Πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά τα μεικτά μηνύματα Draghi - Στο -0,47% ο Dow, απώλειες -0,5% για S&P 500

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά τα μεικτά μηνύματα Draghi - Στο -0,47% ο Dow, απώλειες -0,5% για S&P 500
Οι δηλώσεις του Mario Draghi μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας
(upd) Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα (25/7/2019) οι διεθνείς αγορές, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και των μεικτών μηνυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
O Dow Jones υποχώρησε κατά 0,47% στις 27.142 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,5% στις 3.004 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1% χαμηλότερα, στις 8.238 μονάδες.
Image
Τα futures των τριών δεικτών σημείωναν ισχυρά κέρδη, καθώς η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, άλλαξε, ωστόσο, το μελλοντικό της guidance και άνοιξε τον δρόμο σε μια μελλοντική νομισματική χαλάρωση, ως «απάντηση» στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η προηγούμενη αναφορά έκανε λόγο για επιτόκια στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρχει αναφορά για χαμηλότερα.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.
Εξάλλου, ο Draghi δήλωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης, κάτι που οι επενδυτές εξέλαβαν ως μήνυμα ότι η οποιαδήποτε «χαλάρωση» στην πολιτική δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.
Ισχυρές απώλειες 1,9% είχε, εν τω μεταξύ, η μετοχή του Facebook, «χάνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν καλύτερα των προβλεπόμενων, ωστόσο ο CFO της εταιρείας, David Wehner, προειδοποίησε για μια σημαντική πτώση των εσόδων στα τέλη του 2019 και στο 2020.
Η μετοχή του Facebook άσκησε πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, με την Amazon να υποχωρεί κατά 1,35%, την Alphabet να καταγράφει απώλειες 0,33% και την Apple να σημειώνει πτώση 0,79%.
Η μετοχή της σημείωσε πτώση 0,7%, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, ενώ η μετοχή της Ford είχε πτώση 7,8%, καθώς τα αποτελέσματα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων και το guidance της για το 2019 απογοήτευσε τους επενδυτές.
Η μετοχή της Comcast υποχώρησε κατά 0,58%, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός των media ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη και έσοδα κατώτερα των προβλέψεων για το δεύτερο τρίμηνο.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του S&P 500, εκ των οποίων το 75% έχει αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Σήμερα, μετά το κλείσιμο της Wall, ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι Alphabet, Amazon, Intel, Starbucks και Mattel.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Έντονη νευρικότητα στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα, στον απόηχο των μεικτών μηνυμάτων από την ΕΚΤ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 389,52 μονάδες, ενώ πριν τις δηλώσεις του Draghi σημείωνε κέρδη άνω του 0,7%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,28% κι έκλεισε στις 12.362,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.489,05 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 5.578,05 μονάδες.

Image

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,80% κι έκλεισε στις 21.903,29 μονάδες, ενώ μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.
Εν τω μεταξύ, τρενάκι του… τρόμου θύμισαν σήμερα οι αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Οι δηλώσεις του Draghi «έσβησαν» το ράλι που είχε πυροδοτήσει αρχικά η ΕΚΤ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «βούλιαξε» κατά 11 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, υποχωρώντας στο 1,39%, από 1,497% στο προηγούμενο κλείσιμο, ωστόσο μετά τις δηλώσεις του Draghi σημείωσε απότομη άνοδο και ανήλθε στο 1,524%.


Image
Επιπλέον, οι δηλώσεις του Draghi είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακάμψει το ευρώ από τα χαμηλά 2 μηνών.

Το ευρώ σημείωνε νωρίτερα σήμερα απώλειες, ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ήρθαν να αλλάξουν το κλίμα.
Έτσι, περί τις 19:00, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,115 δολ., ενώ πριν τις δηλώσεις του Draghi βρισκόταν στο 1,1126 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου του 2019.


Στο επίκεντρο βρίσκονται, εν τω μεταξύ, και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της μεγαλύτερης στον κόσμο ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev ενισχύθηκε κατά 3,7%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία κέρδη, ενώ η μετοχή της Roche σημείωσε άνοδο 0,2%, καθώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις ετήσιες πωλήσεις της.
Από την άλλη, η μετοχή της Volkswagen διολίσθησε κατά 2%, παρά την αύξηση 30% που εμφάνισαν τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το β’ τρίμηνο.
Πιέσεις στον DAX άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να καταγράφει περαιτέρω τον Ιούλιο του 2019.
«Η γερμανική οικονομία πλέει σε προβληματικά ταραγμένα νερά», σχολίασε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, προσθέτοντας ότι «στον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας εν όψει ΕΚΤ

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (25/7) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των νέων ιστορικών υψηλών που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22% και τις 21.756,55 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Nintendo ενισχύθηκαν κατά 1,80% και 0,8%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 0,8%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,61% στις 6.818 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των BHP και Rio Tinto υποχώρησαν κατά 1,8% και 4,2% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Westpac ενισχύθηκε κατά 1,7%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 28.594,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% στις 10.941,41 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 2.937,36 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο +0,85% και τις 9.344,82 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 2.074,48 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Samsung και SK Hynix ενισχύθηκαν κατά 1,7% και 2,1% αντίστοιχα.
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι είναι λογικό να περιμένει κανείς μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS