Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα πουν οι Θεσμοί τον Σεπτέμβριο;

Τι θα πουν οι Θεσμοί τον Σεπτέμβριο;
Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να υλοποιήσει το σχέδιο της για την οικονομία
Σας περιμένουν οι Θεσμοί  στη γωνία
Μόνο  αυτό δεν είπε ο πρώην  πρωθυπουργός και  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας  απευθυνόμενος  προς τον  νυν πρωθυπουργό Κωνσταντίνο  Μητσοτάκη.
Αρκετές  φορές    αναρωτήθηκε ο  Αλέξης  Τσίπρα  μιλώντας  από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια  των προγραμματικών δηλώσεων  της νέας  κυβέρνησης.  
Πως  θα καταφέρετε  να μειώσετε  και να  ελαφρύνετε από τα βάρη τον ελληνικό  λαό  εκτός  αν το σχέδιο  σας είναι  να  πληρώσουν οι πολλοί για να ελαφρυνθούν  οι λίγοι;
Ανέφερε ως παράδειγμα  ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στην Εκάλη με την πρόταση της ΝΔ   θα έχει μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φθάνει  τα 770  ευρώ ενώ ο ιδιοκτήτης  ακινήτου στο Κερατσίνι  θα γλιτώσει μόλις 77 ευρώ.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας  άφησε  να εννοηθεί ότι η εξίσωση των ελαφρύνσεων  από  την  κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας δεν  βγαίνει  διότι το κόστος  των μέτρων  δεν είναι ασήμαντο  και άφησε  να εννοηθεί ότι το Σεπτέμβριο και μετά τις πρώτες  συναντήσεις   με τους εκπροσώπους των Θεσμών, πιθανόν να σας οδηγήσουν σε αλλαγή  πολιτικής  και  να υποχρεωθείτε να φέρεται μέτρα στη βουλή.
Το κόστος του προγράμματος  της Νέας  Δημοκρατίας  το οποίο  να σημειωθεί  περιλαμβάνει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά   υπολογίζεται  στα 6 δις  ευρώ σε  βάθος τετραετίας.
Το στοίχημα  για τη Νέα Δημοκρατία είναι να υλοποιήσει το σχέδιο  της για την οικονομία και κυρίως  να εγκριθεί  από τους Θεσμούς  χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο  το ετήσιο πλεόνασμα στα επίπεδα του 3,5%.
Με  στόχο τον περιορισμό των δαπανών ( όχι με τον παλιό  παραδοσιακό τρόπο) και στην ταχεία αύξηση  του ΑΕΠ έχει … βάλει όλα τα λεφτά  της το νέο οικονομικό  επιτελείο  της κυβέρνησης.  
Ωστόσο  η πιο δύσκολη άσκηση για τη κυβέρνηση  είναι η διάσωση  της ΔΕΗ  η οποία  γράφει ζημιές από την πώληση  ρεύματος παρότι ακόμη ελέγχει το 75% της καταναλωτικής βάσης και  δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
Φθάνοντας  στο δια-ταύτα  το Σεπτέμβριο θα μάθουμε  αν ο προϋπολογισμός του 2019  αποκλίνει  από το πλεόνασμα  του 3,5%  και πόσα εκατομμύρια  ευρώ θα απαιτηθούν  για κλείσει  η «μαύρη τρύπα».
Εν κατακλείδι  οι  Θεσμοί  θα ρίξουν «μολότοφ» στη νέα   κυβέρνηση που κατάφερε  να συγκεντρώσει  περίπου  το 40% του εκλογικού σώματος ή  θα  τις αφήσουν  για αργότερα ;  
 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης