Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω… Draghi - Στο -1,28% ο DAX

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω… Draghi - Στο -1,28% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 389,52 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (25/7/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα, στον απόηχο μεικτών μηνυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, άλλαξε, ωστόσο, το μελλοντικό της guidance και άνοιξε τον δρόμο σε μια μελλοντική νομισματική χαλάρωση, ως «απάντηση» στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η προηγούμενη αναφορά έκανε λόγο για επιτόκια στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρχει αναφορά για χαμηλότερα.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, μετρίασαν την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.
Εξάλλου, ο Draghi δήλωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης, κάτι που οι επενδυτές εξέλαβαν ως μήνυμα ότι η οποιαδήποτε «χαλάρωση» στην πολιτική δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 389,52 μονάδες, ενώ πριν τις δηλώσεις του Draghi σημείωνε κέρδη άνω του 0,7%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,28% κι έκλεισε στις 12.362,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.489,05 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 5.578,05 μονάδες.

Image
Image
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,80% κι έκλεισε στις 21.903,29 μονάδες, ενώ μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.

Image

Εν τω μεταξύ, τρενάκι του… τρόμου θύμισαν σήμερα οι αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Οι δηλώσεις του Draghi «έσβησαν» το ράλι που είχε πυροδοτήσει αρχικά η ΕΚΤ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «βούλιαξε» κατά 11 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, υποχωρώντας στο 1,39%, από 1,497% στο προηγούμενο κλείσιμο, ωστόσο μετά τις δηλώσεις του Draghi σημείωσε απότομη άνοδο και ανήλθε στο 1,524%.
Επιπλέον, οι δηλώσεις του Draghi είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακάμψει το ευρώ από τα χαμηλά 2 μηνών.
Το ευρώ σημείωνε νωρίτερα σήμερα απώλειες, ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ήρθαν να αλλάξουν το κλίμα.
Έτσι, περί τις 19:00, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,115 δολ., ενώ πριν τις δηλώσεις του Draghi βρισκόταν στο 1,1126 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου του 2019.
Στο επίκεντρο βρίσκονται, εν τω μεταξύ, και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της μεγαλύτερης στον κόσμο ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev ενισχύθηκε κατά 3,7%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία κέρδη, ενώ η μετοχή της Roche σημείωσε άνοδο 0,2%, καθώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις ετήσιες πωλήσεις της.
Από την άλλη, η μετοχή της Volkswagen διολίσθησε κατά 2%, παρά την αύξηση 30% που εμφάνισαν τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το β’ τρίμηνο.
Πιέσεις στον DAX άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να καταγράφει περαιτέρω τον Ιούλιο του 2019.
«Η γερμανική οικονομία πλέει σε προβληματικά ταραγμένα νερά», σχολίασε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, προσθέτοντας ότι «στον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης