιτική – Θετική η μείωση αλλά δεν επαρκεί

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24% για το 2020.
Όμως οι δανειστές συνέδεσαν την μείωση της φορολογίας στιες επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα με το αφορολόγητο και άλλα ισοδύναμα
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να αποσύρει μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν μέτρα όπως άμεση μείωση ΕΝΦΙΑ 22%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24%, αναστολή φόρου υπεραξίας, μείωση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% σε 9%.

Ιδιωτικοποιήσεις – Το Ελληνικό καθυστερεί

Η ΝΔ είχε κάνει σημαία την ενεργοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό.
Ωστόσο ενώ η κυβέρνηση σημειολογικά είχε υποσχεθεί μπουλντόζες στο Ελληνικό από την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ… η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το έργο θα καθυστερήσει μήνες.
Είναι πολύπλοκο το έργο και εύλογα θα καθυστερήσει αρκεί βέβαια οι επενδυτές να… καταβάλλουν και τα κεφάλαια.
Ο υπουργός Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης προσπαθεί να επιταχύνει το έργο, ένα έργο που εκ φύσεως είναι βραδείας αντίδρασης.

ΔΕΗ – Λύση χωρίς ξεπούλημα

Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι φλέγον για δύο λόγους 1)λόγω των μεγάλων σωρευμένων ζημιών που εμφανίζει η κρατική εταιρία ΔΕΗ και 2)γιατί απαιτούνται περί τα 1,8 με 2 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθεί πλήρως.
Οι αναφορές απαξίωσης είναι λάθος.
Ο υπουργός Χατζηδάκης έκανε λάθος όταν έλεγε ότι δεν έχει ούτε κολώνες να πληρώσει η ΔΕΗ ακόμη και εάν εν μέρει ήταν αλήθεια.
Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρία.
Ως προς τις λύσεις η εκποίηση ασημικών π.χ. πώληση υδροηλεκτρικών μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες είναι λάθος δρόμος, εγκληματική ενέργεια προς τα συμφέροντα της εταιρίας.
Όμως η πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ που είναι υπεύθυνη για το δίκτυο με παράλληλη ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450  με 500 εκατ καθώς και μια διαστρωματική αύξηση στα τιμολόγια σε επόμενη φάση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συνδυασμό λύσεων για την πολύπαθη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ μπορεί να διασωθεί, το bankingnews παρουσίασε πρόσφατα μια δέσμη 10 μέτρων – παρεμβάσεων για την ΔΕΗ

 Τράπεζες με APS αλλά και με μόνο 97 δισεκ ενήμερα δάνεια

Οι τράπεζες θα λάβουν υποστήριξη για την προσπάθεια εξυγίανσης τους μέσω του APS της συλλογικής λύσης που το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εγκρίνει την πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια έως 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Οι τράπεζες θα αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης και λόγω της άρσης των capital controls αλλά στην πράξη η βασική πρόκληση για τις τράπεζες παραμένει… πρόβλημα.
Τα υγιή δάνεια στο σύστημα είναι 97 δισεκ. και 38 χιλιάδες εργαζόμενοι στις τράπεζες θα πρέπει να βγάλουν κέρδη από 97 δισεκ δάνεια όταν στο παρελθόν πριν 12 χρόνια τα υγιή δάνεια ήταν 240-250 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει υγιή δάνεια όσα έχει περίπου και η Βουλγαρία.
Οι τράπεζες δεν έχουν εγκλωβιστεί μόνο στο παρελθόν τους λόγω εξυγίανσης αλλά το μέλλον τους είναι θολό και σίγουρα χαμηλής απόδοσης και ακόμη χαμηλότερης κερδοφορίας.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες είναι ακριβές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με τις τράπεζες αδύναμες η οικονομία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί άρα και το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων δεν θα ευδοκιμήσει.

Εξωτερική πολιτική – Σε 3-4 ημέρες αλλαγή πλεύσης από την ΝΔ για το σκοπιανό

Προεκλογικά η ΝΔ υποστήριζε και ορθά ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαράδεκτη.
Πέρασαν ακριβώς 3-4 ημέρες μετά τις εκλογές και βουλευτές της ΝΔ δήλωναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είχε και θετικά στοιχεία.
Αυτό ονομάζεται κωλοτούμπα.
Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαράδεκτη, αποτέλεσε εθνική μειοδοσία.
Η ΝΔ ποδοπάτησε την αγωνιστικότητα των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και ιδικά στο μεγάλο συλλαλητήριο του Συντάγματος.
Τραγικό πολιτικό και επικοινωνιακό ολίσθημα από την ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης