Χατζηδάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε το 80% της αξίας της - Καταργούνται οι ΝΟΜΕ - Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης

Χατζηδάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε το 80% της αξίας της - Καταργούνται οι ΝΟΜΕ - Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης
Την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση της ΔΕΗ στην προηγούμενη κυβέρνηση επέρριψε ο υπουργός Ενέργειας
Σφοδρή επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την πορεία της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές που οδήγησαν την επιχείρηση στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές.
Όπως τόνισε «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφθασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία.
Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50% χωρίς η επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα.
Από το 2015 και μετά τα στελέχη της επιχείρησης δουλεύουν για να χάσουν πελάτες.
Με τις περιβόητες ΝΟΜΕ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 600 εκατ. ευρώ.».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να ανακάμπτει όταν ήταν φανερό ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις λιγνιτικές μονάδες και στην αδυναμία (ή ανικανότητα όπως άφησε να εννοηθεί) να πωληθούν, ενώ τόνισε ότι ο ορκωτός ελεγκτής έχει τονίσει ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
«Η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών σας (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ) πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, αλλά πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, έχει ανέβει 85% -από τα 1,3 ευρώ στα 2,4- εξαιτίας της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας», τόνισε
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός επενδυτής και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο διάσωσης για την επιχείρηση.
«Είμαι εδώ για να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ.
Το σχέδιο μας στηρίζεται σε δύο άξονες: μέτρα στήριξης και μέτρα εξυγίανσης.
Μέτρα στήριξης: θα παλέψουμε για μία μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ, της οποίας το μερίδιο αγοράς θα αυξηθεί, καθώς το 50% που έχει συμφωνηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια η ΔΕΗ θα χάσει τέσσερα εκατ. πελάτες.
Καταργούμε τις ΝΟΜΕ.
Προσπάθεια για να κλείσει το θέμα των οφειλών κοινής ωφέλειας».
Επιπρόσθετα έκανε λόγο για πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα τιμολόγια της επιχείρησης, χωρίς, όμως, να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
O υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα διοίκηση στην επιχείρηση έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα μέτρα στήριξης

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο των κινήσεων της, η κυβέρνηση:

- Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ.
Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια.
Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
- Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.
- Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
- Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
- Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Τα μέτρα εξυγίανσης

Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η  μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα.
Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.
Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.
Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές.
Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ.
Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ.
Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.
Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία.
Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS