Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Amber alert – Άφαντος ο ανεξάρτητος διοικητής της ΤτΕ Στουρνάρας δεν σχολιάζει, φοροελαφρύνσεις της ΝΔ και μείωση ΕΝΦΙΑ

Amber alert – Άφαντος ο ανεξάρτητος διοικητής της ΤτΕ Στουρνάρας δεν σχολιάζει, φοροελαφρύνσεις της ΝΔ και μείωση ΕΝΦΙΑ
Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας ως θεσμικός παράγοντας της ΤτΕ να αποτιμήσει τα μέτρα της ΝΔ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αυτός ο ανεξάρτητος θεσμικός παράγοντας μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν κάθε φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε φορελαφρύνσεις, έσπευδε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους και για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Όταν ο Τσίπρας ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει σχέδια για μείωση του ΕΝΦΙΑ ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου.
Γενικώς ήταν απέναντι σε κάθε φοροελάφρυνση και σε κάθε μέτρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παροχή.
Ενίοτε οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα ήταν σωστές και λέμε ενίοτε γιατί ορισμένες άλλες προβλέψεις του ήταν πέρα για πέρα άστοχες.
-Να θυμίσουμε τα μέτρα για το χρέος που η ΤτΕ προέβλεπε μια δέσμη μέτρων και τελικώς επικυρώθηκαν από τους δανειστές και τα Eurogroup άλλα μέτρα;
-Να θυμίσουμε την εμμονή της ΤτΕ με την προληπτική πιστωτική γραμμή στην οποία έπεσε τελείως έξω και παρέσυρε λανθασμένα και την ΝΔ;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές του Στουρνάρα ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές Στουρνάρα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος εμπροσθοβαρώς;
Και πόσα άλλα…
Όμως ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ μπορεί και να κάνει λάθη και να προβαίνει σε λάθος προβλέψεις… εδώ τόσοι θεσμικοί παράγοντες έχουν υποπέσει σε λάθη γιατί όχι και ο Στουρνάρας;
Ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας όμως μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα αναμενόταν να βγει και να δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους με βάση την παρελθούσα πάγια στρατηγική του ως αντικειμενικός κεντρικός τραπεζίτης να προειδοποιήσει για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ο Στουρνάρας είχε ξεκάθαρα διαφωνήσει οπότε με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησης της ΝΔ θεωρητικά ο αντικειμενικός Στουρνάρας πρέπει να διαφωνεί.
Όμως ας θυμηθούμε ποια είναι η επίπτωση των μέτρων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ η οποία όντως προσπαθεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία;

Μέτρα και αντίμετρα

Κούρεμα 1,2 δισ. ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες για τόκους, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ αλλά και πάγωμα των αυξήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες μειώσεις στην άμεση φορολογία.
Ως να μην υπήρχαν ποτέ συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Ελλάδος για δημοσιονομικό «κενό» 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% το 2020,η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, που σημαίνει ελάφρυνση όχι μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις πολύ μεγάλες.
Η ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, ενώ για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή για 14.706 φορολογούμενους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών, η έκπτωση σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο (επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ) θα είναι 10%.
Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και θα φτάνει τα 1.775 ευρώ κατά μέσο όρο(!) για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους φορολογούμενους με τις μικρές περιουσίες.

Περιμένουμε να αποσυρθεί το amber alert και να εμφανιστεί ο άφαντος Γιάννης Στουρνάρας και να πάρει θέση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας ως θεσμικός παράγοντας της ΤτΕ να αποτιμήσει τα μέτρα της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης