Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το νέο κύμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και FED θα έχει την μικρότερη επίδραση στις αγορές

tags :
Goldman Sachs: Το νέο κύμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και FED θα έχει την μικρότερη επίδραση στις αγορές
Η ανοδική τάση στα χρηματιστήρια θα εξασθενεί με την πάροδο των μηνών εκτιμάει η Goldman Sachs
Μετά από 6 χρόνια καμία κεντρική τράπεζα στον πλανήτη δεν ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, όλες οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την χαλαρή νομισματική πολιτική με ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων αναφέρει η Goldman Sachs και προβλέπει ότι αυτό το νέο κύμα χαλαρής πολιτικής θα έχει την μικρότερη επίδραση στις αγορές.
Αφού περίπου οι μισές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αύξησε τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά το 2018, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες επέστρεψαν ξανά στην κατάσταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και για πρώτη φορά μετά το 2013, καμία κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει αύξηση επιτοκίων.

Σχολιάζοντας τη βίαιη ανατροπή από τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές – ξανά στις χαλαρές - που προέκυψαν μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η Goldman υποστηρίζει ότι «η FOMC – FED φαίνεται ότι θα μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης της στις 30 και 31 Ιουλίου.
Η ΕΚΤ έστειλε επίσης ισχυρό σήμα για δράση τον Σεπτέμβριο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνα επέστρεψε στην χαλαρή ν νομισματική πολιτική μετά από μια περίοδο παύσης.
Με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 2,75% το 2019 από  περίπου 4% το 2018 μια συγχρονισμένη νομισματική   χαλάρωση μοιάζει με φυσική απάντηση σε μια πιο αδύναμη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία.
Όμως πολλοί διερωτώνται γιατί ξαφνικά χρειάζεται νέο κύμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες;
Ακόμη και η Goldman διερωτάται γιατί η Fed σπεύδει να ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης επισημαίνοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, με τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ ξεπερνά το 2% τόσο το 2019 όσο και το 2020.
Κατά την Goldman, η Fed θα προχωρήσει σε δυο μειώσεις επιτοκίων 0,25% στις 30 με 31 Ιουλίου 2019 και άλλη μια μείωση 0,25% τον Σεπτέμβριο.
Η FED ωστόσο λαμβάνει την απόφαση μείωσης των επιτοκίων όχι λόγω οικονομικών συνθηκών αλλά λόγω της πίεσης που ασκεί ο Trump στον Powell τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.


Από την άλλη αυτό που σχεδιάζει η ΕΚΤ είναι σχετικά απλό, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολούθησε να επιδεινώνεται και όπως ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι προοπτικές «χειροτερεύουν».
Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός στο 1% "και η διακύμανση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό υποδεικνύει αβεβαιότητες".
Επιπλέον, οι φόβοι για το Brexit έχουν επανεμφανισθεί και η μεταβλητότητα είναι πιθανό να επιστρέψει στην Ιταλία καθώς ο προϋπολογισμός για το 2020 είναι έτοιμος.
Ως εκ τούτου, η Goldman αναμένει έντονη δράση από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, "συμπεριλαμβανομένης της μείωσης επιτοκίου κατά 0,20% την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση QE  (συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού και κρατικού χρέους) και την περαιτέρω ενίσχυση της καθοδήγησης για το μέλλον.
Η Goldman σημειώνει ότι η κινεζική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί και πάλι στο κατώτατο όριο 6% με 6,5%, με την "επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απειλή της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου έχουν πείσει την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να επιστρέψει σε μια σταδιακή χαλάρωση.
Ως αποτέλεσμα, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν στο μεσαίο εύρος του 2%, ο δανεισμός έχει ενισχυθεί και η πιστωτική επέκταση ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών τον Ιούνιο 2019.
Τέλος, με την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο 2019, η Goldman αναμένει ότι οι πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης θα διατηρηθούν.
Επιπλέον, σε έναν κόσμο όπου η Κίνα έχει γίνει οριακή πηγή ανάπτυξης για μεγάλο μέρος του αναδυόμενου κόσμου, η ανάπτυξη των αναδυομένων αγορών εκτός της Κίνας παραμένει υποτονική.

Τέλος, ο κίνδυνος για μια συμφωνία, μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, επέστρεψε στην κεντρική σκηνή καθώς ο Boris Jonson ανέλαβε πρωθυπουργός δεσμεύοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου χωρίς ναι μεν αλλά.
Κατά την Goldman Sachs στο 4ο τρίμηνο του 2019 οι κίνδυνοι θα ενταθούν ενώ οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit αγγίζει το 20%.
Ακόμα κι έτσι, η Goldman θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Jonson θα επιδιώξει να αποφύγει γενικές εκλογές προτού επικυρωθεί το Brexit.
Το βασικό σενάριο θέλει να υπάρχει συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ για ήπιο Brexit – πιθανότητα 45% -
Έτσι, σε όλο τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση νομισματικής χαλάρωσης, είναι σχετικά εύκολο να προβλεφθεί ότι η Goldman δεν αναμένει αρνητικές εκπλήξεις στιες αγορές.
Ωστόσο το βασικό σενάριο θέλει η επίδραση του νέου κύματος ποσοτικής χαλάρωσης και χαλαρής νομισματικής πολιτικής να είναι η μικρότερη διεθνώς σε σχέση με το παρελθόν.
Η πίεση στο ευρώ φαίνεται πιθανή βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη κίνηση δεδομένου ότι το ευρώ είναι ήδη υποτιμημένο σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη.
Ως προς τις μετοχές ο δείκτης S & P 500 διαπραγματεύεται κοντά στην εύλογη αξία σε σχέση με τα επιτόκια, παρόλο που η πολιτική αβεβαιότητα και οι αρνητικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη του 2020 θα περιορίσουν την ανοδική τάση στα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης