Από το μικροσκόπιο όλα τα επιδόματα με τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων

Από το μικροσκόπιο όλα τα επιδόματα με τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων
Από Πέμπτη 25 Ιουλίου η καταβολή 5 διαφορετικών επιδομάτων

Υπό λεπτή «κρησάρα» θα μπουν τα προνοιακά επιδόματα, ώστε να τα λαμβάνουν οι αμιγώς δικαιούχοι, μέσω της δημιουργίας Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων.
Το σχετικό κονδύλι για το 2020 θα είναι αυξημένο κατά 150 εκατ ευρώ  για την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιζαηλίδου έχει σχεδιάσει δυο επιπλέον δράσεις στον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου τα επιδόματα να γίνουν πιο λειτουργικά και να τα λαμβάνουν αυτοί που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στις υπό σχεδιασμό δράσεις περιλαμβάνονται:
Ηλεκτρονική ένταξη όσων παροχών δεν καλύπτονται ακόμα από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι τα επιδόματα Ορεινών περιοχών, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, και το επίδομα αναδοχής.
2. Διαμόρφωση Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση σε μια μοναδική εγγραφή και ενιαία παρακολούθηση του συνόλου των παροχών που λαμβάνει κάποιος.
Αναφορικά με την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας τα μέτρα που προωθούνται αλλάζουν τα εξής:
• 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα
• Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
• Ενίσχυση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με διαφάνεια και ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
• Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ο έτος.

Οι καταβολές των προνοιακών προγραμμάτων

Από αύριο Πέμπτη 25 Iουλίου 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή μιας σειράς από επιδόματα και παροχές.
Αναλυτικά καταβάλλονται :    
1.    Το Επίδομα Παιδιού την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν φέτος αίτηση Α21, έχει εκκαθαριστεί η φετινή φορολογική τους δήλωση και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα του 2018 το οποίο δήλωσαν στο φετινό Ε1. Η καταβολή πραγματοποιείται μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και επανυπολογισμούς του δικαιούμενου επιδόματος, με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2018, οι οποίοι έγιναν αυτόματα. Συνολικά θα καταβληθούν 176,34 εκ. ευρώ σε 681.372 δικαιούχους. Επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι μπορούν με τους κλειδάριθμους του Taxisnet να πληροφορούνται από την πλατφόρμα Α21 το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το Επίδομα Παιδιού 2019, καθώς για λόγους προσωπικών δεδομένων τέτοιες πληροφορίες δεν είναι δυνατό να δίνονται από την υπηρεσία (τηλεφωνικώς ή με άλλο τρόπο).
2.    Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Ιουλίου την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν 63 εκ. ευρώ σε 151.816 δικαιούχους. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν επίσης τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τον Ιούλιο. Συνολικά θα καταβληθούν 676.575 ευρώ σε 10.324 δικαιούχους.  
3.    Το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) την Πέμπτη 25 Ιουλίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Ιουνίου και αυτή έχει εγκριθεί. Η πληρωμή αφορά 268.290 δικαιούχους – νοικοκυριά που περιλαμβάνουν συνολικά περισσότερα από 700.000 μέλη. Το ποσό φτάνει στα 32,66 εκ. ευρώ. Όλοι θα εισπράξουν το μηνιαίο επίδομα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού για τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
4.    Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης την Παρασκευή 26 Ιουλίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Ιουνίου. Συνολικά θα καταβληθούν 54,43 εκ. ευρώ σε 263.572 δικαιούχους – νοικοκυριά που περιλαμβάνουν συνολικά πάνω από 500.000 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
5.    Οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Αυγούστου την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν 11,44 εκ. ευρώ σε 34.156 δικαιούχους.

Αντώνη Βασιλόπουλος
antonper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS