Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Γιατί οι αγορές δεν ενθουσιάστηκαν με τον Draghi – Οι υποσχέσεις της ΕΚΤ

tags :
Reuters: Γιατί οι αγορές δεν ενθουσιάστηκαν με τον Draghi – Οι υποσχέσεις της ΕΚΤ
Ο Draghi εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2019
Στις αιτίες για τις οποίες ενώ αρχικά υπήρξε ενθουσιασμός στις αγορές, τόσο μετοχών όσο και ομολόγων, από τις δηλώσεις του Mario Draghi, ακολούθησε πλήρης αντιστροφή τάσεων, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Όπως τονίζεται σε αυτό «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi έχει δώσει πολλές υποσχέσεις και τήρησε αρκετές εξ αυτών.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θέλουν να δουν το χρώμα των χρήματος που θα τους δώσει και μάλιστα… εκ των προτέρων.
Ο Draghi στη σημερινή (25/7) συνέντευξη Τύπου άφησε ανοιχτό το θέμα επιστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
 του εκ των προτέρων.
Η στήριξη από την ΕΚΤ μπορεί να προέλθει είτε μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, είτε μέσω νέων αγορών περιουσιακών στοιχείων, είτε με συνδυασμό αυτών των δύο πολιτικών.
Είναι ολοφάνερο ότι ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ επιδεινώνονται.
Ήδη τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί δεν είναι διόλου ευχάριστα, κυρίως αναφορικά με τους δείκτες μεταποίησης, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλότερος από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.
Πάντως οι επενδυτές δεν αντέδρασαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις ανακοινώσεις Draghi, καθώς δεν τους έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Βέβαια αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, καθώς όσο πιο ενθουσιασμένοι είναι οι επενδυτές στην αρχή τόσο πιο «μπλαζέ» γίνονται μόλις περάσει μικρό χρονικό διάστημα.
Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα δράσει τον Σεπτέμβριο του 2019, μειώνοντας επιτόκια και επανακινώντας το QE.
Αυτό σαφώς θα ενισχύσει τις αγορές αλλά δεν προβλέπεται ότι θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Όμως αυτό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί η διάδοχος του Draghi, Christine Lagarde».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης