«Μεικτή» εικόνα στη Wall Street - Νέα ρεκόρ για Nasdaq και S&P 500 - Απώλειες -0,29% για Dow Jones

«Μεικτή» εικόνα στη Wall Street - Νέα ρεκόρ για Nasdaq και S&P 500 - Απώλειες -0,29% για Dow Jones
Η ισχυρή άνοδος της Texas Instruments βοήθησε να αντισταθμιστούν οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, ωθώντας υψηλότερα τον Nasdaq αλλάκαι τον S&P 500
(upd) Διαφορετική πορεία ακολούθησαν σήμερα (24/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και εν μέσω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών, με τους Nasdaq και S&P 500 να κατακτούν, πάντως, νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% στις 27.269 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,47% στις 3.019 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,85% υψηλότερα στις 8.321 μονάδες.
Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Boeing, καταγράφοντας απώλειες 3,15%, καθώς η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αν και μικρότερες από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η Boeing υπέστη μια επιβάρυνση σχεδόν 5 δισ. δολ. από την καθήλωση των 737 MAX, μετά τα δύο δυστυχήματα, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.
Η ισχυρή άνοδος της μετοχής της Texas Instruments (+7,44%) βοήθησε να αντισταθμιστούν οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, ωθώντας υψηλότερα τόσο τον S&P 500 όσο και τον Nasdaq.

Παράλληλα, η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε 4,5%, καθώς η αμερικανική εταιρεία εξοπλισμού ανακοίνωσε μειωμένα και κατώτερα των προσδοκιών κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Από την άλλη, κέρδη 8,68% είχε η μετοχή της United Parcel Service (UPS), καθώς η αμερικανική εταιρεία αποστολών ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500, και από αυτές, το 78% έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Η άνοδος της Texas Instruments μετρίασε τις πιέσεις που δέχονταν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, στον απόηχο της είδησης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκινά έρευνα για τις πρακτικές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ελέγξει αν περιορίζουν άδικα τον ανταγωνισμό.
Το υπουργείο δεν κατονόμασε τις εταιρείες τις οποίες θα ελέγξει, όμως φαίνεται ότι στο στόχαστρό του μπαίνουν η Facebook, η Google, η Amazon και η Apple, εταιρείες κυρίαρχες στους τομείς τους.
Η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, σημείωσε πτώση 0,72%, της Amazon ενισχύθηκε κατά 0,32%, ενώ της Apple κινήθηκε κατά 0,08% χαμηλότερα.
Την ίδια ώρα, η μετοχή του Facebook είχε κέρδη 1,14%, παρά το πρόστιμο 5 δισ. δολ. που επέβαλε η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μετά από έρευνα που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για την Cambridge Analytica.
Όσον αφορά το ζήτημα των εμπορικών εντάσεων, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Κίνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «CNBC», ο Mnuchin δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος και ο ύπατος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer, θα αναχωρήσουν για την Κίνα τη Δευτέρα (29/7) και θα έχουν συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους την Τρίτη και την Τετάρτη στη Σανγκάη, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και νέες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.
Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν μια μικρότερη των αρχικών προβλέψεων μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση κατά 25 μ.β. διαμορφώνονται στο 75,5%, ενώ οι προσδοκίες για μια μείωση κατά 50 μ.β. στο 24,5%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones

S&P 500

Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητη τη νομισματικής της πολιτική, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Σημερινά στοιχεία ενέτειναν αυτές τις προσδοκίες, καθώς έδειξαν μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική πτώση τον Ιούλιο του 2019, με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit να απομακρύνεται από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο PMI διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών- από 52,2 τον Ιούνιο.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών, και συγκεκριμένα στις 46,4 μονάδες, από 47,6 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες, από 52,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ απροσδόκητη επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα και στη Γαλλία, με τον σύνθετο PMI στις 51,7 μονάδες, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, οι απογοητευτικές προβλέψεις που δημοσίευσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, περικόπτοντας την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη κατά 0,1%, εντείνουν τις προσδοκίες για ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ.
Μάλιστα οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β. στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνονται τώρα στο 53%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 391,73 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,7% λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Αντίθετα, ο κλάδος αυτοκινήτων ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ οι πρώτες ύλες κατέγραψαν κέρδη 1,7%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 12.522,89 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,22% στις 5.605,87 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,73% στις 7.501,46 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,57% κι έκλεισε στις 22.080,32 μονάδες.
Ράλι καταγράφηκε στα ιταλικά ομόλογα, εν αναμονή της ΕΚΤ, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,497% από 1,603% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Η απόδοση του 5ετούς ιταλικού ομολόγου κατήλθε στο 0,765% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται το ευρώ, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, υποχωρώντας σε χαμηλά διμήνου.
Το κοινό νόμισμα υποχωρεί οριακά στο 1,115 δολ. ενώ νωρίτερα είχε «αγγίξει» το 1,1143 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου.
Στα εταιρικά νέα, πτώση 1,9% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές διπλάσιες των εκτιμήσεων για το β’ τρίμηνο του 2019, λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης.
Από την άλλη, η μετοχή της Daimler κατέγραψε κέρδη 2,4%, παρά το γεγονός ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημίες 1,56 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο του 2019.
Η μετοχή της Peugeot ενισχύθηκε κατά 1,5%, καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση κερδών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας, με τα «βλέμματα» σε Κίνα και ΗΠΑ

Περαιτέρω άνοδο σημείωσαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ξεκινήσουν σύντομα τον νέο γύρο διαπραγματεύσεών τους για το εμπόριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,41% και τις 21.709,57 μονάδες, με τις μετοχές των Screen Holdings και Sony να καταγράφουν άνοδο 2,6% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της SoftBank ενισχύθηκε κατά 1%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος, κυρίως χάρη στην ενίσχυση του κλάδου υπηρεσιών.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- από 50,8 τον προηγούμενο μήνα.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 6.776,70 μονάδες, με τις μετοχές των Westpac και National Australia Bank να ενισχύονται κατά 1,7%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 28.524,04 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,80% και τις 2.923,28 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +0,99% και τις 9.266,30 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,91% στις 2.082,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή πτώση 0,11% στις 10.935,76 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS