Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ για τράπεζες και ΔΕΗ έχουν αναπτυξιακή στόχευση αλλά δεν απέχουν από τις θέσεις Τσίπρα

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ για τράπεζες και ΔΕΗ έχουν αναπτυξιακή στόχευση αλλά δεν απέχουν από τις θέσεις Τσίπρα
Το σχέδιο της ΝΔ για την εξυγίανση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την εξυγίανση μιας εταιρίας με μαύρη τρύπα 1 δισεκ. και με ανάγκη για κεφάλαιο και ρευστότητα 1,6 με 2 δισεκ. ευρώ.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τις τράπεζες και την ΔΕΗ τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας έχουν αναπτυξιακή στόχευση αλλά στην πράξη δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τις θέσεις Τσίπρα.
Ο υπουργός οικονομικών Χ. Σταικούρας εστιάστηκε μεταξύ άλλων στις τράπεζες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης στο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ.
Και ενώ είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως βασικό στόχο να κάνει καλή εντύπωση στους επενδυτές και τις αγορές και να προσελκύσει κεφάλαιο μέσω της αποκάλυψης των σχεδίων για τις τράπεζες και την ΔΕΗ… προέκυψε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν ουσιωδώς.

Τράπεζες: Θα χρησιμοποιήσουν και τα δύο μοντέλα για την μείωση των NPEs

Ο νέος υπουργός οικονομικών Χ. Σταικούρας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει 7 βασικές προτεραιότητες.
Εκ πρώτης όψεως θεωρούνται βήμα προς τα εμπρός γιατί δημιουργούν την αίσθηση ότι μειώνουν το stress από τον πολίτη.
Στην προτεραιότητα νούμερο 4… (οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα) η κυβέρνηση της ΝΔ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την μείωση των προβληματικών δανείων.
Να σημειωθεί ότι αυτά τα δύο σχέδια παρουσιάστηκαν πριν ένα χρόνο δηλαδή επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση είχε αναφέρει ότι η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από 700 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ.
Συν τοις άλλοις η πρόταση του ΤΧΣ με τις κρατικές εγγυήσεις τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα εγκριθεί από την DGComp ενώ της ΤτΕ είναι αβέβαιο εάν μπορεί να εγκριθεί νωρίτερα από τα μέσα του 2020 – εάν εγκριθεί τελικώς και δεν απορριφθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp –
Το σχέδιο της ΝΔ για τις τράπεζες είναι να ενισχυθεί το ενεργητικό μέσω εξυγίανσης των NPEs και να ενισχυθεί το παθητικό των ισολογισμών μέσω της αύξησης των καταθέσεων.
Βέβαια αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό σχέδιο εάν δεν εξειδικευθεί επί της ουσίας.

Η λύση για την ΔΕΗ η τιτλοποίηση και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Ο υπουργός Ενέργειας Κ Χατζηδάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ΔΕΗ πρέπει να
-προχωρήσει άμεσα στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. με στόχο να αντλήσει 450 με 500 εκατ ρευστότητα
-Να διατεθεί στρατηγικό ποσοστό σε διεθνή επενδυτή του ΔΕΔΔΗΕ του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
-Ορθώς εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων
-Θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ και μείωση του λογαριασμού ΕΤΜΕΑΡ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Η κυβέρνηση άφησε ανοικτό – δια της πλαγίας οδού – στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων καθώς και σε εθελούσια έξοδο.
Η πρόταση Χατζηδάκη έχει αναπτυξιακό και εξυγιαντικό προσανατολισμό αλλά π.χ. η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. για να αντληθούν 450 με 500 εκατ ρευστότητα ήταν πρόταση και σχέδιο της προηγούμενη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο της ΝΔ για την εξυγίανση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την εξυγίανση μιας εταιρίας με μαύρη τρύπα 1 δισεκ. και με ανάγκη για κεφάλαιο και ρευστότητα 1,6 με 2 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS