Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα «κρυφά» επαγγέλματα και μπλοκάκια στο στόχαστρο της αναβάθμισης της ΕΡΓΑΝΗΣ

tags :
Τα «κρυφά» επαγγέλματα και μπλοκάκια στο στόχαστρο της αναβάθμισης της ΕΡΓΑΝΗΣ
H αναβάθμιση του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου 2019
Ως ηλεκτρονικό  μάτι σε ότι αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας φιλοδοξεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να καταστήσει το σύστημα «Εργάνη», μέσω του οποίου θα  παρακολουθούνται οι μεταβολές στην αγορά εργασίας, με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου, ώστε να «πιάνει» και άλλες μορφές εργασίας, που σήμερα υπάρχουν στα «ψιλά γράμματα».
Αυτός είναι και ο λόγος που καλεί εσπευσμένα σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να καταγράψει τις προτάσεις τους μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, με στόχο να περάσουν στο σύστημα και άλλες ειδικές ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και όσοι απασχολούνται στα οικοδομοτεχνικά έργα, θέλει να εντάξει στο σύστημα Εργάνη, το υπουργείο Εργασίας.
Είναι γεγονός ότι αν επιτευχθεί αυτή η προσθήκη θα πρόκειται για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, αφού θα φανεί το πραγματικό «πρόσωπο» της αγοράς εργασίας στη χώρα και ιδίως όσοι ασφαλίζονται σε «αφανή» επαγγέλματα.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, από το 2013 που λειτουργεί η Εργάνη, μπορούν και απεικονίζονται μόνο οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως οι μεταβολές της σε μερική ή ωριαία απασχόληση.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μερικές χιλιάδες  ελεύθεροι επαγγελματίες που καλύπτουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και δεν μπορούν να καταγραφούν. Πρόκειται για όσους έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες.
Στόχος είναι το σύστημα Εργάνη να καλύψει και αυτούς τους εργαζόμενους. Σε δεύτερο χρόνο θα επιδιωχθεί να καλυφθεί το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα.
Παράλληλα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να απεικονιστούν στην Εργάνη και όσοι δουλεύουν στα οικοδομοτεχνικά έργα. Πρόκειται για μια πολύ ειδική κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι καταγράφονται από τον ΕΦΚΑ, στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι εργοδότες. Όμως, δεν έχει καταστεί εφικτό η συγκεκριμένη καταγραφή να προστεθεί και στο σύστημα Εργάνη.
Εκτιμάται ότι μόλις επιτευχθεί η εν λόγω προσθήκη, θα φανούν περιπτώσεις «μαύρης» απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Η διαδικασία συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη  με την ΕΣΕΕ να είναι η πρώτη που θα επισκεφθεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.    
Το δεύτερο βήμα είναι η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του συστήματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου 2019.
 
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης