Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erste Bank: Μικρά τα περιθώρια ελιγμών για την ΕΚΤ - Δύσκολο καθήκον για τη Lagarde

Erste Bank: Μικρά τα περιθώρια ελιγμών για την ΕΚΤ - Δύσκολο καθήκον για τη Lagarde
Μέτρα στήριξης των τραπεζών ζητά ο επικεφαλής της Erste Bank
Η Christine Lagarde, ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρά περιθώρια να αντιδράσει σε μία ενδεχόμενη νέα κρίση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον Andreas Treichl, διευθύνοντα σύμβουλο της αυστριακής τράπεζας Erste Bank.
Μιλώντας στο CNBC ο Treichl υποστήριξε ότι μετά από πέντε χρόνια αρνητικών επιτοκίων και τη χρήση των έκτακτων μέτρων όπως το QE, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ ξεμένει από πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.
«Η νέα διοίκηση της ΕΚΤ αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει είναι περιορισμένα.
Ήδη ο Mario Draghi προανήγγειλε μείωση επιτοκίων το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης θα καταστούν αρνητικά.
Ως εκ τούτου τα περιθώρια νέων κινήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένα», προσέθεσε ο επικεφαλής της αυστριακής τράπεζας.
Υποστήριξε ακόμη ότι τα αρνητικά επιτόκια θα αποδειχθούν επιβλαβή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές της Δυτικής Ευρώπης, ενώ μπορεί τελικά να πλήξουν και όχι να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα εκτίμησε ότι θα έχει αρνητική επίδραση και τόνισε ότι «θεωρώ ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες αρχές στην ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι τράπεζες είναι πολύ σημαντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Είναι πιο σημαντικές απ’ ότι είναι οι αμερικανικές τράπεζες για την αμερικανική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης